Πολιτισμός

Στα σκαριά ανθολογία με κείμενα των εν ζωή συγγραφέων από τη Μαγνησία

Τον Οκτώβριο του 2016, όταν και πραγματοποιήθηκε η 1η έκθεση μαγνησιώτικου βιβλίου από το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, το κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να δει συγκεντρωμένα αρκετά έργα της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής. Το πάντοτε δραστήριο ΚΕΒΙΜΑΣΥ, που μετρά αισίως πέντε χρόνια παρουσίας, φέτος αποφάσισε να υλοποιήσει μία ακόμη εξίσου ενδιαφέρουσα δράση: Να καταγράψει το σύνολο του σύγχρονου πνευματικού κόσμου και να κυκλοφορήσει μία ανθολογία, που θα περιλαμβάνει εν ζωή συγγραφείς από τη Μαγνησία.

Το τόλμημα δεν είναι εύκολο. Η προθεσμία αποστολής βιογραφικών εκπνέει τέλη Δεκεμβρίου, ενώ το project «τρέχει» από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου που είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη σχετική ανακοίνωση του ΚΕΒΙΜΑΣΥ. Η ιδέα έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι στις αρχές του τρέχοντος έτος. Στους μήνες που ακολούθησαν τα μέλη του Κέντρου Βιβλίων Μαγνησιωτών Συγγραφέων εξέτασαν διεξοδικά όλες τις παραμέτρους του φιλόδοξου εγχειρήματος και αισιοδοξούν πως στο εναπομείναν διάστημα θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία που επιθυμούν, προκειμένου να καλύψουν -πάντοτε στο μέτρο του δυνατού- τους στόχους που έθεσαν εξ αρχής.

Η γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, κ. Γιώτα Κούγιαλη, μίλησε για το στάδιο που βρίσκεται η παραλαβή των βιογραφικών σημειωμάτων των συγγραφέων, οι οποίοι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην ανθολογία. «Έχουμε συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό βιογραφιών. Έχουν στείλει αρκετοί μέχρι στιγμής, όμως σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κι άλλος χρόνος, προκειμένου να εμπλουτιστεί το υλικό που έχουμε στην κατοχή μας. Στην αρχή είχαμε δώσει προθεσμία μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά αποφασίσαμε να δοθεί παράταση μέχρι τέλος του 2018», τόνισε η Πηλιορείτισσα νηπιαγωγός και συγγραφέας, η οποία στη συνέχεια επισήμανε μία σημαντική λεπτομέρεια που αφορά στην έκδοση της ανθολογίας: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα. Το επισημαίνω, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση. Το ΚΕΒΙΜΑΣΥ θα αναλάβει το κόστος έκδοσης».
Η αλματώδης αύξηση της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες για τους εγχώριους συγγραφείς, οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν και καινούριοι δημιουργοί εμφανίζονται στο προσκήνιο με την προσδοκία να αφήσουν το στίγμα τους στο πνευματικό γίγνεσθαι του τόπου.

«Εμείς περιμένουμε, τόσο τους νέους, όσο και τους παλαιότερους συγγραφείς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΚΕΒΙΜΑΣΥ. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι μόλις εμφανίστηκαν στο στερέωμα και είναι καλοί. Οπότε, γιατί να μη συμπεριληφθούν στην ανθολογία που θέλουμε να κυκλοφορήσουμε;», αναρωτήθηκε η κ. Γιώτα Κούγιαλη, η οποία κατέληξε λέγοντας: «Από τις αρχές του Οκτωβρίου που μας πέρασε, όταν και δημοσιεύσαμε το πρώτο δελτίο Τύπου, αλλά και μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστή την πρωτοβουλία μας. Άλλωστε, αποβλέπουμε στη μέγιστη καταγραφή όλων εκείνων που ασχολούνται με τα γράμματα και την έρευνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το