Τοπικά

Στα αμφιθέατρα επέστρεψαν χθες οι φοιτητές – Διά ζώσης μαθήματα μετά από επτά μήνες

Τα πρώτα διά ζώσης μαθήματα στην εποχή του κορωνοϊού ξεκίνησαν χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι φοιτητές επέστρεψαν στα αμφιθέατρα για τη διδασκαλία φορώντας μάσκες, όπως επιβάλλουν τα νέα υγειονομικά μέτρα.
Οι φοιτητές βρέθηκαν στα έδρανα μετά από επτά μήνες, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η πανδημία, καθώς και μετά το τέλος της καραντίνας τα πανεπιστήμια δεν δέχτηκαν φοιτητές και τα μαθήματα αλλά και οι εξετάσεις γίνονταν εξ αποστάσεως.
Για το χειμερινό εξάμηνο που άρχισε χθες, τα διά ζώσης μαθήματα αποτελούν το 20% των διδασκαλιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επομένως, ναι μεν άνοιξαν οι πόρτες των Τμημάτων για να υποδεχτούν τους φοιτητές, ωστόσο πολύ λιγότεροι σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτοί που τελικά παρευρέθηκαν στα έδρανα των αμφιθεάτρων.
Και ο λόγος ήταν πως τα διά ζώσης μαθήματα γίνονται μόνο, όπου οι εγγεγραμμένοι φοιτητές φτάνουν τους 50. Από τους 50 και άνω φοιτητές για κάποιο μάθημα η διδασκαλία διεξάγεται εξ αποστάσεως.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης δήλωσε πως «χαιρετίζουμε την έλευση των φοιτητών και τους διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει όλα μέτρα τόσο υγειονομικά όσο και ακαδημαϊκά ώστε να έχουν την αίσθηση ότι φοιτούν σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο».
Σε κάθε Τμήμα υπάρχουν αντισηπτικά, γίνεται συνεχής καθαριότητα και μοιράζονται στους φοιτητές μάσκες.
«Όποιος εισέρχεται σε κλειστό πανεπιστημιακό χώρο, θα φορά υποχρεωτικά τη μάσκα, ενώ η εξυπηρέτηση στις γραμματείες και τις άλλες υπηρεσίες, θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού» τόνισε ο πρύτανης αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ίδρυμα για την προφύλαξη από τον ιό.
Επίσης μεταξύ των μαθημάτων στο ίδιο αμφιθέατρο μεσολαβεί ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, ώστε να αεριστούν και καθαριστούν οι χώροι.
Το 80% των μαθημάτων θα γίνει εξ αποστάσεως σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου.

Ερωτηθείς για την επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό ο κ. Μαμούρης επισήμανε ότι με τις προσλήψεις που θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα θα υπάρχει κάλυψη στις ανάγκες. Για τις ευρύτερες ανάγκες των Τμημάτων επισήμανε πως το υπουργείο έχει αποστείλει χρηματοδότηση για την πανδημία, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί να υπάρξει και νέα επιχορήγηση.
Στο θέμα των εξ αποστάσεως μαθημάτων υπογράμμισε πως οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν αναβαθμιστεί και η διεξαγωγή τους θα γίνει ακόμη πιο ομαλά.
Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί φοιτητές παραμένουν στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους. Μάλιστα ο πρύτανης εκτίμησε πως η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει έρθει στις έδρες των τμημάτων των πόλεων, καθώς πολλά μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως.
Παράλληλα με τα προπτυχιακά, χθες ξεκίνησαν τα μαθήματα και στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «εφαρμοσμένη οικονομική» στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε πως «χθες έγιναν τα πρώτα διά ζώσης μαθήματα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με την αρχή να γίνεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εφαρμοσμένη Οικονομική». Είχαμε να δεχθούμε φοιτητές στο πανεπιστήμιο μετά από επτά μήνες, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η καραντίνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το