Οικονομία

Στα βήματα του Βαρουφάκη… ο Σόιμπλε: Πρότεινε την έκδοση ελληνικών IOUs

soible
Θέση υπέρ της έκδοσης από την Ελλάδα IOUs για να καλύψει μέρος των εσωτερικών της υποχρεώσεων ως μέσο ενδιάμεσης χρηματοδότησης έλαβε ο Β. Σόιμπλε σε συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και αναδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Όπως μάλιστα σημειώνει η εφημερίδα, το θέμα των IOUs ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup και μετά τη σύναψη συμφωνίας.

«Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να λάβουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, από τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της βάσης μιας αναθεωρημένης πρότασης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Σε αυτό το γύρο των συνομιλιών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έριξε στο τραπέζι τα γραμμάτια, ονόματι IOU, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες», γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα αντλώντας πληροφορίες από κύκλους συμμετεχόντων.
«Κατά τη συζήτηση της Ευρωζώνης, των υπουργών οικονομικών για μια πιθανή χρηματοδότηση γέφυρα, ο Σόιμπλε πρότεινε ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να κάνει χρήση των IOU, ώστε να εξυπηρετήσει μέρος των εγχώριων υποχρεώσεων. Στο Eurogroup της Δευτέρας τέθηκε εκ νέου το ζήτημα των IOU».
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά από επιλογές για ένα δάνειο-γέφυρα. Επειδή μέχρι να λάβει η Ελλάδα τα χρήματα, από ένα νέο πρόγραμμα του ESM, υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσουν μέχρι και τέσσερις εβδομάδες. Η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς ένα παράλληλο νόμισμα.
Τα γραμμάτια αυτά προορίζονται μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς ή τους μισθούς. Για το εξωτερικό χρέος δεν είναι κατάλληλα. Επίσης, στις 20 Ιουλίου, η Αθήνα θα πρέπει να αντικαταστήσει ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, δημιούργησαν μια λίστα με διάφορες επιλογές για ένα δάνειο γέφυρα, που θα εξεταστούν τώρα από εμπειρογνώμονες. Όπως έμαθε η Handelsblatt από εκπροσώπους της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέτρων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι: η επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM. Έχει ακόμα την ικανότητα χρηματοδότησης για περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια. Δεδομένου ότι πρόκειται για μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη. Οι χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία είναι εναντίον του.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το