Οι εικόνες της ημέρας

Στα θρυλικά μονοπάτια της Παλιάς Μιτζέλας

Ο οικισμός της Παλιάς Μιτζέλας είναι ένα στοιχειωμένο φάντασμα, σφηνωμένο στα πιο ανήλιαγα μέρη του ανατολικού Πηλίου. Βρίσκεται πάνω στον οδοιπορικό άξονα Πουρίου – Βενέτου, μισή ώρα μετά το γεφύρι του Διακουμή, στη διάβαση της Λαγωνίκας.
Σήμερα υπάρχουν μονάχα κάποια χαλάσματα που τα διασχίζει ένα χορταριασμένο μονοπάτι. Ο σημερινός οδοιπόρος δε θα συναντήσει παρά περίεργα ξωτικά, δάση με πελώριες καστανιές, σκιερά ξέφωτα και δε θ’ αφουγκραστεί παρά παιάνες από φυλλωσιές κι αγέρηδες, κι ένα τρελό χορό από τριζάτους ηχοβολισμούς. Ίσως -ίσως συναντήσει και τον μοναδικό βοσκό της περιοχής, που είναι ακροβολισμένος στ’ απόσκια των χαλασμάτων, να φροντίζει το έργο του Πάνα, κρατώντας στην αγκαλιά του τα νιογέννητα κατσίκια του.
Κάποτε ζούσαν εδώ πάνω από οχτακόσιοι νοματαίοι, εργάτες της γης και της θάλασσας που εξοντώθηκαν το 1827 από τους Τούρκους, που έκαψαν το χωριό τους, με τους ελάχιστους επιζήσαντες να μεταναστεύουν στα ήπια νερά του Παγασητικού. Δεν είχαν λιμάνι κι αυτό φαίνεται ακόμη και σήμερα, από το σωζόμενο κτίσμα του «τελωνείου» που υπήρχε κάποτε σαν φόρτωναν την ξυλεία τους για την Ευρώπη.
Η Παλιά Μιτζέλα αναπτύσσεται στα πρανή δυο μεγάλων ρεματιών του ανατολικού Πηλίου, της Λαγωνίκας και του Κερασορέματος και προσεγγίζεται εύκολα από μονοπάτι, που ξεκινάει από μια στροφή του δρόμου για τον Οβριό.

Τα υπολείμματα της εκκλησίας
Το γεφύρι του Διακουμή στη Λαγωνίκα
Ο μοναδικός κάτοικος της Π. Μιτζέλας

Κείμενα – φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το