Τοπικά

Στα όριά της… η λειτουργία της Δικαιοσύνης

IMG_0161

Τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία των Δικαστηρίων πανελλαδικά, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βόλο, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Χανδρινός, τα προβλήματα του κλάδου, είναι προβλήματα και της ίδιας της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών καθημερινά μέσα στις δικαστικές αίθουσες.
Ελλείψεις σε προσωπικό και απουσία κεντρικού σχεδιασμού μηχανοργάνωσης, ταλανίζουν τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα, με τους δικαστικούς υπαλλήλους να δίνουν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Την ίδια ώρα, ο όγκος των υποθέσεων που φθάνουν στη δικαιοσύνη αυξάνεται ραγδαία, εξαιτίας και των συνεπειών της δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

IMG_0141

Όπως τόνισε ο κ. Χανδρινός, το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια δύσκολη εποχή για τους εργαζόμενους. Τα προβλήματα του κλάδου, είναι προβλήματα και της ίδιας της δικαιοσύνης, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών μέσα στις δικαστικές αίθουσες.
«Ξέρουμε ότι από τη μέρα που θα κατατεθεί ένα δικόγραφο μέχρι τη μέρα που θα τελεσιδικήσει η υπόθεση, μπορεί να περάσουν πέντε και έξη χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σε εποχές δημοσιονομικής στενότητας, η εύρυθμη λειτουργία και η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, σημαίνει μεταξύ άλλων και περισσότερα έσοδα για το κράτος.
Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, επί 8.000 οργανικών θέσεων, οι 3.500 είναι κενές, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 40%. Το πρόβλημα επιτείνεται από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις λόγω επαπειλούμενων απολύσεων ή περικοπών στους μισθούς, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται διαρκώς η δικαστική ύλη. Επίσης, οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω μνημονίου, έχουν προσθέσει επιπλέον φόρτο στο έργο της δικαιοσύνης.
«Δεν είναι μόνο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Είναι το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα. Αυτά δεν τα είχαμε παλιά», εξήγησε ο κ. Χανδρινός.
Τέλος, τονίστηκε ότι η κατάσταση της ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων είναι σχεδόν τριτοκοσμική, αφού μόνο το 25 έως 30% των δικαστηρίων διαθέτουν μηχανοργάνωση. Ο κ. Χανδρινός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα σε κάθε υπηρεσία δικαστηρίων να στήνεται και από ένα πρόγραμμα από κάποιους που έχουν μεράκι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το