Τοπικά

Στα σπίτια τους λόγω ιώσεων 1.800 μαθητές της Μαγνησίας

 

 

Στα σπίτια τους παρέμειναν χθες 1.800 περίπου μαθητές της Μαγνησίας λόγω ιώσεων, γρίπης και σε πολύ μικρότερο βαθμό εξαιτίας του κορωνοϊού.
Τα σχολεία άνοιξαν χθες μετά τις γιορτές και η αγωνία εκπαιδευτικών, γονέων και γιατρών, είναι πώς θα επηρεάσουν οι ιώσεις και η γρίπη οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο ταλαιπωρώντας μικρούς και μεγάλους.
Πρόκειται για ένα «κοκτέιλ» από τον κορωνοϊό, τις ιώσεις και τη γρίπη που συνήθως έχουν και κοινά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην τόσο εύκολο ανιχνεύσιμα, Οι ειδικοί ζητούν από τους γονείς στην περίπτωση που τα παιδιά τους έχουν συμπτώματα, να μην τα στέλνουν στα σχολεία, για να μην κολλήσουν τους συμμαθητές τους.
Η παρουσία των μαθητών μέσα στις αίθουσες που αρκετές φορές δεν αερίζονται και εύκολα, καθώς δεν είναι όλα τα διδακτήρια σύγχρονα, γεννούν φόβους για αύξηση των περιστατικών γρίπης και ιώσεων. Μάλιστα παιδίατροι επισημαίνουν πως συνήθως το σχολείο οδηγεί σε μια αύξηση τέτοιων περιστατικών μέχρι και 20%, καθώς οι μαθητές συγχρωτίζονται.
Χθες το πρωί το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον αριθμό μαθητών που απουσίαζαν από τα σχολεία λόγω ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος δήλωσε πως «επικοινωνήσαμε με πολλά σχολεία και διαπιστώθηκε πως περίπου ένα 5% των μαθητών, δηλαδή 650 περίπου στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού, απουσίαζε λόγω ίωσης και γρίπης, ενώ σε μικρότερο βαθμό λόγω του κορωνοϊού. Για την περίοδο που διανύουμε ίσως ο αριθμός αυτός να είναι και αναμενόμενος».
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης απουσίαζε το 9,5% των μαθητών, δηλαδή από τους 12.000 περίπου έμειναν σπίτια τους λόγω ίωσης περίπου 1.155.
Συνολικά και από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης ασθενούσαν από τις εποχιακές ιώσεις και γριπώδεις συνδρομές, περίπου 1.800.
Πάντως τις τελευταίες μέρες υπάρχουν και ορισμένοι ειδικοί που ζητούν να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία και να γίνει υποχρεωτική η χρήση της θεωρώντας ότι μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση των ιώσεων.
Εγκύκλιος που εστάλη στα σχολεία προβλέπει ότι οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στην εποχική γρίπη θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρώνται.
Η εγκύκλιος αυτή αφορά στην περίοδο της κορύφωσης του εποχικού επιδημικού κύματος γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.
Οι μαθητές θα πρέπει να φέρνουν σχετική βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το