Τοπικά

Στα κουπιά της μόρφωσης και του πρωταθλητισμού για τις κωπηλάτισσες και φοιτήτριες Ειρήνη και Ελένη Βαρελοπούλου

Με μια πορεία γεμάτη επιτυχίες στην κωπηλασία οι αδελφές Ειρήνη και Ελένη Βαρελοπούλου συνδυάζουν αρμονικά τις σπουδές με τον αθλητισμό. Τελευταία τους επιτυχία η 6η θέση που κατέλαβαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών. Μια επιτυχία που απέδειξε πως μέσα από τη συνεχή προσπάθεια, προσήλωση αλλά και τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.
Η 21χρονη Ειρήνη Βαρελοπούλου από Σεπτέμβριο θα σπουδάζει στο τέταρτο έτος της Ιατρικής, ενώ η 19χρονη αδελφή της Ελένη σπουδάζει στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σήμερα με δηλώσεις τους στη «Θ» εξηγούν, πώς είναι εφικτό δύο φοιτήτριες σε απαιτητικές σχολές να μπορούν να πετυχαίνουν διακρίσεις και στον αθλητισμό.
Είναι και το παράδειγμα για πολλούς άλλους νέους για να συνεχίζουν να αθλούνται χωρίς οι σπουδές να αποτελέσουν φραγμό για την ενασχόληση με το άθλημα που αγαπούν.
«Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, αλλά από τα 12 μου κάνω κωπηλασία στον ΟΕΑ ΝΑΒ» τόνισε η Ειρήνη Βαρελοπούλου και πρόσθεσε πως «Το 2017 συμμετείχα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων, όπου κατέλαβα την 9η θέση. Μέχρι σήμερα έχω καταφέρει να μαζέψω στη συλλογή μου επτά χρυσά πανελλήνια. Φέτος το καλοκαίρι επιλέχθηκα από την εθνική ομάδα για την εκπροσωπήσω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων και στο αγώνισμα διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών έχοντας ως πλήρωμα την αδερφή μου, όπου καταλάβαμε την 6η θέση. Για τη σπουδαία αυτή επίδοση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σημαντικό ρόλο έπαιξε ο προπονητής μας ο κ. Σίμος Σάμιος ο οποίος μας προπονούσε όλη τη χρονιά έως τη στιγμή που φύγαμε για την εθνική ομάδα και χωρίς τη συμβολή του δεν θα φθάναμε έως εκεί».

Πολλές ώρες προπόνησης
Το 2018 έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις, όπου συγκέντρωσε 18.534 μόρια. Εισήχθη στην ιατρική, ένα όνειρο που είχε από μικρή.
«Η φοίτηση στην ιατρική δεν είναι εύκολη, έχει απαιτητικό διάβασμα και αρκετές ώρες σε εργαστήρια και κλινική άσκηση» τόνισε η Ειρήνη και συμπλήρωσε πως «Παρόλες αυτές τις δυσκολίες κατάφερα να τη συνδυάσω και με κάτι άλλο που αγαπάω και αυτό είναι ο πρωταθλητισμός και το άθλημα της κωπηλασίας. Η κωπηλασία είναι ιδιαίτερα επίπονο άθλημα με πολλές ώρες προπόνησης δυο φορές την ημέρα υπό αντίξοες συνθήκες κάποιες φορές».
Όπως τονίζει «ο συνδυασμός πρωταθλητισμού και σπουδών στην ιατρική έγινε για μένα ένας άλλος μεγάλος στόχος μετά από αυτόν των πανελλήνιων εξετάσεων. Φέτος τον Ιούνιο, λοιπόν ενώ έκανα προπονήσεις προετοιμασίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, ταυτόχρονα κατάφερα να επιτύχω στα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου της σχολής μου».

Ειδικότητα στη χειρουργική
Για τα επόμενα σχέδιά της που περισσότερο στρέφονται στην ιατρική και λιγότερο στην κωπηλασία, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα δεν χαίρει αποδοχών αντίστοιχο με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, επισήμανε πως «όταν τελειώσω τη σχολή μου, θα ήθελα να ασχοληθώ με μια χειρουργική ειδικότητα, ωστόσο δεν έχω κατασταλάξει με ποια. Όσο περνάνε τα χρόνια, θα ήθελα να μπορώ να τα συνδυάζω και τα δύο, αλλά με προτεραιότητα πλέον τη σχολή μου η οποία θα μου προσφέρει και την επαγγελματική αποκατάσταση. Η κωπηλασία πέραν της ψυχικής ευχαρίστησης, των μοναδικών εμπειριών και των έντονων συναισθημάτων μετά τη νίκη που σου προσφέρει, δεν μπορεί να σε εξασφαλίσει επαγγελματικά. Η πολιτεία πέραν των προφορικών συγχαρητηρίων και ευχών για το μέλλον, δεν δίνει κανένα οικονομικό κίνητρο, κάτι το οποίο ελπίζω και εύχομαι στο μέλλον να αλλάξει».

Νοσηλευτική και κωπηλασία
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αθλητική εξέλιξη της 19χρονης Ελένης Βαρελοπούλου που σπουδάζει στο τμήμα της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Ασχολούμαι με το άθλημα της κωπηλασίας από τα 11 έτη μου και είμαι μέλος του συλλόγου ΟΕΑ ΝΑΒ. Το 2019 κατάφερα για πρώτη φορά να συμμετάσχω σε διεθνείς αγώνες με την εθνική ομάδα και μάλιστα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών, όπου κατέλαβα τη δεύτερη θέση στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών και την τρίτη θέση στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, ενώ λίγες μέρες αργότερα, κατέλαβα τη δεύτερη θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου νεανίδων.
Μετά από αρκετές δοκιμασίες, φέτος το καλοκαίρι επιλέχτηκα για μια ακόμα φορά από την εθνική ομάδα. Αυτή τη φορά για να την εκπροσωπήσω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στο αγώνισμα του διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, με ένα ξεχωριστό πλήρωμα, την αδερφή μου Ειρήνη με την οποία καταφέραμε να κατακτήσουμε την 6η θέση» ανέφερε η ίδια.

Και πρόσθεσε πως «προπονούμασταν στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά μαζί με την ολυμπιακή ομάδα, και είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά τον χρυσό ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο, καθώς και την υπόλοιπη ομάδα».
Σύμφωνα με την Ελένη ο συνδυασμός τόσο της σχολής όσο και του πρωταθλητισμού είναι ένα δύσκολο κομμάτι. «Βρίσκομαι στο δεύτερο έτος στη σχολή της νοσηλευτικής, ωστόσο είμαι από τους άτυχους φοιτητές οι οποίοι λόγω του κορωνοϊού δεν κατάφεραν να πάνε ούτε μια φορά στη σχολή τους. Τα μαθήματα μού φάνηκαν ενδιαφέροντα και ανυπομονώ να πάω στην σχολή για να τα κάνω πράξη αυτά που έμαθα. Φέτος τον Ιούνιο κατάφερα να προπονούμαι με την εθνική ομάδα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα να επιτύχω στα μαθήματα της εξεταστικής της σχολής μου».
Καταλήγει αναφερόμενη στην κωπηλασία πως «είναι το αγαπημένο μου άθλημα. Και παρότι έχει δυσκολίες με πολλές ώρες προπόνησης και κάτω από αντίξοες συνθήκες, εντούτοις οι εμπειρίες και τα συναισθήματα που βιώνω, είναι μοναδικά και θα τα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή».

φωτο:Από αριστερά η Ειρήνη και Ελένη Βαρελοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το