Τοπικά

«Στα κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι λόγω μη διάθεσης αρνιών – Ζητούν να ανοίξουν τα σφαγεία για ζώα που είναι υγιή

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν τα αρνιά τους προς σφαγή, ενόψει Δεκαπενταύγουστο, ώστε να πάρουν μια οικονομική ανάσα για το επόμενο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν με απορία να γίνονται εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία, όπου επίσης υπήρξε πρόβλημα με την πανώλη.

Τα σφαγεία για τα αμνοερίφια παραμένουν κλειστά λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανώλη, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να τα διαθέσουν τα ζώα τους που έχουν ελεγχθεί και είναι υγιή.

Σημειώνεται πως το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα και τους κρεοπώλες που αυτή την περίοδο δεν προμηθεύονται ελληνικά αρνιά, αφού τα σφαγεία είναι κλειστά, ενώ υπάρχουν σκέψεις σε μια μερίδα του συγκεκριμένου κλάδου να μην βάλουν αρνιά εισαγόμενα από Ρουμανία, Ισπανία και άλλες χώρες επειδή οι τιμές είναι υψηλές και θα δυσκολευτούν να τα διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Μαγνησίας κ. Γιώργος Τερζάκης ανέφερε πως «η περίοδος της παραγωγής του γάλακτος έχει ολοκληρωθεί και σε αρκετούς κτηνοτρόφους έχουν μένει 50-100 αρνιά που είναι υγιή, ελεγμένα και θα μπορούσαν να τα διαθέσουν στους εμπόρους για να βγάλουν κάποια έσοδα. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι για τους κτηνοτρόφους η τρίτη πιο σημαντική περίοδος στην οποία μπορούν να διαθέσουν αρνιά, μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Είναι μια γιορτή που παραδοσιακά ο κόσμος θέλει να καταναλώσει αρνί. Ωστόσο φέτος λόγω της πανώλης τα σφαγεία δεν είναι ανοικτά για τα αμνοερίφια. Οι κτηνοτρόφοι, όμως βρίσκονται «στα κάγκελα», γιατί έχουν ζώα για να τα διαθέσουν και δεν μπορούν. Έτσι χάνουν έσοδα με τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν για περίπου δύο μήνες, μέχρι να μεγαλώσουν τα επόμενα ζώα. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανώλη ήρθαν να συμπληρώσουν όλη τη ζημιά που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις υψηλές τιμές που έχουν τα εισαγόμενα αρνιά λέγοντας πως «εμείς θα πωλούσαμε γύρω στα 10 ευρώ το κιλό στο αρνί, ενώ τα αρνιά εισαγωγής έχουν μια τιμή γύρω στα 12-13 ευρώ». 

Τι ζητούν 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και έχουν τα ζώα και τα ταΐζουν, ενώ θα έπρεπε να έχουν διατεθεί στην κατανάλωση.

Προχθές το βράδυ οι κτηνοτρόφοι είχαν συνάντηση στο Διμήνι για να συζητήσουν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. 

Ο κ. Τερζάκης επισήμανε πως «ζητάμε να ανοίξουν τα σφαγεία για τα αμνοερίφια που είναι ελεγμένα και υγιή. Και για να προλάβουμε τον Δεκαπενταύγουστο είμαστε οριακά στους χρόνους. Επίσης ζητάμε για το κάθε αμνοερίφιο που θανατώνεται λόγω της πανώλης αποζημίωση 300 ευρώ, ενώ θα δοθεί και ένα επιπλέον ποσό για την απώλεια εσόδων για τους επόμενους δύο μήνες». 

Η παραγωγή γάλακτος 

Ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων αναφέρθηκε και στην παραγωγή γάλακτος λέγοντας ότι είναι μειωμένη από άλλες χρονιές, καθώς από τις πλημμύρες μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο. Η τιμή πώλησης από τον παραγωγή είναι στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή μεταξύ 1,45-1,60 ευρώ το κιλό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το