Στα βήματα της ιστορίας θα βαδίσουν οι πολίτες του Βόλου, με αφορμή την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.
Με την ευκαιρία των 71 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τις δυνάμεις του ΕΑΜ και του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ Μαγνησίας, η Τομεακή επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει περίπατο πάνω στα ζωντανά και αγωνιστικά ίχνη της ιστορίας των αγώνων του λαού της πόλης μας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ και ο ΕΛΑΣ και στην συνέχεια ο ΔΣΕ, είναι τιμή και περηφάνια του ΚΚΕ. Αξιοποιούμε την πείρα του χτες γνωρίζοντας όμως ότι πάνω απ’ όλα οφείλουμε να ανταποκριθούμε σήμερα στο επιτακτικό καθήκον να δυναμώσουμε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, που έχουν συμφέρον να έρθουν σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.
Ο ηρωικός αγώνας και οι θυσίες των χιλιάδων ΕΑΜιτών, ΕΛΑσιτών και ΕΠΟΝιτών, απέδειξαν πως όταν “θεριεύει ο γίγαντας λαός”, τότε μπορεί να σπάσει “δεσμά και αλυσίδες”. Με οργάνωση και τον δικό μας αγώνα μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Μπορούμε να έχουμε όσα αξίζουμε και όχι να ελπίζουμε στα “ψίχουλα” που θα περισσέψουν απ’ το τραπέζι των εκμεταλλευτών. Εμπνεόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που ο λαός θα είναι κυρίαρχος στον τόπο του και θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει. Χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές, με την εξουσία στα χέρια του».
Αφετηρία της εκδήλωσης την Κυριακή 18 του Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, η διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη με Παγασών (γραμμές τραίνου).
Οι ιστορικοί σταθμοί που θα γίνουν οι επισκέψεις είναι οι εξής:
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΑΓΑΣΩΝ- ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ : ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΙΩΣΑΦΑΤ
Την περίοδο της Κατοχής χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς, ως Φυλακές για μελλοθανάτους και καταδικασμένους από Ιταλικά στρατοδικεία για αντιστασιακή δράση. Στις 9 και 10 του Σεπτέμβρη με την συνθηκολόγηση των Ιταλών, ύστερα από κάλεσμα των οργανώσεων Βόλου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις του λαού της πόλης και πέτυχαν στις 10 του Σεπτέμβρη το άνοιγμα των Φυλακών και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων αγωνιστών.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ 2ας ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΑΣΩΝ
Την Κυριακή 13 του Γενάρη του 1946, ο λαός του Βόλου που είχε συμμετάσχει στην μεγαλειώδη και μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε στο γήπεδο της ΝΙΚΗΣ η Περιφερειακή οργάνωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Γραμματέα του Κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, στο συγκεκριμένο σημείο δέχεται επίθεση από Χωροφύλακες και Εθνοφύλακες. Δολοφονούνται τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 14χρονος Επονίτης.
ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ : Ο γνωστός χώρος στην διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Κρίτσκη, που χρησιμοποιήθηκε από τις τοπικές δοσιλογικές οργανώσεις των ΕΑΣΑΔ και των ΕΕΕ, ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης εκατοντάδων αγωνιστών, από τον Μάρτιο του ’44 μέχρι την απελευθέρωση.
ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ : ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ 54ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΛΑΣ (ΠΡΩΗΝ ΣΑΡΑΚΗΝΟΥ) : Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από το Φθινόπωρο του ’45 μέχρι το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, ως χώρος φυλάκισης ανδρών και γυναικών και διαμετακομιστικό κέντρο όσων αγωνιστών συλλαμβάνονταν και με αποφάσεις των Επιτροπών ασφαλείας, εξορίζονταν σε νησιά του Αιγαίου. Επίσης την περίοδο της Κατοχής λειτούργησε ως στρατόπεδο των Ιταλών και στην συνέχεια της Βέρμαχτ.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ : Στο υπόγειο του σπιτιού αυτού, λειτούργησαν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ Βόλου και της οργάνωσης του ΚΚΕ όπου τυπώνονταν προκηρύξεις και εκδίδονταν οι εφημερίδες «ΕΑΜ», «Αλληλεγγύη», «Λευτεριά». Αρχές της άνοιξης του ’44, τα τυπογραφεία αυτά μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Μοναστηριού της Σουρβιάς.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΙΩΛΚΟΥ : Οι φυλακές της Αλεξάνδρας. Την περίοδο της Κατοχής ήταν ο χώρος διαμονής των Ιταλών Καραμπινιέρων και φυλάκισης των κρατουμένων της, αγωνιστών. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη του ’43 ήταν οι φυλακές της ΓΚΕΣΤΑΠΟ. Από τον Μάρτιο του ’45 και μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου ήταν οι φυλακές κράτησης των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Το σημείο όπου τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κατακτητές κρέμασαν δεκάδες αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, λόγω της αντιστασιακής τους δράσης.