Οικονομία

Σταδιακή εισβολή του ΕΝΦΙΑ στη ζωή μας

κατοικίες

Ανεβαίνουν σταδιακά στο Taxis τα διορθωμένα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους, χωρίς όμως αλλαγές επί της ουσίας.
Ειδικότερα πρόκειται για την αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής των δόσεων που ξεκινούν η πρώτη στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και τελειώνουν (η έκτη δόση) στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
Τα νέα ειδοποιητήρια θα ανεβαίνουν σταδιακά στο σύστημα, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν τις έξι μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις ακόλουθες ημερομηνίες:

– 1η δόση έως τις 30/09
– 2η δόση έως την 31/10
– 3η δόση έως τις 28/11
– 4η δόση έως τις 31/12 2014
– 5η δόση έως την 30/01 του 2015 και
– 6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015

Η «διόρθωση» των δόσεων είναι το πρώτο βήμα. Οι δόσεις έχουν στηριχτεί στο ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου, άρα ή τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι δεν θα δουν μειωμένο το ποσό σε περίπτωση που δικαιούνται την έκπτωση.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες για τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

– Αυτούς που έχουν ακίνητο σε περιοχή εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών
– Αυτούς που έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013
– Αυτούς που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
– Αυτούς που έχουν κάνει λάθος στο Ε9 τους κάτι που σημαίνει ότι θα υποβάλλουν διορθωτική δήλωση με αποτέλεσμα ο φόρος να εκκαθαριστεί εκ νέου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το