Τοπικά

Στα ολοήμερα της Μαγνησίας τρεις στους δέκα μαθητές

Τρεις στους δέκα μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας αναμένεται να παρακολουθήσουν το θεσμό του ολοήμερου σχολείου στη Μαγνησία. Μάλιστα μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον στα Νηπιαγωγεία σε σχέση με τα Δημοτικά.
Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να κάλεσε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, προκειμένου να περνούν περισσότερες ώρες στο σχολείο και να μην έρχονται σε επαφή με τους παππούδες λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο μάλλον δεν υπήρξε η επιθυμητή ανταπόκριση. Άλλωστε και σε σχέση με πέρυσι που δεν υπήρχε πανδημία, ιδιαίτερες διαφορές στις εγγραφές στα ολοήμερα δεν υπάρχουν.
Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για τη φετινή σχολική χρονιά δείχνουν ότι από τους 13.518 μαθητές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της Μαγνησίας, οι 3.939, δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 30% παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο.
Στα Νηπιαγωγεία το ενδιαφέρον είναι πιο έντονο, καθώς από τα 2.860 νήπια και προνήπια αναμένεται να συμμετάσχουν στο ολοήμερο σχολείο, τα 1.127, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 40%.
Επίσης από τους 10.658 μαθητές των Δημοτικών, αίτηση για να παρακολουθήσουν το ολοήμερο σχολείο, υπέβαλαν οι 2.812, δηλαδή ποσοστό 26%.
Μάλιστα στα Δημοτικά οι περισσότεροι μαθητές θέλουν να αποχωρούν στις 3 το μεσημέρι. Ειδικότερα από τους 2.812 μαθητές στο ολοήμερο, στις 3 το μεσημέρι, έχουν ζητήσει να αποχωρούν οι 1.986 μαθητές και στις 4 το μεσημέρι, οπότε και τελειώνει και το σχολείο, οι 826.

Αναφορικά με τους μαθητές που παρακολουθούν τα ολοήμερα τμήματα ανά Τάξη, αυτό που διαπιστώνεται, είναι ότι παραδοσιακά οι περισσότεροι φοιτούν στην Α’ Τάξη.
Και ίσως αυτό να συμβαίνει, γιατί τα παιδιά βρίσκονται ακόμη σε μικρή ηλικία και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν εύκολα στο σπίτι, με την υπόθεση ότι και οι δύο γονείς εργάζονται, οπότε δεν υπάρχει κάποιος για να τα παραλάβει στη μία το μεσημέρι που τελειώνουν τα μαθήματα.
Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, το ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό υποστηρίζει τους μαθητές και μαθησιακά. Οι μαθητές παραμένουν στις σχολικές μονάδες έως τις 4 μ.μ. και το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη περίπου στο 1/3 των μαθητών της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας καλεί περισσότερους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Ολοήμερα Σχολεία, ώστε- επιπλέον των άλλων θετικών παιδαγωγικών συνεπειών- να περιοριστεί η επαφή παιδιών με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (παππούς/γιαγιά).
Μάλιστα το υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει ένα πρόσθετο κονδύλι 100.000.000 ευρώ για την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα τμήματα στα ολοήμερα σχολεία.
Ποια ήταν, όμως η αντίστοιχη εικόνα πέρυσι; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στο ολοήμερο σχολείο φοίτησαν συνολικά πέρυσι 2.947 μαθητές Δημοτικών εκ των οποίων οι 2.279 ήταν σε σχολεία στον Βόλο, οι 196 στο Δήμο Αλμυρού, οι 173 στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, οι 109 στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, οι 74 στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, οι 58 στο Δήμο Σκιάθου, οι 34 στο Δήμο Σκοπέλου και οι 24 στο Δήμο Αλοννήσου.
Πιο αναλυτικά οι μαθητές ανά Τάξη είχαν ως εξής: 544 μαθητές στην Α’ Τάξη, 514 στη Β’ Τάξη, 482 στη Β’ Τάξη, 528 στη Δ’ Τάξη, 503 μαθητές στη Ε’ Τάξη και 376 μαθητές στη ΣΤ’ Τάξη.
Όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία τα ολοήμερα τμήματα ανέρχονταν στα 86 και οι μαθητές που τα παρακολουθούσαν ήταν 1015 σε σύνολο 2.933 νηπίων και προνηπίων.
Ανά Δήμο, στο Βόλο είχαμε 57 ολοήμερα τμήματα και 722 μαθητές, στον Αλμυρό δέκα τμήματα και 111 μαθητές, στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου τρία τμήματα και 20 μαθητές, στο Νότιο Πήλιο τέσσερα τμήματα και 30 μαθητές, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου έξι τμήματα και 68 μαθητές στη Σκιάθο δύο τμήματα και 22 μαθητές και στη Σκόπελο τέσσερα τμήματα και 42 μαθητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το