Τοπικά

Σταδιακή γήρανση δασκάλων και νηπιαγωγών – Στα 49 έτη η μέση ηλικία στη Μαγνησία

Τα 49 έτη είναι η μέση ηλικία του νηπιαγωγού και του δασκάλου στη Μαγνησία σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία και τα οποία δείχνουν τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού των εκπαιδευτικών λόγω της ανυπαρξίας μόνιμων διορισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και της παράτασης του εργασιακού βίου των εκπαιδευτικών εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Εξωραϊστική Λέσχη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν για το 2017 και οι οποίοι ανέρχονται στους εννιά σε σύνολο 1400 νηπιαγωγών, δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της Μαγνησίας.
Πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί μόλις επτά εκπαιδευτικοί.

Τα τελευταία χρόνια μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται. Το 2010 οι συνταξιοδοτήσεις ανέρχονταν στις 98, το 2015 στις 54, το 2014 στις 31.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως «οι συνταξιούχοι, όπως οι εκπαιδευτικοί, είναι η κατηγορία του πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο από τα μνημονιακά μέτρα και πάνω από έντεκα διαδοχικές μειώσεις στις αποδοχές τους. Αν κάποιος εκπαιδευτικός συνταξιοδοτηθεί, γνωρίζει ότι τα χρήματα που λαμβάνει, θα μειωθούν σε σημαντικό ποσοστό, ενώ έχει ακόμη αυξημένες υποχρεώσεις. Για αυτό τον λόγο και παρατείνει τον εργασιακό του βίο όσο μπορεί περισσότερο. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και η ίδια κυβέρνηση που με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, αύξησε τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Πλέον ο εκπαιδευτικός θα χρειάζεται 40 χρόνια εργασίας για να συνταξιοδοτηθεί στα 62 του χρόνια, διαφορετικά θα πηγαίνει μέχρι και τα 67 χρόνια. Σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε στις αίθουσες διδασκαλίας δασκάλους και νηπιαγωγούς που θα ξεπερνούν τα 65 έτη».

Ενδεικτικά της επικείμενης γήρανσης του πληθυσμού των εκπαιδευτικών είναι τα πανελλαδικά στοιχεία. Όπως εξήγησε ο κ. Μούσιος, «πανελλαδικά η μέση ηλικία του δασκάλου και του νηπιαγωγοί είναι 43 χρόνων. Όμως στη Μαγνησία ο χρόνος αυτός είναι υψηλότερος κατά έξι έτη και φτάνουμε στα 49 έτη. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν πραγματοποιούνται μόνιμοι διορισμοί πλέον, αλλά και επειδή ο Νομός έχει μεγάλη ζήτηση από εκπαιδευτικούς που είναι χρόνια στην υπηρεσία και θέλουν να πάρουν μετάθεση ή απόσπαση. Σε κάθε περίπτωση η εκπαίδευση χρειάζεται το φρέσκο αίμα των νέων εκπαιδευτικών».

Αναφορικά με τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ο κ. Μούσιος, σημείωσε πως αυτοί έχουν την αγωνία της άμεσης χορήγησης των αποδοχών που δικαιούνται. Εκτός των μειώσεων στις συντάξιμες αποδοχές οι νέοι συνταξιούχοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μήνες για να πληρώνονται κανονικά. Για παράδειγμα η καταβολή ολόκληρης της κύριας σύνταξης καθυστερεί δέκα μήνες, ενώ το βοήθημα από το Μετοχικό Ταμείο άλλους 18 μήνες. Όσο για το εφάπαξ αυτό διατίθεται μετά από τέσσερα χρόνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το