Κόσμος

Στα όρια του στατιστικού λάθους το προβάδισμα Κλίντον

Τέσσερις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές για τον Λευκό Οίκο, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να διατηρεί ένα προβάδισμα, αν και μειωμένο, έναντι του αντιπάλου της, του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες.

Όπως αναφέρει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, η Κλίντον καταγράφει προβάδισμα ποσοστού 5% έναντι του Τραμπ. Σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα, που διεξήχθη από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, το 44% των πιθανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της Κλίντον, ενώ το 39% υπέρ του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.
Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, τονίζει ότι η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες του Τραμπ (45% – 43%). Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου, πριν από μία εβδομάδα, το προβάδισμα της Κλίντον ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου έξι μονάδες.

Αλλη δημοσκόπηση των Washington Post και ABC News, καταγράφει προβάδισμα ποσοστού 4% της Κλίντον έναντι του Τραμπ (47% – 43%), σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Δευτέρα έως την Πέμπτη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών βρίσκεται “εντός του ορίου στατιστικού λάθους”.
Η σφυγμομέτρηση McClatchy-Marist καταγράφει προβάδισμα δύο μονάδων της πρώην Πρώτης Κυρίας (46% – 44%), σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από 1-3 Νοεμβρίου. Πρωτύτερη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο έδινε προβάδισμα επτά μονάδων της Κλίντον έναντι του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των σφυγμομετρήσεων που διενήργησαν μεγάλες εταιρείες και υπολόγισε η εταιρεία RealClearPolitics, το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών μειώθηκε από τις πέντε μονάδες στα τέλη της περασμένης εβδομάδες σε λιγότερο από δύο μονάδες την Παρασκευή.

Παρά το προβάδισμα της σε εθνικό επίπεδο, η Κλίντον εμφανίζεται να έχει απωλέσει το προβάδισμα της σε μια σειρά από πολιτείες, σύμφωνα με μια ξεχωριστή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Ipsos.
Σύμφωνα με αυτή την σφυγμομέτρηση, κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην Φλόριντα, την Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν εξανεμίστηκε και πλέον η πρόβλεψη στις προαναφερθείσες – κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα – πολιτείες θεωρείται επισφαλής.

Παρόλα αυτά το ινστιτούτο αναφέρει πως η Κλίντον έχει ένα 90% πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές.

Έπειτα από την ανακοίνωση του ομοσπονδιακού γραφείου έρευνας (FBI) την 28η Οκτωβρίου ότι πρόκειται να εξετάζει κι άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πλαίσιο της έρευνάς του για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όταν η υποψήφια των Δημοκρατικών ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η έρευνα Reuters/Ipsos κατέγραψε μια μεγάλη άνοδο στην προσμονή των Ρεπουμπλικάνων για νίκη στις εκλογές. Περισσότεροι από τους μισούς υποστηρικτές του κόμματος πιστεύουν σήμερα ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές.

Οπαδό του Τραμπ υπερασπίστηκε ο Μπ. Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέπληξε το πλήθος σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στη Βόρεια Καρολίνα χθες Παρασκευή, όταν γιούχαρε έναν υποστηρικτή του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ.

Το γεγονός αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Τραμπ να διηγηθεί μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, επικρίνοντας τον Ομπάμα επειδή, όπως ισχυρίστηκε, έβαλε τις φωνές στον διαδηλωτή.

Το συμβάν σημειώθηκε μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων που κάλυπταν την προεκλογική συγκέντρωση στο Φάγετβιλ της Βόρειας Καρολίνας, όπου ένα πλήθος κυρίως Αφροαμερικανών είχε γεμίσει ασφυκτικά το γυμναστήριο του κρατικού πανεπιστημίου της πολιτείας για να ακούσει την ομιλία του Ομπάμα υπέρ της Κλίντον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μόλις είχε πει ότι ο Τραμπ δεν είναι ικανός να ηγηθεί της χώρας όταν τον διέκοψε ένας ασπρομάλλης άνδρας που φορούσε μπερέ και ένα μπουφάν με κάτι που έμοιαζε με διακριτικά του στρατού, ο οποίος σηκώθηκε όρθιος σε μια από τις σκάλες των κερκίδων και κούνησε ένα πανό υπέρ του Τραμπ.

Το πλήθος στράφηκε προς τον διαδηλωτή φωνάζοντας και γιουχάροντάς τον. Ο Ομπάμα επανειλημμένα είπε στους παρευρισκόμενους να «συγκεντρωθούν» και να «ηρεμήσουν».

«Καθίστε όλοι κάτω και κάντε ησυχία για ένα λεπτό!», φώναξε ο Ομπάμα. «Υπάρχει ένας ηλικιωμένος κύριος που υποστηρίζει τον υποψήφιό του», πρόσθεσε, την ώρα που ο διαδηλωτής οδηγούνταν μακριά από την αίθουσα.

«Ζούμε σε μια χώρα που σέβεται την ελευθερία του λόγου», είπε. «Μοιάζει να έχει υπηρετήσει στον στρατό μας, πρέπει να το σεβαστούμε αυτό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα πάντως με την εκδοχή του Τραμπ, ο Ομπάμα μάλωσε τον διαδηλωτή και όχι το πλήθος.

«Απευθυνόταν στον διαδηλωτή, φωνάζοντάς του, πραγματικά φωνάζοντάς του», είπε. «Παρεμπιπτόντως, αν μιλούσα εγώ όπως μίλησε ο Ομπάμα σε αυτό τον διαδηλωτή θα έλεγαν “ξέφυγε”», πρόσθεσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το