Οικονομία

Σπριντ μετ’ εμποδίων για τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Τα τελευταία μέτρα του σπριντ στον μεγάλο αγώνα των εσόδων και του νέου συστήματος εισφορών διανύει ο ΕΦΚΑ, με τα εμπόδια ωστόσο να παραμένουν ακόμη εντός… κουλουάρ.

Δώδεκα ημέρες πριν εκπνεύσει η παράταση που δόθηκε για την αποπληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου, δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί δεκάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια που αφορούν κυρίως σε εργαζομένους με παράλληλη ασφάλιση. Η σχετική εγκύκλιος άλλωστε με τις οδηγίες προς τις υπηρεσίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ αναμένεται και το ειδικό πακέτο ΑΠΔ που θα επιτρέψει τον επιμερισμό των εισφορών για όσους εργάζονται με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες.

Η πορεία των εσόδων από το νέο σύστημα εισφορών για τους ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους μοιραία θα βρεθεί και στο μικροσκόπιο των δανειστών -ελέω κρατικής χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος- εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αν και κρατικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν πως το ζήτημα των εσόδων δεν έχει πέσει στο τραπέζι, το ύψος των εισπράξεων που θα πετύχει ο ΕΦΚΑ από τα ειδοποιητήρια σε 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα κρίνει εν πολλοίς τις «αντοχές» του νέου συστήματος εισφορών, που τέθηκε σε λειτουργία από 1/1/2017. Μετά την παράταση που δόθηκε, ασφαλή δεδομένα αναμένονται προς τα μέσα του Μάρτη. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή πριν από την Καθαρά Δευτέρα κι ενώ ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί η παράταση, εισπράχθηκαν περί τα 30 εκατ. ευρώ από εισφορές ασφαλισμένων σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ.

Συνολικά για τον Γενάρη ο ΕΦΚΑ εισέπραξε μέχρι την ίδια Παρασκευή περίπου 70 εκατομμύρια, μέσω των ειδοποιητηρίων. Μετά και την ανάρτηση των τελευταίων ειδοποιητηρίων, που αναμένονται για όσους είναι στην παράλληλη ασφάλιση, θα βεβαιώνονται κάθε μήνα περί τα 250 ? 270 εκατ. μαζί με τους συνεισπραττόμενους κλάδους (ΕΟΠΥΥ κ.ά.). Τεχνοκράτες και ειδικοί θεωρούν θετική εξέλιξη ο πήχης της εισπραξιμότητας να μπει πάνω από το 50%, ώστε τα έσοδα να κυμαίνονται πάνω από τα 130 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το 2016 ο πρ. ΟΑΕΕ εισέπραξε 1,136 δισ. από τρέχουσες εισφορές και άλλα 248 εκατ. από ρυθμίσεις χρεών. Αντίστοιχα το ΕΤΑΑ πήρε όλη τη χρονιά 835 εκατ. ευρώ, αν και σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από τους μισθωτούς επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς κ.ά.). Τα γενικά έσοδα πάντως του ΕΦΚΑ τον Γενάρη ξεπέρασαν τους στόχους. Σε δεδουλευμένη βάση, μάλιστα, ο μήνας «έκλεισε» με πλεόνασμα 35 εκατ.

Καθ’ οδόν η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση που ακόμη… αναζητείται και θα διαμορφώσει νέο τοπίο εισφορών για 300.000 εργαζομένους διευκρινίζει δύο «γρίφους»:

• Για όσους είναι παράλληλα ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, το συνολικό εισόδημα του 2015 θα διαιρείται διά δύο και οι εκπτώσεις που αναλογούν στις εισφορές ΕΤΑΑ θα υπολογίζονται στο μισό εισόδημα.

• Οσοι έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα αλλά δεν ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ επειδή ήταν ασφαλισμένοι αλλού (π.χ. ΟΑΕΕ) αναμένεται να πληρώσουν εισφορές και για το αγροτικό εισόδημα, χωρίς όμως το κατώτατο πλαφόν των 86,98 ευρώ τον μήνα. Ταυτόχρονα έρχεται συμπληρωματική εγκύκλιος για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (θα συμπληρώνει την εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 19/12/2016) που θα προσδιορίζει τις εισφορές των ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και των υπαλλήλων που προσελήφθησαν μετά το 2011 και έχουν πακέτο κάλυψης ΙΚΑ.

Σε εκκρεμότητα είναι άλλωστε η λειτουργία ειδικού πακέτου ΑΠΔ για όσους αμείβονται με μπλοκάκι σε 1 έως 2 εργοδότες και θα αντιμετωπιστούν ως οιονεί μισθωτοί. Η διεύθυνση εισφορών του νέου υπερταμείου εργάζεται πυρετωδώς για να καταστεί εγκαίρως λειτουργικό το συγκεκριμένο πακέτο και να μπορέσουν εμπρόθεσμα να δηλωθούν τα «μπλοκάκια» ως μισθωτοί. Ωστόσο, παρά τη διορθωτική εγκύκλιο, η εφαρμογή της διάταξης παραμένει… προβληματική. Για παράδειγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι με δελτίο έχουν λάβει ειδοποιητήρια να πληρώσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες για Γενάρη και Φλεβάρη (26,95% του εισοδήματος του 2015). Αν ανοίξει το ειδικό πακέτο ΑΠΔ και δηλωθούν και από τους εργοδότες τους ως «οιονεί μισθωτοί», θα έχουν πληρώσει διπλές εισφορές για το πρώτο δίμηνο του 2017. Οι ιθύνοντες επισημαίνουν πως θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί… Ολο το νέο σύστημα άλλωστε είναι δομημένο με τη λογική του συμψηφισμού (κατ’ αρχάς υπολογισμός με το εισόδημα 2015 και ακολούθως 2016 κ.λπ.). Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νέο σύστημα ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ό,τι μπορεί από τις εισφορές που του έχουν βεβαιωθεί, να προβεί δηλαδή σε μερική καταβολή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να τοκίζεται μόνο το τμήμα των εισφορών του που δεν πλήρωσε και όχι όλο το ποσό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το