Τοπικά

Σπουδές με μέλλον στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Ο πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης για νέες προκλήσεις και προοπτικές

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης μιλά σε συνέντευξή του για τις στρατηγικές ανάπτυξης του εκπαιδευτικού ιδρύματος και αναβάθμισης της εκπαίδευσης, τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη του Βόλου και της Θεσσαλίας, την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας, τις σχέσεις που το Πανεπιστήμιο αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο.

Κύριε πρύτανη, στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας έγινε δεκτή η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή της πρώην Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία. Ήδη χαρακτηρίζεται έργο πνοής για τη Νέα Ιωνία και τον Βόλο που θα πάρει σάρκα και οστά. Σε άμεση σύνδεση με την ανάπτυξη ενός πρότυπου πανεπιστημιακού συγκροτήματος δίνει ώθηση και στο πανεπιστήμιο και στην περιοχή. Συμφωνείτε σε αυτήν την κατεύθυνση;

Φυσικά και συμφωνώ, να πω εδώ μόνο ότι πήρε έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή η έγκριση τόσο του Βόλου, της Βαμβακουργίας, όσο και της Λαμίας, γιατί το έργο είναι σε δύο πόλεις, είναι στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να πάρουν έγκριση. Στη συνέχεια, πιθανώς τον Σεπτέμβριο, θα υπογράψουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. 

Είναι ένα έργο, το οποίο θα δώσει πνοή στο Πανεπιστήμιο, γιατί θα δώσει καινούργια εργαστήρια, καινούργιους χώρους έρευνας, θα δώσει στέγη σε πάρα πολλούς φοιτητές. Αυτή τη στιγμή ο Βόλος έχει μόνο 40 κλίνες. Θα φτάσει τις 300 με αυτό το έργο και φυσικά θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή του Βόλου και φυσικά και όλο τον Βόλο. Το αντίστοιχο βέβαια και στη Λαμία.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι στις επιλογές πολλών φοιτητών. Πείτε μας για τα κύρια προγράμματα σπουδών και πώς υποστηρίζονται οι φοιτητές στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους γενικότερα;

Τα προγράμματα είναι όλα καλά, έχουμε 35 τμήματα, είναι όλα τα τμήματα αιχμής και τα παλιά που υπήρχαν και τα καινούργια τα οποία δημιουργήθηκαν, οι φοιτητές τα προτιμούν, είμαστε και στο κέντρο της Ελλάδας οπότε είναι εύκολη η μετακίνηση. 

Όλα έχουν πιστοποιηθεί ή έπεται η πιστοποίησή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, επομένως νομίζω ότι όλα τα τμήματα είναι πολύ καλά και θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του πανεπιστημίου σε έντονο βαθμό. Υπήρχαν βέβαια κάποια παλιά τμήματα που ξεχωρίζουν, όχι γιατί είναι πολύ καλύτερα από τα άλλα, αλλά γιατί μέσα στον χρόνο έχουν δείξει δείγμα γραφής και έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό, όπως ιατροί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, τα τμήματα τα παλιά του πανεπιστημίου.

Πώς συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο με τη βιομηχανία και με άλλους ερευνητικούς φορείς για να υλοποιήσει προγράμματα; Σε αυτήν την κατεύθυνση πώς κινείται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας; 

Τον Δεκέμβριο του ’23, κάνοντας εφαρμογή του νόμου 4957 της υπουργού Παιδείας Κεραμέως, ίδρυσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το κέντρο έρευνας, μεταφοράς, τεχνολογίας και το κέντρο επιχειρηματικότητας. Το στελέχωσα τον Μάρτιο και πλέον όλες οι δράσεις της συνέργειας μεταξύ εργαστηρίων του πανεπιστήμιου και της βιομηχανίας και βιοτεχνίας περνάνε μέσα από αυτή τη δομή. Πρώτον για να καταγράφουμε και εμείς ως πανεπιστήμιο το δυναμικό του. Πρέπει να δούμε αν οι δεξιότητες που δίνουμε στους φοιτητές ταιριάζουν με τις δεξιότητες που αυτή τη στιγμή ζητεί η αγορά εργασίας, να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε για συνέργεια σε προγράμματα που είναι πάρα πολλές και να αναπτύξουμε το κομμάτι του να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία και να τη βοηθήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό η μονάδα έχει κάνει ήδη κάποιες δράσεις και συνεχίζουμε τις δράσεις με σκοπό να αναπτύξουμε αυτό το κομμάτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπάρχουν περιθώρια για να αναπτυχθεί για καινοτομία, έρευνα;

Πάρα πολλά. Υπάρχει και χρηματοδότηση πάρα πολύ μεγάλη και η βιομηχανία το ζητάει και το Πανεπιστήμιο το θέλει. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο για να μπορούμε να συνεργαστούμε.

Σχετικά με τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία, πώς το πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλλει ενεργότερα; 

Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές, εγώ έχω πει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για εκπαίδευση φοιτητών, είναι για την παροχή διάφορων υπηρεσιών για την κοινωνία. Εμείς είμαστε κοντά στην κοινωνία, θέλουμε να είμαστε μέσα την κοινωνία και να βοηθήσουμε. Ετοιμάζουμε την προγραμματική, την οποία θα πάρουμε μέσω του υπουργείου η περιφέρεια, από την περιφέρεια ο δήμος Βόλου και από τον δήμο Βόλου το πανεπιστήμιο για να μελετήσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα του Βόλου και να κάνουμε μελέτες αντιπλημμυρικών έργων στον Βόλο. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι είμαστε κοντά στην κοινωνία και θέλουμε τη συνεργασία με την κοινωνία. 

Μιλήστε μας για το «πράσινο» και ψηφιακό πλάνο το οποίο έχετε… 

Το σχέδιο πέρσι ήταν η green digital, δηλαδή πράσινο και ψηφιακό σε αυτό το στάδιο προχωράμε. Να σας πω πρώτα για το πράσινο… έχω πάρει ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που θα κάνουμε το συγκρότημα του Παπαστράτου τα 4 κτήρια θα ανέβουν δύο βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, θα βάλουμε φωτοβολταϊκά στη στέγη της γεωπονίας στο Φυτόκο με αποτέλεσμα να μπορούμε να εξοικονομούμε κάπως στις 700.000 ευρώ ρεύμα τον χρόνο, θα πάρουμε ένα ηλεκτρικό ρεύμα για τις μετακινήσεις των φοιτητών και ηλεκτρικά ποδήλατα για να μετακινούνται οι φοιτητές από την παραλία προς το κέντρο ή όπου αλλού μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια. 

Έχουμε τρέξει τον πρώτο χρόνο. Έχουμε κάνει τα δύο πρώτα πακέτα εργασίας που ήταν τα προπαρασκευαστικά νομίζω μέχρι του χρόνου θα τα έχουμε τελειώσει τα περισσότερα.

Θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πανεπιστημίου πάρα πολύ. 

Τώρα το ψηφιακό. Τείνουμε προς τα εκεί, υπάρχουν προγράμματα σε αυτήν την κατεύθυνση, συμμετέχουμε και προσπαθούμε να γίνει και πιο εύκολη η καθημερινότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ποια η στρατηγική για την ενίσχυση της διεθνοποίησής του; 

Σκοπός να αναπτύξουμε συνέργειες όχι μόνο απλά να αυξήσουμε τον αριθμό των φοιτητών που γίνονται ανταλλαγή να μπορέσουμε να κάνουμε κοινά προγράμματα σπουδών και να δίνουμε και κοινά πτυχία σε ξένα πανεπιστήμια. Είμαστε στην διαδικασία υπογραφής πολλών μνημονίων, είμαστε στην διαδικασία να δημιουργηθούν τέτοια προγράμματα και νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναδείξει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πολύ μεγάλο, θα ανέβει στην διεθνή κατάταξη και νομίζω θα μας βοηθήσει και γι’ αυτές τις ενέργειες.

Υπάρχουν πάντα οι προκλήσεις της χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πώς σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;

Πέρα του ότι ζητάμε πάντα αύξηση της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια γιατί αν και ακούγονται τα νούμερα μεγάλα που παίρνουνε τα πανεπιστήμια, εντούτοις είναι μικρά, αν αφαιρέσουμε τα λειτουργικά έξοδα που έχουμε. Επειδή κάποιος μπορεί να ακούει εκατομμύρια να πω ότι πριν την ενεργειακή κρίση το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε περίπου 150.000 ευρώ ρεύμα τον μήνα, στην κρίση φτάσαμε στις 300-330 και τώρα έχουμε πέσει στις 200-230. Αυτά είναι κάθε μήνα οπότε καταλαβαίνετε ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολλά. Είμαστε 116 κτήρια και μάλιστα κάποια από αυτά δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, δηλαδή είναι παλιά κτίρια με απώλειες ενέργειας, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Υπάρχει απώλεια ενέργειας οπότε υπάρχει ένα πάγιο αίτημα για αύξηση χρηματοδότησης, να πω ότι τα χρήματα που θα πάρουμε είναι λιγότερα από τα παλιά χρόνια διότι έχουμε πέσει στα χρόνια του μνημονίου και δεν έχουν ξανά ανέβει αν και έχουν γίνει βήματα. Φέτος ειδικά όμως μας δώσανε χρήματα πάρα πολλά, τα οποία τα εκμεταλλευτήκαμε για αγορά εξοπλισμού 

Ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πήραμε 6.600.000 ευρώ και αν πούμε ότι είχε δώσει και η περιφέρεια το ίδιο χρονικό διάστημα άλλα 5.000.000 ευρώ, πήραμε 11,5 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό, νούμερο που δεν θυμάμαι τα τελευταία 15 χρόνια να έχουμε πάρει να αγοραστεί εξοπλισμός εκπαιδευτικός για να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που δίνουμε στους φοιτητές. 

Νομίζω θα βελτιώσουμε πάρα πολύ την εικόνα του πανεπιστημίου και βέβαια συνεχίζουμε να κυνηγάμε χρηματοδοτήσεις σε όποιο πρόγραμμα υπάρχει. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατεβάζει πρόταση, όπως πήραμε με την ενεργειακή αναβάθμιση που είναι 3,5 εκατομμύρια.

Να συνοψίσουμε τις βασικές προτεραιότητες και τα σχέδια που έχετε για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα επόμενα χρόνια… 

Μπορούμε να πούμε το εξής: να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε όλα τα επίπεδα γιατί προβλήματα υπήρχαν πάρα πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα περισσότερα, δεν λύνονται με μαγικό τρόπο όλα, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βελτιώσουμε αυτή την καθημερινότητα και να αισθάνονται άνετα που δουλεύουν. Λίγη υπομονή και θα κάνουμε ότι δυνατόν περισσότερο. Το δεύτερο είναι να αναπτύξουμε τη διασύνδεση στη μονάδα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και το κέντρο επιχειρηματικότητας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας ιδιαίτερα τώρα μετά τις καταστροφές, τις πλημμυρικές καταστροφές εννοώ. Μας χρειάζεται ακόμα περισσότερο η κοινωνία να τη βοηθήσουμε γι’ αυτό και πίστευα σε αυτή τη μονάδα, την έχω κρατήσει αυτόνομη κάτω από εμένα δηλαδή ελέγχεται από τον πρύτανη απευθείας δεν μεσολαβεί άλλο όργανο. Έχουμε κάνει συνεργασίες και με τους δύο συνδέσμους βιομηχανιών εννοώ της Θεσσαλίας και της Στερεάς και με πάρα πολλές επιχειρήσεις, Είμαστε σε καλό δρόμο. Και το τρίτο το πιο βασικό επίσης να αναπτύξουμε την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και τη διεθνή παρουσία του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το