Ελλάδα

Στα τρία δισ. ευρώ «κλείδωσε» το νέο εξοπλιστικό

Σε εξοπλιστικά προγράμματα που συνολικά προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η αποπληρωμή των οποίων σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος εικοσαετίας σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα υπό την ασφυκτική πίεση που δέχεται τόσο εξ Ανατολών όσο και εξαιτίας των νέων εστιών αστάθειας που δημιουργούνται στα βόρεια σύνορα με επίκεντρο τα Σκόπια.

Ηδη με ταχείς ρυθμούς προχωρούν επισήμως οι διαδικασίες «έρευνας» για τον εκσυγχρονισμό τριών μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν:

• Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 το κόστος των οποίων θα κυμανθεί από 800 εκατομμύρια έως 1,2 δισ. αναλόγως του αριθμού των μαχητικών που τελικώς θα εκσυγχρονιστούν. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προς εκσυγχρονισμό 150 F-16. Μια πρώτη σκέψη είναι να εκσυγχρονιστούν όλα πλην των παλαιότερων block 30 για τα οποία να γίνει απλός εκσυγχρονισμός ώστε να πουληθούν σε άλλη συμμαχική χώρα (βλέπε Βουλγαρία).

• Τα γαλλικά Μιράζ που το κόστος εκσυγχρονισμού και υποστήριξής τους παραμένει αδιευκρίνιστο καθότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ουσιαστικές συζητήσεις, κάτι που ωστόσο συμφωνήθηκε μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπερνάρ Καζνέβ στην Αθήνα. Μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά θεωρούσε απαγορευτικό τον εκσυγχρονισμό των γαλλικών αεροσκαφών καθώς το κόστος είναι σχεδόν το διπλάσιο απ΄ ό,τι εκείνο για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών μαχητικών.

• Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, TOR M1 και OSA, των κόστος των οποίων, μαζί με την προμήθεια αναγκαίου αριθμού πυρομαχικών, θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο.

• Η παραλαβή των υπόλοιπων έξι μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 υπόλοιπου κόστους 100 εκατομμυρίων.

• Η αποδοχή της αμερικανικής «δωρεάς» των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων «OH-58 Kiowa» για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού σε ρόλο αναγνωριστικό και επιθετικό που για τη μεταφορά τους και τη μερική συντήρησή τους θα απαιτηθούν άμεσα 45 εκατομμύρια.

• Το πρόγραμμα «ΝSM» για Ναυτικό και Αεροπορία νορβηγικών βλημάτων εδάφους εδάφους της Kongsberg, ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων.

Ο Π. Καμμένος
Σχετικά με τους εξοπλισμούς, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας χθες στον Real FM 97,8, υπογράμμισε ότι «το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα προχωρήσει» παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε με νόημα, «υπάρχει μία έντιμη συνεργασία. Δεν πούλησα ποτέ τον Κ. Καραμανλή, δεν θα πουλήσω ούτε τον Αλέξη Τσίπρα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, εμφανιζόμενος στην εκπομπή «Αρετή και Τόλμη», δήλωσε: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις».

Μία από τις «προκλήσεις» που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών στην οποία επιδίδεται η Τουρκία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου ο ίδιος ο Ερντογάν παρουσίασε τον εξοπλιστικό σχεδιασμό της Τουρκίας με χρονικό όριο δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2023. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

• Συμπαραγωγή F-35 αόρατων μαχητικών αεροσκαφών.

• Πυραυλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων με βεληνεκές 200 και 500 χιλιομέτρων (ROKETSAN της UMTAS).

• Αντιαρματικοί πύραυλοι UMTAS επιθετικών ελικοπτέρων για κινούμενους και για σταθερούς στόχους. Αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις απειλές (επιθέσεις), από τεθωρακισμένα εδάφους.

• Συμπαραγωγή 15 επιθετικών και εποπτικών ελικοπτέρων με την Agusta Westland.

• Οβιδοβόλα παντός καιρού. Είναι το πρώτο σύστημα πυροβολικού που κατασκευάστηκε στην Τουρκία.

Κατατάσσεται 1ο σε αποτελεσματικότητα οπλικό σύστημα μετά τα F-16! Αποτελεσματικό σε κατάσταση πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το