Τοπικά

Στα όρια τους οι γιατροί του Νοσοκομείου – Σκέφτονται την παραίτηση λόγω της υποστελέχωσης του “Αχιλλοπούλειου”

Στα όριά τους βρίσκονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου εξαιτίας της υποστελέχωσης και της πολιτικής του “εντέλλεσθε”.  Oι γιατροί ζητούν να στελεχωθεί το Νοσοκομείο άμεσα και καθώς οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης αφορούν τους ασθενείς που αναγκάζονται να περιμένουν αρκετή ώρα για να εξεταστούν στα Επείγοντα.  Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι γιατροί ήταν το τελευταίο «εντέλλεσθε» στον διευθυντή του ΤΕΠ του Νοσοκομείου, Ηλία Καραμέτο αλλά και σε μία άλλη γιατρό των ΤΕΠ , για την οποία όπως είπαν διοίκηση προχωρά σε ΕΔΕ μετά από διαμαρτυρία ασθενούς ότι περίμενε στα ΤΕΠ δυόμισι ώρες.

Όλε αυτές οι πράξεις θυμίζουν αυταρχισμούς και άλλες εποχές.  Δυστυχώς οι πολιτικές που ασκούνται από τους εντεταλμένους όπως ο ΥΠΕάρχης που ασκεί τις πολιτικές του Υπουργείου, είναι πολιτικές διάλυσης του νοσοκομείου, προσβολής της αξιοπρέπειας και της υπόληψής μας.  Το μπράβο και τα συγχαρητήρια ήταν μία κοροϊδία που έγιναν μόνο τον καιρό της πανδημίας.  Συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο αλλά δεν αντέχουμε άλλο, η πολιτεία μας κοροϊδεύει και όλο αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στους πολίτες” δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας. Σημείωσε ότι οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδίδονται στους λιγοστούς γιατρούς και στο προσωπικό που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες όπως όσοι εργάζονται στα Επείγοντα.  “Εχουμε φτάσει να είμαστε έρμαιο του κάθε Σερέτη, έρμαιο των πολιτικών που διαλύουν οριστικά την υγεία” τόνισε και κάλεσε όλους τους φορείς να αντιδράσουν.  “Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.  Σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε το νοσοκομείο και αυτό θα είναι εις βάρος της κοινωνίας γιατί η δημόσια υγεία είναι μονόδρομος για όλους”.

Ο Διευθυντής του ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος υπογράμμισε ότι το μοναδικό συναίσθημα που διακατέχει τον ίδιο και άλλους είναι η απογοήτευση. “Εχει ξεχαστεί ότι πριν δύο χρόνια εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας για να υπηρετήσουμε στην πανδημία, προκειμένου να μην κολλήσουμε και χαθεί το προσωπικό.  Δεν εκτιμήθηκε και η πολιτεία βγήκε αλώβητη από το φιλότιμο των υγειονομικών. Φτάσαμε όμως στο σήμερα που η διοίκηση του νοσοκομείου στέλνει εντέλλεσθε σε έναν άνθρωπο με 23χρόνια υπηρεσίας που ανέλαβε πριν τρία χρόνια να στήσει ένα τμήμα που δέχεται 80.000 συμπολίτες” δήλωσε.
Το μήνυμά του προς το Υπουργείο Υγείας ήταν ότι οι γιατροί δεν χρειάζονται “εντέλλεσθε” για να δουλέψουν. “Θα το κάναμε ούτως ή άλλως.  Το θέμα είναι ότι χρειάστηκε να πάρουμε εντολή για να εφημερεύσουμε σε μια περίοδο που ενώ συνάδελφοί μας θέλουν να έρθουν να υπηρετήσουν στα ΤΕΠ, τους απαγορεύεται η πρόσβασή τους. Προσπαθήσουμε τόσα χρόνια να πείσουμε τους συναδέλφους για να στελεχωθεί το τμήμα αλλά γίνεται προσπάθεια να απαξιωθεί αυτό με αποτέλεσμα να μην θέλουν γιατροί να ενταχθούν στα ΤΕΠ”.
Σημείωσε ότι οι μόνιμοι γιατροί των ΤΕΠ είναι τρεις.  “Η υφυπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα δοθούν κίνητρα για τη στελέχωση των ΤΕΠ αλλά δεν βλέπω κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, παρά στο προσκήνιο παίζει ο προσωπικός γιατρός.  Πας να στήσεις ένα σύστημα διαλύοντας ένα άλλο”. Πρόσθεσε ότι και άλλες κλινικές βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τα ΤΕΠ αν όχι και σε χειρότερη.  “Οι παθολογικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες, η Χειρουργική, η Νευοχειρουργική, το Ογκολογικό, η Μονάδα Νεφρού.  Είναι μια αλυσίδα τμημάτων και ειδικοτήτων στα οποία πρέπει να υπάρχει επαρκές προσωπικό”.

Όπως ανέφερε ήταν έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του αν δεν τον σταματούσαν συνάδελφοί του. “Είναι λυπηρό συνάδελφοι από τα Κέντρα Υγείας να θέλουν να προσφέρουν και να μην τους δίνεται η δυνατότητα.  Έχουν προηγηθεί και άλλα εντέλλεσθε σε άλλα τμήματα.  Ηταν το κερασάκι στην τούρτα όσον αφορά την ανταμοιβή μας” είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραμέτος θα έχει εφτά εφημερίες αυτό τον μήνα.  “Το ζήτημα αφορά τον αριθμό των εργασιακών ωρών που πρέπει να συμπληρώσει ένας γιατρός την εβδομάδα. Πάνω από τις 48 ώρες αρχίζεις να γίνεσαι επικίνδυνος στις υπηρεσίες που προσφέρεις κάνοντας 24ωρες μέρα παρά μέρα εφημερίες.

Ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής, Χαράλαμπος Μάνδρος τόνισε ότι «Αντί να συζητάμε για το μέλλον του Νοσοκομείου και πως θα κάνουμε καλύτερη τη δουλειά μας μετά από δύο χρόνια πανδημίας, κάποιοι προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Οι Παθολογικές κλινικές θα μείνουν με επτά παθολόγους από τον Ιανουάριο του 2023 όταν τώρα υπηρετούν 14 αλλά θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση οι συνάδελφοι» ανέφερε ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής, Χαράλαμπος Μάνδρος. Δήλωσε πως δεν μπορεί να απαγορεύουν συναδέλφους από τα κέντρα υγείας να  βοηθήσουν έστω και οριακά να βγουν οι εφημερίες και τώρα να τους παίρνουν πίσω για να στηρίξουν το θεσμό του προσωπικού γιατρού. “Ακόμα και να προκηρυχθούν τώρα κάποιες θέσεις η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί πριν από τον Μάιο.

Ο Παύλος Μαλινδρέτος, μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας γιατί επιτρέπει να γίνεται υπέρβαση των ωρών που εργάζονται οι γιατροί.  “Αφού δεν επιτρέπεται από τον νόμο, πως μπορείτε να βγάζετε εντέλλεσθε για εργασία πάνω από αυτές τις ώρες; Η εικόνα αυτή αφορά μόνο το Νοσοκομείο του Βόλου και αν ναι γιατί; Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για να υπάρχει στελέχωση και να εξυπηρετούνται οι πολίτες;” ανέφερε και ζήτησε την υποστήριξη του κόσμου για να συνεχίσουν οι γιατροί να “παλεύουν”.

Τέλος, ο ογκολόγος Γιώργος Ρήγας, τόνισε πως  δεν είναι σωστό άσχετοι με την ειδικότητα γιατροί να καλούνται να συνδράμουν σε περιστατικά. “Αναγκάζουν, με εντέλλεσθε, ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με κάποιες ειδικότητες να εξυπηρετούν ανάγκες γιατί δεν επαρκούν οι γιατροί  που είναι εκπαιδευμένοι. Η επικινδυνότητα αυτού είναι αυταπόδεικτη”. Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα ασθενής που παρακολουθεί ο ίδιος χρειάστηκε να κάνει ακτινοβολίες επειγόντως. Το ραντεβού που του έδωσαν στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας είναι για τον Φεβρουάριο.  “Εκτός και αν είχε 3.800 ευρώ για να πάει την επόμενη ημέρα σε ιδιωτικό κέντρο.  Τελευταία στιγμή και με παρεμβάσεις διαφόρων και εμού καταφέραμε να ξεκινήσει ακτινοβολίες άμεσα στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.  Αν αυτό αποτελεί τιμή για τους βουλευτές μας, για τη διοίκηση και για τους άρχοντες της πόλης, για εμένα δεν αποτελεί”. Σημείωσε ότι δεν κλήθηκε ποτέ από τη διοίκηση να προτείνει λύσεις για το ογκολογικό τμήμα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κ. Μηνδρινός παρουσίασε στοιχεία όπου φαίνεται ότι η υποστελέχωση και το υπόλοιπο προσωπικό, φθάνει το 50% και ότι σταθερά από το 2011 οι προσλήψεις υπολείπονται των συνταξιοδοτήσεων και των παραιτήσεων, όπως φαίνεται και στον πίνακα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το