Τοπικά

Στα τάρταρα η ζήτηση ακινήτων στη Μαγνησία “Θ”

enoikiazetai-poleitai-2

Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος… Με τη φράση αυτή σχολιάζουν τις εξελίξεις στην κτηματαγορά κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφοι, καθώς η τραπεζική αργία των τελευταίων δύο εβδομάδων έχει ρίξει την ζήτηση ακινήτων στα τάρταρα…

Κωμικοτραγικές καταστάσεις συνέβησαν στην τοπική κτηματαγορά με την τραπεζική αργία, αφού κάποιοι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν ακίνητα, οι οποίοι μάλιστα είχαν προχωρήσει και στην έκδοση σχετικών δανείων από Τράπεζες, προχώρησαν στις προσημειώσεις των ακινήτων, χωρίς ωστόσο να λάβουν τα ανάλογα χρήματα… Έτσι οι εν λόγω δανειολήπτες φέρονται σήμερα να είναι χρεωμένοι στις Τράπεζες, αλλά να μην έχουν λάβει τα δάνειά τους και έχουν απομείνει με τις επιταγές στα χέρια…

Σύμφωνα με πληροφορίες από συμβολαιογραφικό γραφείο του Βόλου, δύο ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν διαμερίσματα σχετικά μικρής αξίας, 18.000 και 40.000 ευρώ αντίστοιχα, δεν μπόρεσαν να εκταμιεύσουν τα χρήματα από τις Τράπεζες λόγω της αργίας. Ωστόσο δεν είναι μόνον αυτό. Οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές έμειναν με τις επιταγές στα χέρια, αφού είχαν λάβει δάνεια για τις αγορές τους, είχαν προχωρήσει στις προσημειώσεις των δύο ακινήτων, αλλά τα χρήματα δεν τους δόθηκαν…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννη Κόνσουλα «μόνον γονικές παροχές έγιναν αυτό το διάστημα, ενώ φαίνεται πως η τραπεζική αργία οδηγεί και σε πτώση τις τιμές των ακινήτων».

Την ανύπαρκτη ουσιαστικά ζήτηση αυτό το δεκαήμερο επιβεβαιώνει και ο κτηματομεσίτης Γιάννης Καραγιάννης. «Πέντε συμβόλαια έχουν «παγώσει», ενώ δύο πελάτες από το εξωτερικό, ένας που ενδιαφέρεται για την αγορά διαμερίσματος στο Βόλο και ένας για την αγορά εξοχικού στα Καλά Νερά, δεν μπορούν να εμβάσουν χρήματα», τονίζει ο κτηματομεσίτης.

Πλέον μετά την κανονική λειτουργία των Τραπεζών, όποτε κι αν γίνει αυτή, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται διατραπεζικά και μόνον.

Άλλα προβλήματα

Εκτός από το πρόβλημα της τραπεζικής αργίας και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηματαγορά, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, είναι:

-Η προσάρτηση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, το οποίο ευτυχώς με το ψηφισθέν μίνι φορολογικό αλλάζει κάποια πράγματα, αφού δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για το έτος 2010, η μνημόνευση, επισύναψη ή προσκόμιση πιστοποιητικού, στο οποίο αναγράφονται εσφαλμένα στοιχεία, που δεν επηρεάζουν τη φορολογική ταυτότητα του ακινήτου και δεν συνεπάγονται την επιβολή μειωμένου φόρου, θεωρείται έγκυρη, τυχόν παραλείψεις ή σφάλματα ως προς τα στοιχεία του ακινήτου, που αναφέρονται στο πιστοποιητικό, που προσαρτάται και μνημονεύεται σε συμβολαιογραφικές πράξεις, που συντάχθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν επιφέρουν ακυρότητα των πράξεων αυτών και η παράβαση από τους συμβολαιογράφους των υποχρεώσεών τους από το άρθρο αυτό συνεπάγεται πρόστιμο 1‰ επί της αξίας του ακινήτου, το οποίο όμως πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ, ούτε ανώτερο των 1.000 ευρώ.

-Η συνεχώς διογκούμενη γραφειοκρατία. Παράδειγμα, σύμφωνα με το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συγκεκριμένα με την παράγραφο 2 του άρθρου 32, επανέρχεται σε ισχύ η παράγραφος 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να συνταχτεί συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου, απαιτείται βεβαίωση του Ο.Τ.Α., στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, από την οποία να προκύπτει, ότι δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας. Η διάταξη, η οποία αναβιώνει, κρίνεται απαραίτητη, καθώς παρέχει στους Ο.Τ.Α. δικλείδα ασφαλείας για την είσπραξη θεσμοθετημένου υπέρ αυτών εσόδου, όταν αυτή δεν διασφαλίζεται μέσω της συνείσπραξης από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά του ακινήτου.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κόνσουλα, «θα επιδράσει αρνητικά, γιατί ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν έχει χρήματα να πληρώσει και για το τυχόν οφειλόμενο ΤΑΠ, μαζί με τα πρόστιμα για τη διόρθωση του Ε-9, προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και τα πρόστιμα για τις τυχόν αυθαιρεσίες». Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσουλας «βάλλεται η ελάχιστη κίνηση που υπάρχει στο χώρο της μεταβίβασης, είτε με αγοραπωλησία, είτε με γονική παροχή ή δωρεά».

Πτώση τιμών

Περαιτέρω πτώση στις τιμές των κατοικιών προβλέπει εξάλλου για το υπόλοιπο του 2015 η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013 αμβλύνονται συνεχώς σε όλα τα επόμενα τρίμηνα. Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε με μικρότερη ένταση το 2014 και το Α’ τρίμηνο του 2015. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, υπολογίζεται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το Α’ τρίμηνο του 2015 ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Για το σύνολο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%, έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013. Σωρευτικά, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 38,0% από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το α’ τρίμηνο του 2015, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη μείωση δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία. Η στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς παλαιότερα ακίνητα, μικρότερου εμβαδού και χαμηλότερης αξίας σε μεσαίου κόστους περιοχές, που καταγράφεται από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, συνεχίστηκε και το 2014.

Τα επαγγελματικά ακίνητα

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ ο κλάδος των επαγγελματικών ακινήτων παρουσίασε δραματική συρρίκνωση τα τελευταία έτη, με σημαντικές πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων, ιδίως σε συνοικιακά εμπορικά ακίνητα, σε αποθηκευτικούς χώρους και σε λιγότερο πλεονεκτικά κτίρια γραφείων. Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία έτη, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου συνεχίζουν να επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά ακινήτων και αποθαρρύνουν περαιτέρω τη ζήτηση. Οι αγοραίες αξίες των επενδυτικών επαγγελματικών ακινήτων μειώθηκαν το 2014 με ετήσιο ρυθμό 3,3% για τα γραφεία και 1,0% για τα καταστήματα. Η σημαντική αποκλιμάκωση του ετήσιου ρυθμού μείωσης των δύο προηγούμενων κατηγοριών σε σχέση με το 2013 (-9,9% και -8,8%, αντίστοιχα) είναι ενδεικτική της τάσης σταθεροποίησης της αγοράς η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια του 2014.

Από το Δ’ τρίμηνο του 2014, η σχετική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα εισοδήματος, που είχε καταγραφεί κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014, έχει ανακοπεί, εξαιτίας των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών και της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος.

Με την προϋπόθεση της αποκατάστασης συνθηκών σταθερότητας, τομέας των τουριστικών ακινήτων- ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και ο τομέας των μισθωμένων γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να αποτελέσουν τις αγορές αιχμής για τα επαγγελματικά ακίνητα. Παράλληλα, το γενικότερο ενδιαφέρον για μεγάλου μεγέθους αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, το οποίο ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του 2014, αναμένεται να ανανεωθεί. Σημειώνεται πάντως ότι η υφιστάμενη προσφορά επαγγελματικών ακινήτων σε μεγάλο βαθμό δεν πληροί τα ζητούμενα επενδυτικά χαρακτηριστικά, ενώ η οριστικοποίηση των συμφωνιών συχνά προσκρούει σε νομικά ζητήματα και δυσκολίες που πηγάζουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τη γραφειοκρατία και τον κατακερματισμό της ιδιοκτησίας, αλλά και το υψηλό τίμημα που πολλές φορές ζητούν οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες (εξαιτίας των πολύ υψηλών αρχικών τιμών κτήσης των ακινήτων τους). Η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την ασάφεια των πολεοδομικών κανονισμών και τις πολλαπλές παραβάσεις του, την έλλειψη ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, καθώς και την ανυπαρξία πλήρους και ακριβούς κτηματολογίου, αποτελούν ορισμένους ακόμη παράγοντες που αποθαρρύνουν τη ζήτηση. Οι παράγοντες αυτοί συχνά αποτρέπουν την ολοκλήρωση επενδυτικών συμφωνιών και δυσχεραίνουν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το