Τοπικά

Σπύρος Κοσμάς: Τρεις γενιές με αγάπη για τη μελισσοκομία

Η αγάπη για τη μελισσοκομία έγινε χόμπι για τον κ. Σπύρο Κοσμά, ο οποίος ασχολείται με τα μελίσσια πάρα πολλά χρόνια. Σε ρόλο δασκάλου έχει μιλήσει σε παιδιά για τη μελισσοκομία και τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού. Ο 72χρονος συνταξιούχος τραπεζικός από τη Σκόπελο άρχισε να ασχολείται με τη μελισσοκομία από πολύ παλιά, όταν ο πατέρας του το 1958 είχε πάρει μια πατέντα από το υπουργείο Γεωργίας. Στα 33 του χρόνια αγόρασε τα πρώτα του μελίσσια και από τότε δεν έχει αποχωριστεί το χόμπι του, μιας και όπως λέει γεμίζει την ελεύθερή του ώρα δημιουργικά.
Ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος από τη Σκόπελο κ. Σπύρος Κοσμάς ανέφερε πως η μελισσοκομία για τον ίδιο είναι το χόμπι του. «Η ιστορία με τα μελίσσια είναι πάρα πολύ παλιά. Ο πατέρας μου είχε πάρει μια πατέντα από το υπουργείο Γεωργίας το 1958. Το 1959 άρχισε να φτιάχνει κυψέλες και με έβαζε να καρφώνω τελάρα» θυμάται ο 72χρονος Σπύρος Κοσμάς, προσθέτοντας: «Μετά ο θείος μου που είχε μελίσσια, με έβαζε από μικρή ηλικία να ασχολούμαι, διότι μου άρεσε πάρα πολύ. Τελικά στα 33 μου χρόνια πήρα τα πρώτα μου μελίσσια και από τότε δεν τα έχω αποχωριστεί ποτέ. Είναι το χόμπι μου από τότε».
Ο ίδιος έχει πάρει τον ρόλο του δασκάλου πολλές φορές για να μυήσει τα μικρά παιδιά στη μελισσοκομία. «Μια φορά ήρθε ένας Ολλανδός και με βρήκε μέσω μιας συμπατριώτισσάς του που μένει στη Σκόπελο, ζητώντας μου να τον πάω μαζί με τα παιδιά του στα μελίσσια. Εκεί μου ζήτησε να τους κάνω «μάθημα» και να τους δώσω πληροφορίες για τη μελισσοκομία» εξηγεί ο συνταξιούχος τραπεζικός.
Για τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο αυτό ήταν η αφορμή για να έχει τον ρόλο του δασκάλου και σε άλλες περιπτώσεις. «Μια Αμερικάνα που δραστηριοποιείται στη Σκόπελο και έχει ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο οργανώνει κάθε τέλος καλοκαιριού εκδηλώσεις. Μέσα στις πολλές εκδηλώσεις παίρνω μέρος και εγώ μαθαίνοντας στα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου τη μελισσοκομία, ενημερώνοντάς τα για το μέλι και τις ευεργετικές του ιδιότητες» τόνισε ο κ. Σπύρος Κοσμάς. Ο ίδιος εκμυστηρεύεται πως του έκανε εντύπωση το ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά, μιας και τον ρωτάνε για τη μελισσοκομία.
Επίσης ο κ. Σπύρος Κοσμάς, όπως σημείωσε, δύο φορές έχει επισκεφτεί νήπια στο σχολείο της Σκοπέλου για να τους μιλήσει για τη μελισσοκομία.
Τι είναι, όμως, αυτό που προσφέρει στον ίδιο η ασχολία με τα μελίσσια; «Γεμίζω τον χρόνο μου, περνώντας ευχάριστα τον ελεύθερό μου χρόνο» απαντά ο 72χρονος ερασιτέχνης μελισσοκόμος, δίνοντας επιπλέον μια συμβουλή: «Αντί να τρώει κάποιος ζάχαρη, μπορεί να τρώει μέλι για καλύτερη υγεία».
Όπως ο ίδιος εξηγεί, το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων και ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του, το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Η ασχολία της οικογένειας με τη μελισσοκομία και το μέλι δεν περιορίζεται στον ίδιο. Όπως ανέφερε ο κ. Σπύρος Κοσμάς, η μικρή του κόρη, που έχει τελειώσει τη Γεωπονική, έκανε μια έρευνα βρίσκοντας πως η Σκόπελος έχει πάρα πολλά βότανα και φυτά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, μόνο που είναι σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες. «Υπάρχουν πάνω από 100 φυτά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή, διότι δεν υπάρχει αφθονία, είναι δηλαδή σε μικρές ποσότητες. Το μέλι στη Σκόπελο βγαίνει κυρίως από το πεύκο» σημείωσε ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας πως το μέλι που παράγει είναι μόνο για ιδία χρήση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το