Τοπικά

Στ. Πιτσιόρλας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών: Στόχος μας η επιστροφή ελληνικών επιχειρήσεων που έφυγαν στο εξωτερικό και η δημιουργία νέων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, στην Αίθουσα ERGON SHOWGROUND, στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας GIZELIS ROBOTICS ABEE, ενώ χρέη Γενικού Γραμματέα εκτέλεσε η κ. Πένυ Τσαούτου, εκπρόσωπος της Εταιρείας ΕΨΑ ΑE.
Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το 2017 από το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. του ΣΒΘΚΕ, κ. Λουκά Παπαχαραλάμπους της εταιρείας ELIKON TRANSPORT, του oικονομικού απολογισμού 2017 και του προϋπολογισμού για το 2018 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου της εταιρείας ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, καθώς και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον κ. Σπυρίδωνα Τσαμίτα της εταιρείας ΛΑΤΟΜΠΕΤΟΝ Ε.Ε.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Ευάγγελου Γκιζελή και το χαιρετισμό του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος και την έξοδο από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο, ο κ. Μπίτσιος δήλωσε ότι «Αποφύγαμε μεν τη συντριβή, δεν καταφέραμε ωστόσο να μετασχηματίσουμε όσο θα έπρεπε την οικονομία. Η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι αντιστάσεις ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό τη μεταρρυθμιστική πορεία».
Πρόσθεσε επίσης πως είχαν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν θα ήταν τόσο οδυνηρές, η έξοδος από το πρόγραμμα θα ήταν ταχύτερη και η οικονομία, σήμερα, θα ήταν πιο ανταγωνιστική.
«Η έξοδος από τα Μνημόνια δε σημαίνει και έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα έχει αναλάβει δύσκολες δεσμεύσεις για πολλά χρόνια. Πρέπει να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, μέχρι και το 2022 και χοντρικά 2% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, από εκεί και πέρα έως το 2060».
Ο κ. Μπίτσιος επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΕΒ προς όφελος του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας. Ειδικότερα, όπως είπε, θα μπορούσε να προχωρήσει η σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να ενισχυθούν, πραγματικά, η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση της ελληνικής οικογένειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα.
«Για να ξεκολλήσει η οικονομία, για να μεγαλώσει η πίτα, για να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό τσουνάμι για να αναστρέψουμε την τεράστια ανεργία» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιχειρηματική τάξη αγωνίζεται να επιβιώσει»
Αυτό τόνισε ο κ. Μπίτσιος και πρόσθεσε πως η επιβίωση προϋποθέτει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με κύρια έμφαση στη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.
«Ο ΣΕΒ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, και κυρίως οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον».
Δήλωσε πως η επιβίωση και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Ούτε με την υποχρεωτική μονομερή προσφυγή στη διαιτησία που νοθεύει τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
Όπως ανέφερε ο ίδιος «Βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το τέλμα είναι πρώτα απ’ όλα η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στις βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ελένης Κολιοπούλου.

Στην ομιλία της η κ. Κολιοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία του κ. Πιτσιόρλα και καλωσόρισε τους τελειόφοιτους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Νέα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνεδρίασης.
Όπως ανέφερε η ίδια «Πριν από 9 χρόνια, εκτός από τα δίδυμα ελλείμματα, των τρεχουσών συναλλαγών και του δημοσιονομικού ισοζυγίου, διαπιστώσαμε, με αρκετή καθυστέρηση, ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι θεσμικές και οι διαρθρωτικές της αγκυλώσεις, ήταν οι βασικές αιτίες για την ευάλωτη θέση της Ελλάδας στη διεθνή οικονομική συγκυρία.
Ήταν οι παράγοντες που ανέδειξαν ότι το οικονομικό πρότυπο της χώρας μας δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν σε διεθνές επίπεδο, υπό την έννοια της οικονομικής μεγέθυνσης, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας
Η κ. Κολιοπούλου τόνισε την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν νέες αντιπαραγωγικές συμπεριφορές αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας:
«Είμαστε ακόμα μια χώρα της Ευρώπης η οποία βιώνει τα αποτελέσματα της βαθύτατης κρίσης» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι σημερινοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, αν και δείχνουν κάποιες τάσεις βελτίωσης, δεν προμηνύουν τίποτε το σημαντικό και το σίγουρο για το μέλλον, αν δεν αλλάξει ριζικά η νοοτροπία ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και αν δεν υποστηριχθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέων αντιπαραγωγικών συμπεριφορών.

Υπερφορολογείται η εργασία, η επιχειρηματικότητα, η ιδιοκτησία
Η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των αγορών, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τους απαραίτητους ρυθμούς ανάπτυξης για τη στήριξη της οικονομίας ενώ μίλησε για υπερφορολόγηση της επιχειρηματικότητας και της εργασίας.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της οικονομίας μας και της ιστορίας μας, όπου καλούμεθα τον Αύγουστο να βγούμε στις ελεύθερες αγορές σαν χώρα. Ξέρουμε όμως όλοι μας ότι ουσιαστικά δεν έχουμε ακόμα τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας.
Τα πλεονάσματα που παρουσιάζουμε στον προϋπολογισμό μας είναι αποτελέσματα από την υπερφορολόγηση και όχι αποτέλεσμα μιας υγιούς οικονομίας, η οποία τρέχει με βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Υπερφορολογείται η εργασία, η επιχειρηματικότητα, η ιδιοκτησία σε επίπεδα που δυσχεραίνουν το οικονομικό κλίμα για επενδύσεις έσωθεν και έξωθεν».
Τόνισε επίσης πως η χώρα εκτός από φθηνή λόγω κρίσης επιβάλλεται να είναι και ανταγωνιστική. «Θεωρούμε και το πιστεύουμε πραγματικά ότι ο πολιτικός κόσμος, έχει πλέον απόλυτη γνώση για το τι χρειάζεται να γίνει» δήλωσε η ίδια.

Απευθυνόμενη στον Υπουργό, δήλωσε πως πρέπει να τρέξουν άμεσα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να διατεθούν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της υποκατάστασης των εισαγωγών. Επισήμανε πως το μέλλον των βιομηχανιών εξαρτάται από το πόσο γρήγορες και αποτελεσματικές θα είναι οι παρεμβάσεις για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομίας. Επίσης τόνισε πως η γραφειοκρατία, η ευθυνοφοβία και οι αγκυλώσεις καλά κρατούν.
Κάλεσε έτσι τον κ. Πιτσιόρλα να δοθεί άμεσα λύση εκφράζοντας την ανησυχία της για τον επενδυτικό νόμο, που όπως είπε θα αποδώσει σε δύο χρόνια, για τα φορολογικά κίνητρα, για το κόστος ενέργειας αλλά και για τα θέματα των επιταχυνόμενων αποσβέσεων.

Μετά το πέρας της ομιλίας της Προέδρου, ακολούθησε η παρουσίαση των Επιτυχημένων Δράσεων των Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και KNAUF AQUAPANEL από τους κ.κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη (Σύμβουλο Επενδύσεων και Ανάπτυξης ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) και Νικόλαο Χρυσοχού (Διευθυντή Εργοστασίου KNAUF AQUAPANEL) αντίστοιχα.
Οι εργασίες της Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του επίσημου προσκεκλημένου ομιλητή, Στέργιου Πιτσιόρλα, Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πιτσιόρλας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ενίσχυση της βιομηχανίας στην Ελλάδα και έκανε λόγο για οργάνωση των βιομηχανιών σε ζώνες.
“Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup. Περνάμε σε μια άλλη περίοδο, αφήνουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης και μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου πρέπει να θεμελιώσουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνεργασία όλων των κοινωνικών παραγόντων και των δυνάμεων που συνθέτουν την παραγωγική διαδικασία”.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και θεωρεί ότι κυρίως από αυτή εξαρτάται η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. “Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό. Χωρίς την παραγωγική ικανότητα δεν θα πάμε μακριά. Για αυτό θα πάρουμε πολλά μέτρα προκειμένου να αναζωογονηθεί η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα. Αυτό το νόημα έχει και η σημερινή μου παρουσία στην συνέλευση του Συνδέσμου” είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως “η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών αλλά σε οργανωμένες ζώνες και όχι άναρχα όπως μέχρι σήμερα”.

Σημείωσε επίσης πως θα χρειαστούν κίνητρα και βοήθειες από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον αναπτυξιακό νόμο ενώ αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που υπήρξαν. “Στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ παρατηρήθηκαν προβλήματα καθυστερήσεων και οφείλεται στο γεγονός ότι παραλάβαμε ένα καθεστώς νοσηρό από τα προηγούμενα χρόνια. Το υπουργείο ακόμα πληρώνει έργα που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο το 2004. Βρήκαμε χιλιάδες ενταγμένα έργα που δεν υπήρχαν οι πόροι για να πληρωθούν, υπηρεσίες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη δουλειά τους ή αντιμετώπιζαν την καχυποψία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα διαφθοράς.
Όλα αυτά μας καθήλωσαν και είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Τώρα έχουν ομαλοποιηθεί όλα και τρέχουν τα θέματα με γρήγορους ρυθμούς”.

Για το ΕΣΠΑ ανέφερε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων που έχουν ενταχθεί αλλά υπάρχει δυσκολία στην υλοποίηση λόγω των αδυναμιών στις διοικητικές υπηρεσίες. “Προσπαθούμε να βρούμε λύση και θα τη βρούμε” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο υφυπουργός δήλωσε: “Ρίξαμε όλο μας το βάρος στο να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια και αυτό μας υποχρέωσε να ασχοληθούμε με τα ζητήματα που μας έθεταν οι δανειστές και οι εταίροι. Η συμφωνία για το χρέος αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων και στα περιθώρια που θα έχουμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις. Θα μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί στα αιτήματα που διατυπώνουν όλες οι παραγωγικές τάξεις”.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε πως προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν στη χώρα οι επιχειρήσεις που έχουν φύγει αλλά και να δημιουργηθούν καινούργιες. «Το 2016 και το 2017 υπήρξαν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένα κεφάλαια Το 2017 φτάσαμε σε ύψος ρεκόρ του ποσοστού ΑΕΠ στις ξένες επενδύσεις όπως και στις εξαγωγές. Αυτά είναι δείγματα που μας πείθουν ότι μπροστά μας έχουμε μια περίοδο που όχι μόνο θα επιστρέψουν ελληνικές επιχειρήσεις αλλά θα εγκατασταθούν και πολλές ξένες στην Ελλάδα»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το