Τοπικά

Σπουδαστές και απόφοιτοι του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου προωθούν τη δουλειά τους μέσω χρήσης του διαδικτύου

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νέων ανθρώπων, που στην προσπάθεια τους να κάνουν τη δουλειά τους ευρέως γνωστή, καταφεύγουν στη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας ηλεκτρονικό βιογραφικό, ατομικό φάκελο δεξιοτήτων και ιστοσελίδες, στις οποίες παρουσιάζεται το έργο τους. Για το φαινόμενο αυτό μίλησαν στην «Θ» οι σπουδαστές, αλλά και πρόσφατα απόφοιτοι του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου Κατερίνα Βλάνδου, απόφοιτη της ειδικότητας του Ενδύματος, Δημήτρης Πίσσαρης απόφοιτος Γραφιστικής Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων, Θοδωρής Μαργαρίτης, σπουδαστής στην τέχνη της Φωτογραφίας και Ειρήνη Περδίκη απόφοιτη Τεχνικός Κοσμήματος.

Η Κατερίνα Βλάνδου

Συγκεκριμένα στην ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγει ένα ηλεκτρονικό βιογραφικό και ένας ατομικός φάκελος δεξιοτήτων (e-portfolio) η Κατερίνα Βλάνδου υποστηρίζει ότι «νομίζω πως οι δυνατότητες που δίνει ένα e-portfolio είναι πάρα πολλές. Έκανα μια έρευνα τώρα που ξεκινάω να ασχολούμαι με τα επαγγελματικά ζητήματά μου και είδα ότι πολύς κόσμος το προτιμάει, ειδικά γραφίστες και σχεδιαστές μόδας. Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος, με τη χρήση ενός συνδέσμου, για μπορέσει κάποιος να δει τη δουλειά σου και να δει ότι τον ενδιαφέρει, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να βάλεις εικόνες ή βίντεο. Είναι ένας πολύ χρήσιμος και εύκολος τρόπος για να προβάλεις το έργο σου».

Ο Δημήτρης Πίσσαρης

Παράλληλα ο Δημήτρης Πίσσαρης συμπληρώνει πως «το e-portfolio είναι ένα βοήθημα για τον επαγγελματία το να μπορεί να τον βοηθήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη δουλειά τους. Δηλαδή ότι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον για να μας ενισχύσει αυτή την εποχή το βάζουμε και λειτουργεί».

Η Ειρήνη Περδίκη

Η Ειρήνη Περδίκη αναφέρει πάνω στο θέμα ότι «το e-portfolio είναι πιστεύω ένα αναγκαίο εργαλείο για τη σημερινή εποχή, καθώς υπάρχει μεγάλη διαδραστικότητα με το Διαδίκτυο από όπου μπορείς να έρθεις σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και να κλείσεις δουλειές, αλλά και φυσικά να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η πώληση του προϊόντος μέσω κάποιου διαδικτυακού μαγαζιού». Τέλος ο κ. Μαργαρίτης επισημαίνει πως «το e-portfolio ανοίγει πολλές δυνατότητες στους νέους ανθρώπους για προωθήσουν το έργο τους ειδικά στις μέρες μας που το διαδίκτυο είναι το ποιο σημαντικό μέσο πληροφόρησης».

Στο ερώτημα τι έχετε κερδίσει με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιογραφικού η κ. Βλάνδου αναφέρει ότι «το δικό μου e-portfolio το έχω φτιάξει πολύ πρόσφατα διότι χρειάστηκε να το στείλω σε μια εταιρεία για να το δει, οπότε μέχρι στιγμής δεν ξέρω τι οφέλη θα έχω. Πάντως πιστεύω πως με διευκόλυνε, καθώς δεν χρειάστηκε να στείλω φυσικό portfolio, δηλαδή ένα φάκελο με τα σχέδια μου ή με τις εικόνες που αυτοσχεδίασα». Από την άλλη πλευρά ο κ. Πίσσαρης τονίζει «σε ένα καινούργιο επαγγελματία σημαντικό είναι να υπάρχει επαγγελματική ιστοσελίδα από εκεί και πέρα χρησιμοποιούν ότι μέσα υπάρχουν, δηλαδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς ιδιαίτερα οι γραφίστες χρησιμοποιούμε για να προωθήσουμε τη δουλειά μας την πλατφόρμα «Behance» που είναι ευρέως γνωστή σε εμάς. Οπότε τοποθετώντας εγώ κάποιες δουλειές μου εκεί κάνω το έργο μου γνωστό». Η κ. Περδίκη υποστηρίζει ότι «εγώ προσωπικά από τη δημιουργία του e-portfolio έχω κερδίσει πολύ εμπειρία. Θεωρώ πως κάθε μέρα γίνομαι και πιο καλή επαγγελματίας σε αυτό που κάνω και προσπαθώ συνεχώς να γίνομαι καλύτερη, καθώς υπάρχει πολύς ανταγωνισμός» Ενώ ο κ. Μαργαρίτης επισημαίνει πως «αυτό που έχω κερδίσει από τη δημιουργία του e-portfolio είναι η αναγνώριση τη δουλειάς μου από τον κόσμο και παράλληλα δείχνω στο κοινό τι μου αρέσει».

Οι νέοι άνθρωποι αναφέρθηκαν και στο τι απήχηση έχει η δημιουργία ηλεκτρονικού βιογραφικού και e-portfolio στους υπόλοιπους νέους. Ο κ. Πίσσαρης υποστηρίζει ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη απήχηση σε αυτούς τους τρόπους. Ισχύει ο παραδοσιακός τρόπος να δείξει τη δουλειά σου μέσω του βιογραφικού, μέσω κάποιας εκτύπωσης που μπορείς να κάνεις στο έργο σου». Από την άλλη πλευρά η κ. Βλάνδου αναφέρει πως «πρέπει κάποιος να το ψάξει αν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι κυρίως κάτι που το προτιμούν και το προτείνουν σε σπουδαστές οι σχολές του εξωτερικού». Η κ. Περδίκη τονίζει ότι «υπάρχει αρκετή απήχηση για το e-portfolio. Θεωρώ πως σε κάθε δουλειά που θα πας πρέπει να έχεις και ηλεκτρονικό portfolio. Καλό και το βιογραφικό που έχεις στο φάκελο και στην τσάντα αλλά αρκετοί θέλουν να δουν πως έχεις και αυτό το προσόν, καθώς δείχνει επαγγελματισμό». Ο κ. Μαργαρίτης συμπληρώνει πάνω στο θέμα πως «σήμερα που οι νέοι έχουν άμεση επαφή και πρόσβαση στο Διαδίκτυο φαίνεται πως προτιμούν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό portfolio».

Ο Θοδωρής Μαργαρίτης

Στην ερώτηση θα προτείνατε τους υπόλοιπους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν e-portfolio η κ. Ειρήνη Περδίκη απαντάει ότι «ασφαλώς και θα πρότεινα σε κάποιο να κάνει ένα ηλεκτρονικό portfolio, όχι μόνο σε νέους αλλά και σε επαγγελματίες μεγαλύτερης ηλικίας». Ο κ. Θοδωρής Μαργαρίτης αναφέρει πως «εννοείτε πως θα συμβούλευα τους υπολοίπους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό portfolio καθώς αυτό είναι κάτι πολύ δημιουργικό». Η κ. Κατερίνα Βλάνδου υποστηρίζει «σίγουρα θα παρότρυνα τους νέους ανθρώπους να κάνουν e-portfolio. Είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο διότι δεν χρειάζεται κάθε φορά να μαζεύεις τη δουλειά σου, να τη βάζεις σε ένα φάκελο. Εντάξει η προσωπική συνέντευξη είναι καλή, αλλά όταν στέλνεις κάτι ηλεκτρονικά κάποιος μπορεί να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε πληθώρα του έργου σου κάτι που διαφορετικά θα έπαιρνε πολύ χρόνο». Τέλος ο κ. Πίσσαρης επισημαίνει ότι «προτείνω τους νέους να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το Διαδίκτυο για να προβληθούν. Όποιο βοήθημα υπάρχει σήμερα πρέπει να το χρησιμοποιούμε».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το