Τοπικά

Στα περάσματα του Έβρου – Οδοιπορικό της “Θ” στην καρδιά της κρίσης

Στα σύνορα, κατά μήκος του ποταμού Έβρου και των ελληνοτουρκικών συνόρων, βρίσκεται από χθες ο συνεργάτης της «Θ» Κυριάκος Παπαγεωργίου.

Αφού έχει ήδη διανύσει σημαντική απόσταση κατά μήκος των συνόρων, μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στις Καστανιές. Χθες διαπίστωσε πως ήταν μια ήσυχη ημέρα, με τις δυνάμεις ασφαλείας για την προστασία των συνόρων, να έχουν μαζί τους πολιτοφύλακες, που περιπολούν παντού. Ωστόσο, κινητικότητα υπάρχει γύρω από τη φύλαξη των συνόρων, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να ενισχύσει τα συρματοπλέγματα και η τουρκική να επιχειρεί με γάντζους να τα ρίξει… Καταγράφοντας τι συμβαίνει στη μεθόριο, διαπιστώνει πως στον Έβρο υπάρχουν στενά περάσματα, που δεν μπορούν να φυλαχθούν και να προστατευθούν. Τα σύνορα είναι 212 χιλιόμετρα και ο στρατός με την αστυνομία δεν επαρκούν, να τα φυλάξουν, οπότε «επιστρατεύονται» αγρότες και άλλοι πολίτες, που δηλώνουν εθελοντικά τη βοήθειά τους, όπως είπε. Συνάντηση του συνεργάτη της «Θ» υπήρξε και με τον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκεται στο Σουφλί, από όπου γίνεται ο συντονισμός των στρατιωτών και των πολιτοφυλακών, που επιτηρούν τις διαβάσεις. «Δεν υπήρχε κινητικότητα προσφύγων, αλλά δεν υπήρχαν και συρματοπλέγματα, στα σημεία που επισκεφθήκαμε, στα ελληνικά φυλάκια και κατά μήκος αυτών. Τα συρματοπλέγματα πέφτουν με γάντζους από την πλευρά της Τουρκίας», σημειώνει ο Κυρ. Παπαγεωργίου. Διαπιστώνει πως η διέλευση Ελλήνων πολιτών δεν απαγορεύεται πουθενά, ενώ πλέον ο Έβρος είναι γεμάτος τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο.

Σαράντα αστυνομικοί από τη Μαγνησία
Σαράντα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μαγνησίας βρίσκονται στον Έβρο. Μεταξύ τους βρίσκεται και η διμοιρία μέτρων τάξης. Σύμφωνα με πληροφορίες με τη λήξη του δεκαημέρου οι αστυνομικοί αντικαθίστανται, ωστόσο το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε διαταγή, με την οποία ζητεί από τα στελέχη της που μετέβησαν εκτάκτως στον Έβρο, να δηλώσουν, εάν επιθυμούν, να παρατείνουν την απόσπασή τους για άλλες δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την έναρξη της κρίσης περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών απ’ όλη την Ελλάδα μετακινήθηκαν στον Έβρο, για να συνδράμουν τις υφιστάμενες δυνάμεις στη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία. Όσοι απ’ αυτούς το επιθυμούν, έχουν δυνατότητα να παραμείνουν στην περιοχή, παρατείνοντας την απόσπασή τους. Με την ίδια διαταγή, το Αρχηγείο ζητεί επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να αντικατασταθούν οι αστυνομικοί, που βρίσκονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Έβρου. Οι αντικαταστάσεις αναμένεται να αρχίσουν αύριο Δευτέρα.

Επεκτείνεται ο φράχτης
Την επέκταση του φράκτη στον Έβρο αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς στόχος είναι η επέκταση του υπάρχοντος φράχτη κατά σχεδόν 40 χιλιόμετρα. Σήμερα, ο φράχτης εκτείνεται σε μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων και φιλοδοξία αποτελεί, σε λίγο καιρό, να εκτείνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων. Η επέκταση του φράχτη θα πραγματοποιηθεί τμηματικά και σε περιοχές, όπου είτε η στάθμη του Έβρου είναι χαμηλή είτε υπάρχει στεριά. Ως τέτοιες περιοχές έχουν υποδειχθεί τμήματα στις τοποθεσίες Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το