Τοπικά

Στα οικονομικά του όρια το ίδρυμα της Μητρόπολης Δημητριάδος που στηρίζει 15 άμισθους κληρικούς 

Στα οικονομικά όριά του βρίσκεται το ίδρυμα που έχει συστήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια η Μητρόπολη Δημητριάδος και αφορά στη μισθοδοσία των κληρικών, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στο μισθολόγιο του κράτους.
Αυτή τη στιγμή από το συγκεκριμένο ίδρυμα μισθοδοτούνται δεκαπέντε ιερείς, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 600 ευρώ. Βέβαια, αν υπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές και οι άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, τότε για τον κάθε κληρικό η μητρόπολη χρειάζεται ένα ποσό γύρω στα 1.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το σύνολο των μισθοδοτούμενων ιερέων απαιτείται ένα ποσό κοντά στις 15.000 ευρώ, αν όχι και παραπάνω.
Τα χρήματα είναι πολλά και η Μητρόπολη είχε εκδώσει πριν λίγο καιρό εγκύκλιο που αναγνώστηκε σε όλους τους ναούς και η οποία καλούσε τους πιστούς να συνδράμουν για την επιβίωση του ιδρύματος.

Άλλωστε το ίδρυμα ενισχύεται οικονομικά κυρίως μέσα από τα χρήματα που αφήνουν οι πιστοί κάθε πρώτη Κυριακή στη θεία λειτουργία, καθώς και στους πανηγυρικούς εσπερινούς. Είναι μια μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη που έχουν δείξει στην πράξη οι πιστοί που από την αρχή στήριξαν την προσπάθεια της Μητρόπολης. Παράλληλα κάθε μήνα παρακρατείται και ένα ποσό δέκα ευρώ από τον μισθό του κληρικού, προκειμένου να χρήματα να διοχετευθούν για τη λειτουργία του ιδρύματος.
Το ίδρυμα προέκυψε ως ανάγκη για τη μισθοδοσία των κληρικών που δεν μπορούσαν να διοριστούν στο δημόσιο λόγω των μνημονιακών μέτρων. Στην πάροδο των χρόνων οι κληρικοί που λαμβάνουν αυτές τις μηνιαίες αποδοχές από το ίδρυμα, όλο και αυξάνονται.

Τα οικονομικά του ιδρύματος προκύπτουν με δυσκολία, καθώς δεν είναι και εύκολο κάθε μήνα να εξασφαλίζονται οι μισθοί και τα ποσά για την ασφάλιση δεκαπέντε ανθρώπων.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε με νόημα πως «υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν, ώστε το ίδρυμα να μπορεί να αντεπεξέρχεται».
Επίσης από το υπουργείο εγκρίθηκε η διάθεση δύο μόνιμων θέσεων ιερέων μετά από αρκετό καιρό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το