Τοπικά

Στ. Κούλογλου από τον Βόλο: “Eθνική αυτοκτονία η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη”

«Εθνική αυτοκτονία» χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου που βρέθηκε σήμερα στον Βόλο με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στο γέλιο» σε εκδήλωση στο Μεταξουργείο. Μάλιστα τόνισε πως οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν αργότερα για να φανεί η διαφορά μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

«Η πρόωρη κάλπη θα είναι εθνική αυτοκτονία. Οι ξένοι, οι δανειστές, οι Βρυξέλες, το Βερολίνο δεν θα μας ξαναμιλήσουν. Από τη στιγμή που κάνουμε προσπάθεια, οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν αναστάτωση πολιτική και οικονομική και αυτό θα ήταν καταστροφικό. Ούτε στις αγορές θα βγαίναμε, ούτε από τα μνημόνια. Θα μας έβαζαν στα μνημόνια ισοβίως» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως φοβάται αν αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης μην συμβ στην Αργεντινή.
«Αν θέλουν να επιβάλουν μια αυξημένη επιτήρηση στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, ο ένας λόγος είναι γιατί είμασταν σε χειρότερη θέση -η χρεωκοπία ήταν πολύ μεγαλύτερη και σε έκταση και σε βάθος- αλλά μπορεί να φοβούνται μήπως επανέλθει κάποια στιγμή το παλιό πολιτικό προσωπικό που χρεωκόπησε τη χώρα και χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους» ανέφερε.

Ερωτώμενος για τις αλλαγές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα αν και θα φανούν άμεσα, ο κ. Κούλογλου δήλωσε πως γι΄ αυτό τον λόγο οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο δυνατόν ώστε οι πολίτες να αισθανθούν κάποια διαφορά.
«Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό να φύγουμε από τα μνημόνια και να γίνει μια διευθέτηση του χρέους, αλλά ο κόσμος ενδιαφέρεται δικαιολογημένα και για την τσέπη του γιατί έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια. Η βασική διαφορά είναι ότι οι επόμενες κυβερνήσεις, μετά μνημονίων, θα έχουν τα χέρια τους λυμένα. Και η κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο θα έχει τα χέρια της λυμένα για να πάρει μέτρα, που σήμερα δεν μπορεί να πάρει, καθώς από τα χέρια των δανειστών θα λείπει το βασικό όπλο πίεσης που είχαν: αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, δεν θα πάρεις τη δόση» σημείωσε ο κ. Κούλογλου ενώ πρόσθεσε πως από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει δόση, η χώρα θα μπει στο επίπεδο των συστάσεων.

Ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως ανάλογες συστάσεις έγιναν και στην Πορτογαλία, η οποία έχει βγει από τα μνημόνια και αυξάνει τους μισθούς κατά 50 ευρώ τον χρόνο. «Σιγά σιγά θα είμαστε και εμείς σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να παρθούν μέτρα όπως φοροελαφρύνσεις και αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρέπει να είναι μέσα στα συμφωνημένα, αλλά πρέπει επίσης και να τα επιτρέπει η οικονομική συγκυρία για να βοηθήσουν τον κόσμο να ανασάνει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το