Οικονομία

Στα χέρια Τσακαλώτου η επιστολή με τις απαιτήσεις των δανειστών

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το e-mail των εταίρων αναφορικά με τις διευκρινήσεις που ζητούν για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που πήρε η Αθήνα. Στο e-mail καταγράφονται τα σημεία στα οποία ζητούν οι εταίροι απαντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Έφτασε στην Αθήνα η επιστολή του ESM στην οποία περιλαμβάνονται γραπτώς οι διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική πλευρά. Αναμένεται να ακολουθήσει η «επιστολή Τσακαλώτου» την οποία περιμένουν στις Βρυξέλλες.
Στόχος της αλληλογραφίας μεταξύ των δύο πλευρών να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών συνεχίστηκαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά δεν θα πραγματοποιηθεί EuroWorking Group ούτε και έκτακτο Eurogroup, όπως απειλούσε η ευρωπαϊκή τρόικα.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγκαιρα, παρά το «αυστηρό» κείμενο των δανειστών με τις παρατηρήσεις-απαιτήσεις που καλείται να απαντήσει η Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ακόμη ότι η παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ. Όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.
H επιστολή Τσακαλώτου είναι πολύ πιθανό να αποσταλεί αύριο και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα υπό τον όρο βέβαια ότι θα έχει προηγηθεί αυτή του ESM.
Το αν θα ανταποκριθεί ο ΕSM στο ελληνικό αίτημα θα καταδείξει αν τελικά οι θεσμοί θέλουν να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται ότι βαδίζει ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος.
Η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο διάστημα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup με το οποίο θα δίνεται «σήμα» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το