Τοπικά

Στα τέλη του μηνός η δημοπράτηση του καταδυτικού πάρκου

Στα τέλη του μηνός θα γίνει η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή των υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στον Παγασητικό Κόλπο και τις Βόρειες Σποράδες, όπως καθορίστηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, Δημάρχων των νησιών και αρμόδιων στελεχών και επιστημόνων.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την άδειά του για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων υποβρύχιων μουσείων, ένα στην Αλόννησο και τριών στην Αμαλιάπολη. Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα δρομολογήσει την κατασκευή τουλάχιστον τριών καταδυτικών πάρκων, ενός στο Τρίκερι, όπου υπάρχει ήδη και δύο στην Αμαλιάπολη. Επίσης διερευνάται η δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη Σκόπελο αλλά και στη Σκιάθο.

Όλες αυτές οι υποδομές σε συνδυασμό και με τη δημιουργία ενός μουσείου στη χερσαία ζώνη, έχουν συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 2.500.000 ευρώ και ουσιαστικά συνθέτουν το μεγάλο καταδυτικό πάρκο Βορείων Σποράδων και Παγασητικού που θα έχει δυναμικό χαρακτήρα και θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε χθες ότι το καταδυτικό πάρκο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Στα τέλη του μηνός θα γίνουν οι δημοπρατήσεις των έργων, ώστε ειδικοί επιστήμονες να προχωρήσουν στην κατασκευή των υποδομών.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός τόνισε πως «υπάρχουν και έξι ναυάγια που πρέπει να εξερευνηθούν. Το ΚΑΣ μας έδωσε τέσσερις θέσεις για να κάνουμε τα υποβρύχια μουσεία».

Σχετικά με τους χώρους κατάδυσης, ανέφερε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν πρόλαβε να λυθεί, επειδή διαλύθηκε η Βουλή. Ο νόμος λέει ότι σε απόσταση τριών μιλίων από κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, δεν μπορεί να γίνουν καταδύσεις. Είχαμε συμφωνήσει με το γενικό γραμματέα πολιτισμού αλλά και τον υπουργό, να καταργηθεί αυτή η διάταξη. Έγινε πρόταση νόμου, αλλά διαλύθηκε η βουλή. Έτσι με το νέο γενικό γραμματέα θα ζητήσουμε αυτό το θέμα, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε το μεγαλύτερο καταδυτικό πάρκο. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε όλη τη διάθεση να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες. Θα εξαρτηθεί ο ρυθμός των εργασιών από το αρμόδιο υπουργείο. Ελπίζουμε μέσα στο 2016 να γίνουν όλα τα έργα. Πάντως με τη δημοπρασία στα τέλη του μηνός, θα υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες του απόπλου, που θα πηγαίνουν οι επισκέπτες, πού θα παρακολουθούν τα εκθέματα και όλη τη διαδικασία που θα ακολουθείται. Το σημαντικό είναι οι επισκέπτες να βλέπουν τα εκθέματα. Στη χθεσινή σύσκεψη είδαμε με τους Δημάρχους και τους άλλους φορείς όλο το μελλοντικό πλάνο, το έργο που θα δημοπρατηθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το