Κόσμος

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η Δανία: Υποπτεύονται τέσσερις νέες ασυνήθιστες σεισμικές δονήσεις

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, η καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και η έντονη φημολογία σχετικά με υπόγειες και υποβρύχιες δραστηριότητες του ρωσικού στρατού έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Δανία.

Τέσσερις δονήσεις

Αξιωματούχοι της Δανίας είναι σε σύγχυση ύστερα από τέσσερις μικρές δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα στην εβδομάδα σε ένα νησί της βορειοανατολικής Δανίας στη θάλασσα Kattegat. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS) δήλωσε ότι εντόπισε τους σεισμούς την Τρίτη και την Τετάρτη 4 και 5 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως κάθε φορά υπήρχαν δύο δονήσεις με διαφορά περίπου 30 δευτερολέπτων.

Το νησί Laesoe
Οι δονήσεις καταγράφηκαν σε διεθνή ύδατα ανοιχτά του νησιού Laesoe της Δανίας. Μετρήθηκαν μεταξύ 0,7 και 0,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκαν στις 10:41 π.μ. και στις 03:26 π.μ., αντίστοιχα, ανέφερε η GEUS.

Ναι μεν, αλλά…

Η σεισμολογική υπηρεσία ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη ότι ήταν «φυσικοί σεισμοί» αλλά πρόσθεσε πως «οι δονήσεις είναι πολύ μικρές και δεδομένου ότι το σήμα είναι τόσο αδύναμο, μετά από περαιτέρω ανάλυση, η GEUS δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα τι προκαλεί τα σεισμικά σήματα».

Δεν υπάρχει ζωή

Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι δονήσεις έχουν εντοπιστεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει υποδομή ζωτικής σημασίας από τη Δανία και ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα ύδατα μέσα και γύρω από τη Δανία.

Δονήσεις και μετά τις εκρήξεις
Υπενθυμίζεται πως δονήσεις σημειώθηκαν και μετά από τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε δύο ρωσικής κατασκευής αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα ανοιχτά της Σουηδίας και δύο ανοιχτά της Δανίας. Όλοι βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το