Από την αρχαιότητα, η φροντίδα του νεκρού και η εναπόθεσή του στην τελευταία κατοικία ήταν κάτι ιερό. Η ανέχεια όμως αναγκάζει οικογένειες να αφήνουν στα αζήτητα συγγενείς τους που φεύγουν από τη ζωή, καθώς αδυνατούν να αναλάβουν τα έξοδα της ταφής. Το πρόβλημα παρουσιάζει μεγαλύτερα αδιέξοδα όταν ο νεκρός είναι αλλοδαπός και στο Νοσοκομείο του Βόλου αντιμετωπίζουν για πολλοστή φορά το ζήτημα της κηδείας ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζεται «αζήτητος»
Μπροστά σε αδιέξοδο βρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Ένας 62χρονος Ρουμάνος, που βρέθηκε στον Βόλο με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν, παρέμεινε 40 ημέρες στα ψυγεία του νεκροτομείου, γιατί οι συγγενείς του αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα μεταφοράς της σορού του στη Ρουμανία.
Σήμερα θα γίνει η κηδεία του με έξοδα και ευθύνη του Γηροκομείου Καναλίων, όπου είχε φιλοξενηθεί για ένα διάστημα πριν τα σοβαρά προβλήματα υγείας τον οδηγήσουν στο Νοσοκομείο.
Το Γηροκομείο ήταν το «αποκούμπι» ενός ανθρώπου που δεν είχε κανέναν στην Ελλάδα και η λύση για να μην ζει στον δρόμο. Στο Γηροκομείο ωστόσο ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάστηκε η νοσηλεία του, πρώτα στο Πανεπιστημιακό και μετά στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
Σύμφωνα με πηγές του Νοσοκομείου, η πρεσβεία της Ρουμανίας αναζήτησε τους συγγενείς του, οι οποίοι όμως δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τα έξοδα μεταφοράς της σορού στη Ρουμανία. Επίσης και η πρεσβεία αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα.
Μένοντας επί της ουσίας επί 40 ημέρες από τον θάνατό του στα αζήτητα, σήμερα θα γίνει η κηδεία του καθώς ο μόνος φορέας που ενδιαφέρθηκε ήταν το Γηροκομείο Καναλίων.
Ως «αζήτητοι» ορίζονται πέρα από μοναχικά ή αγνώστων στοιχείων άτομα και εκείνα των οποίων οι οικογένειες δηλώνουν οικονομική αδυναμία. Ως άποροι, όσοι έχουν βιβλιάριο πρόνοιας.