Τοπικά

Στα σκαριά επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Πευκάκια

Τα πλάνα τους για να καταστεί το λιμάνι του Βόλου ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο επένδυσης με τη δημιουργία Μονάδας FSRU – υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρουσίασαν εκπρόσωποι του παγκόσμιου κολοσσού πετρελαιοειδών ExxonMobil και της εταιρείας Meditarranean Gas. Οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς τη θετική έκβαση από πλευράς αδειοδοτήσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στη συνέχεια της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και εκτίμησαν ότι το έργο θα μπορέσει να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2023. Πριν την έναρξη της παρουσίασης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου σημειώθηκε επεισόδιο κατά την προσέλευση μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας με σπρωξίματα, την απειλή μηνύσεων και την κλήση της Αστυνομίας, ωστόσο, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Τους επενδυτές καλωσόρισε ο δήμαρχος Βόλου κ. Αχ. Μπέος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «υπάρχει ικανοποίηση για την προοπτική δημιουργίας της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία θα φέρει 600 νέες θέσεις εργασίας. Ο Βόλος θα γίνει ενεργειακός κόμβος και με τη λειτουργία της επένδυσης θα εξασφαλιστεί το 1/3 των αναγκών της χώρας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ως Δήμος Βόλου είμαστε θετικοί και θα συνδράμουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Περιμένουμε τα περιβαλλοντικά στοιχεία για να μην υπάρχουν υπόνοιες και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Βόλου κ. Σωκρ. Αναγνώστου τόνισε πως «πρόκειται για σημαντικό έργο και ελπίζουμε να υλοποιηθεί. Θα δώσει μεγάλη ενέργεια στο λιμάνι και την πόλη, καθώς θα γίνουμε ενεργειακός κόμβος και θα εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας που η περιοχή έχει ανάγκη. Περιμένουμε την έκδοση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια τη σύνταξη της ΜΠΕ».
Στη συνέχεια, ο κ. Blake Blackwell ως εκπρόσωπος της εταιρείας Exxon Mobil παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν το έργο ολοκληρωθεί., θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα».
Ο Manager Director της Mediterranean Gas κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος διευκρίνισε πως η επένδυση οριοθετείται στα Πευκάκια, περιέγραψε τα οφέλη της επένδυσης περιβαλλοντικά και οικονομικά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Θα είναι ένα όμορφο έργο χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Θα δημιουργηθούν πάνω από 600 θέσεις εργασίας και θα τροφοδοτούνται με φθηνή ενέργεια οι βιομηχανίες της περιοχής, τα πλοία, το δίκτυο φυσικού αερίου, τα Βαλκάνια, ενώ υπάρχει και σχέδιο για τα νησιά. Σε δυο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η ΜΠΕ, ενώ θεωρούμε ότι το έργο θα μπορέσει να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2023».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το