Να σπουδάσουν στον Βόλο ή τουλάχιστον σε σχολές γειτονικών πόλεων, ώστε να περιοριστούν τα έξοδα των γονιών, επιδιώκουν αρκετοί υποψήφιοι από Γενικά Λύκεια του νομού, όπως φαίνεται μέσα από τις επιλογές τους στα μηχανογραφικά δελτία, ενώ όσοι δεν έχουν πιθανότητες εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ελπίζουν στις μετεγγραφές.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια τάση που έχει εκδηλωθεί εδώ και μερικά χρόνια λόγω της κρίσης και η οποία συνεχίζει να κυριαρχεί στις επιλογές και τις αντιλήψεις των οικογενειών.
Χθες τα Λύκεια ήταν ανοικτά για να εξυπηρετήσουν τους μαθητές που θέλησαν βοήθεια για την συμπλήρωση και την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου.
Οι μαθητές αυτή την περίοδο επιλέγουν σχολές, διαβάζουν για τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν από το ίντερνετ, ενώ πολλοί απευθύνονται και στα φροντιστήρια που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να παρέχουν οργανωμένες υπηρεσίες.
Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας για τη συμπλήρωση και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, λήγει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Τα Λύκεια θα είναι ανοικτά και μεθαύριο Πέμπτη. Χθες αρκετοί ήταν οι μαθητές που μετέβησαν στα σχολεία για να ρωτήσουν τους καθηγητές για σχολές οι οποίες τους ενδιαφέρουν. Κάποιοι είχαν ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα των επιλογών, ενώ άλλοι έκαναν και την οριστικοποίηση.
Η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Παρασκευή Λοντρίδου επισήμανε πως «αυτές τις ημέρες ήρθαν στο σχολείο αρκετοί υποψήφιοι για να ρωτήσουν διάφορες πληροφορίες και να βοηθηθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Αυτό που παρατηρήσαμε, ήταν πως πρώτον, αρκετοί υποψήφιοι δηλώνουν γύρω στα δεκαπέντε τμήματα, και δεύτερον, οι περισσότεροι επιδιώκουν να φοιτήσουν σε σχολές του Βόλου ή γειτονικών πόλεων για να έχουν λιγότερα έξοδα».
Από την πλευρά της η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Βάσσα Παρασκευά ανέφερε πως «αρκετοί είναι οι υποψήφιοι, τουλάχιστον από αυτούς που απευθύνθηκαν στο σχολείο, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στον Βόλο λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα Παιδαγωγικά Τμήματα και το Οικονομικό. Επίσης υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για να πάρουν μετεγγραφή σε Τμήματα του Βόλου».
Από την πλευρά της το στέλεχος του ΚΕΣΥΠ κ. Αγγελική Καραμπατζάκη επισήμανε πως «παρατηρούμε να αυξάνεται όλο και περισσότερο το ποσοστό των υποψηφίων και των γονέων οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν στον Βόλο για λόγους οικονομικούς. Φέτος από τις περιπτώσεις που είδαμε, βλέπουμε ότι τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα υποψηφίους θέλουν να σπουδάσουν εδώ».
Η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών φροντιστών κ. Ιωάννα Βεδουρά τόνισε πως «εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια τα φροντιστήρια του νομού παρέχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους υποψηφίους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Είναι μία από τις παροχές που κάνουν τα φροντιστήρια στους μαθητές σε μια προσπάθεια να τους καλύψουν σε διάφορα ερωτήματα και αγωνίες που έχουν, όπως για το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που υφίστανται και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι οι υποψήφιοι που εξυπηρετούνται από τους καθηγητές των φροντιστηρίων οι οποίοι αφιερώνουν για τις ανάγκες τους αρκετές ώρες. Άλλωστε είναι τόσο αβέβαια τα πράγματα στην αγορά εργασίας, ώστε πολλοί υποψήφιοι έχουν ανάγκη από βοήθεια».