Τοπικά

Στα 11 – 13 ευρώ το κιλό τα μελομακάρονα

Στα έντεκα με δεκατρία ευρώ για τα μελομακάρονα και στα δεκατρία με δεκαπέντε ευρώ για τους κουραμπιέδες ανέρχεται η τιμή στο κιλό φέτος, ελαφρώς αυξημένη, γύρω στο 5%, σε σχέση με πέρυσι, για τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα των Χριστουγέννων.
Η κατανάλωση των νηστίσιμων μελομακάρονων έχει ξεκινήσει ήδη λόγω και της περιόδου νηστείας που διανύουμε, ενώ θα κορυφωθεί, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αποτελούν παράλληλα ένα όμορφο δώρο στην ανταλλαγή επισκέψεων, κάτι το οποίο ισχύει για τις γιορτές και για τους κουραμπιέδες.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Μαγνησίας κ. Μαρία Τσελεπή ανέφερε πως ήδη στα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς υπάρχουν τα συγκεκριμένα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, όπως και άλλα σιροπιαστά γλυκά, τα οποία είναι νηστίσιμα και εξυπηρετούν πολλούς πιστούς οι οποίοι νηστεύουν.
Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά οι τιμές στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες είναι αυξημένες ελάχιστα από πέρυσι, γύρω στο 5%, λόγω βέβαια και της γενικότερης αύξησης των τιμών των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Αναφορικά με την επίδραση της ακρίβειας στην κατανάλωση, είπε πως «κινείται σε μέτρια επίπεδα. Ο κόσμος φοβάται λίγο, ακόμη να μπει στα μαγαζιά λόγω των επιπτώσεων της ακρίβειας στην καθημερινότητά μας. Βέβαια εμείς οι ζαχαροπλάστες βρισκόμαστε εκεί για να γλυκάνουμε τον κόσμο με τα γλυκίσματα. Φυσικά και έχουμε και τα νηστίσιμα γλυκά και τα άλλα που προσφέρονται όλη τη χρονιά. Τα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς έχουν πολλές επιλογές».
Η ίδια πρόσθεσε πως «ο κόσμος ακούει για 20-25 ευρώ το κιλό στα μελομακάρονα και είναι λίγο τρομοκρατημένος. Μπαίνουν οι καταναλωτές στα ζαχαροπλαστεία και ρωτούν πόσο κάνει το ένα κιλό μελομακάρονα. Όμως αυτές οι τιμές δεν ισχύουν όχι μόνο στον Βόλο, την επαρχία, αλλά και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».
Η κ. Τσελεπή ανέφερε πως «οι νέες γενιές επιλέγουν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που σε σχέση με τις παλιότερες γενιές δεν τα φτιάχνουν κιόλας στα σπίτια της. Το μελομακάρονο παραμένει ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Βέβαια με τα Χριστούγεννα θα έχει υψηλή ζήτηση και ο κουραμπιές. Είναι γλυκά που συνδυάζονται και με την παράδοση, τα έθιμα».

Ο μπακλαβάς και το κανταΐφι το νηστίσιμο επιλέγεται επίσης από τους καταναλωτές.
Οι τιμές στις πάστες κυμαίνονται μεταξύ 2,20-2,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ανάλογα με τα υλικά που επιλέγει ο κάθε επαγγελματίας.
«Για χρόνια οι τιμές στα γλυκά παρέμεναν σταθερές, αλλά με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των υλικών αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια αναπροσαρμογή των τιμών προς τα πάνω. Πάντως με δεδομένες τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, όπως στη ζάχαρη, το λάδι, το αλεύρι, τη σοκολάτα, αλλά και στις υπηρεσίες, όπως στην ενέργεια, οι αυξήσεις ήταν πολύ περιορισμένες» τόνισε η κ. Τσελεπή.

Η βασιλόπιτα

Πέρυσι η τιμή της βασιλόπιτας ήταν γύρω στα 12 ευρώ το κιλό. «Φέτος η τιμή της θα κυμανθεί μεταξύ δώδεκα με δεκατρία ευρώ το κιλό. Εμείς θέλουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές σταθερές και να βοηθήσουμε τον κόσμο, ώστε να αγοράσει είδη που θέλει από το ζαχαροπλαστείο, αλλά και οι δικές μας επιχειρήσεις να επιβιώσουν» είπε.

Η έλλειψη νέων ζαχαροπλαστών

Η κ. Τσελεπή ρωτήθηκε και για το ζήτημα της εύρεσης νεών εργατικών χεριών, νέων ζαχαροπλαστών δηλαδή οι οποίοι θα εργαστούν στα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς ή θα ανοίξουν και δικά τους.
Όπως τόνισε «το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη είναι δύσκολο, καθώς βρίσκεται στο πόδι από νωρίς το πρωί μέχρι τις 10.30 το βράδυ και είναι ανοικτά τα ζαχαροπλαστεία όλο τον χρόνο. Από την άλλη είναι γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί νέοι οι οποίοι αποφοιτούν από σχολές που ειδικεύονται με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Παρατηρείται, όμως, το φαινόμενο αυτοί οι νέοι μετά από ένα σύντομο πέρασμα που μπορεί να κάνουν από ένα ζαχαροπλαστείο, ακόμη και στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, να μην θέλουν να εργαστούν σε αυτό τον χώρο, αλλά να αναζητήσουν σε άλλους χώρους την εργασία τους, όπως σε κάποιο καφέ, σε ξενοδοχείο ή αλλού. Επίσης κάποιοι απόφοιτοι πηγαίνουν για σεζόν το καλοκαίρι».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σήμερα η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Βόλου

Σήμερα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 14.00 στο δημαρχείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου…

17 Δεκεμβρίου 2023

Απαλλαγή από τέλη ζητούν οι ξενοδόχοι – Αναμένουν απάντηση στο αίτημα προς Δήμους Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ν. Πηλίου

«Σε καμία περίπτωση οι ξενοδόχοι, δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν τους τρεις σχεδόν μήνες απραγίας…

17 Δεκεμβρίου 2023

Μείωση στις γεννήσεις στο Νοσοκομείο Βόλου

Τα στατιστικά στοιχεία των γεννήσεων - τοκετών στο Νοσοκομείο Βόλου από το 2017 έως το…

17 Δεκεμβρίου 2023

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, για την…

17 Δεκεμβρίου 2023

Τραγωδία με 68χρονη απανθρακωμένη

Τραγωδία χθες το πρωί στον Αλμυρό, με νεκρή την 68χρονη Ρ.Ε., η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη…

17 Δεκεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΤΖΙΜΗ) ΚΑΡΑΟΥΛΑΚΗ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ (ΤΖΙΜΗ) ΚΑΡΑΟΥΛΑΚΗ Ετών 79 κηδεύουμε…

17 Δεκεμβρίου 2023