Τοπικά

Σποράδες και Παγασητικός: Θάλασσες “σπαρμένες” με ναυάγια στο επίκεντρο επισκεπτών από όλο τον πλανήτη

«Βούλιαξε» σήμερα το Ξενία από τους δεκάδες πολίτες που παρακολούθησαν την ημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα Υποβρύχια Μουσεία. Tα πρώτα υποβρύχια μουσεία στην Ελλάδα, τέσσερα ναυάγια, από τους κλασσικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο, βρίσκονται στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό και μετατρέπονται από το καλοκαίρι του 2020 σε επισκέψιμα μουσεία, συνδυάζοντας τις καταδύσεις με τις αρχαιότητες και προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιούργησε ένα νέο, καινοτόμο τουριστικό προϊόν, κάνοντας πράξη τα Υποβρύχια Μουσεία και τον καταδυτικό τουρισμό. Αλλάζουμε τον τουριστικό χάρτη σε όλη τη χώρα καθώς χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό την Ευρώπη, γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να τους δείξει το υποθαλάσσιο Παρθενώνα της», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

«Όταν πολλοί μιλούν στην Ελλάδα για καινοτομία, η Θεσσαλία κάνει καινοτομία στην πράξη. Φέρνει προστιθέμενη αξία και εθνικό πλούτο. Είναι καινοτομία όχι για την εικόνα αλλά με έργα ουσίας. Τέτοια καλά παραδείγματα αξίζει να βρουν μιμητές παντού. Το πρόγραμμα BLUEMED στο οποίο η Θεσσαλία ήταν επικεφαλής εταίρος, είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει προστιθέμενη αξία στη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού μέσα από το έργο, με ιδιαίτερα μάλιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά μπαίνει η Αλόννησος χάρη στο βραβευμένο δυο φορές από την Ευρώπη έργο – σημαία σε διεθνές επίπεδο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα υποβρύχια μουσεία. Το αρχαιότερο στον κόσμο ναυάγιο το οποίο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, το ναυάγιο της Περιστέρας – ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα- θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι προσελκύοντας λάτρεις των ναυαγίων και των καταδύσεων από όλο τον κόσμο.

«Καινοτομούμε στην πράξη και όχι στα λόγια, φέραμε στο φως σπάνιας ομορφιάς ναυάγια. Και άλλα νεότερα ναυάγια των υστερορωμαικών και βυζαντινών χρόνων στα ακρωτήρια Τηλέγραφος και Γλάρος Νηών, και στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης, σε συνδυασμό με την Περιστέρα δημιουργούν ένα κρίσιμο αριθμό υποβρυχίων μουσείων για τους λάτρεις των καταδύσεων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος ΒlueMed και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας που εργάστηκαν με αφοσίωση την τελευταία τριετία για την υλοποίηση του έργου των Υποβρυχίων Μουσείων.

Ο Κ. Λούλης
«Θέλουμε να δώσουμε μεγάλο βάρος στον θεματικό τουρισμό, ώστε να μην είναι η Ελλάδα τόπος προσέλκυσης τουριστών για να απολαύσουν τον ήλιο και ένα απλό μπάνιο.
Θέλουμε να έχουν κίνητρο α βιώσουν τη γνώση σε ξεχωριστά θέματα που μπορούν να τους προσελκύσουν», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Τουριμού κ. Λούλης και αναφέρθηκε στον θεματικό τουρισμό και την αξία του.
Όπως είπε, ο καταδυτικός τουρισμός έχει ένα τεράστιο παγκόσμιο κοινό με 27 εκατομμύρια πιστοποιημένους δύτες σε όλο τον κόσμο Στον καταδυτικό τουρισμό η Κύπρος , η Αίγυπτο κι η Κροατία είναι πιο μπροστά από εμάς, αλλά με τα έργα θα κερδίσουμε τον χαμένο έδαφος. Εχουμε όλες τις δυνατότητες να προσελκύσουμε δύτες που δεν θα έχουν πρόβλημα να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο των τουριστών και η παραμονή τους να είναι μεγαλύτερη», δήλωσε.

Η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε πως τα ναυάγια είναι η κορωνίδα της Θεσσαλίας και αποτελούν ένα ασφαλές τουριστικό θέλγητρο. «Εάν η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν εντασσόταν στο πρόγραμμα Bluemed δεν θα υπήρχε η μεγάλη αυτή δυνατότητα για εκατομμύρια τουριστών α επισκεφθούν τα ναυάγια. Παλέψαμε ένα όραμα και ξεκινήσαμε μια ιστορία που δεν ξέραμε πως θα μας βγάλει όταν η χώρα δεν καν νομοθετικό πλαίσιο για να βασιστούμε. Δημιουργήσαμε για τη χώρα μας μια κληρονομιά που θα μείνει για πάντα» τόνισε και μίλησε για την υποστήριξη που έδωσε ο Περιφερειάρχης σε αυτό το όραμα.

Η κ. Παρή Καλαμαρά Διευθύντρια Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, μίλησε για την ομάδα οκτώ ναυαγίων που υπάρχουν στον Παγασητικό Κόλπο και την περιοχή της Αλοννήσου, μια δεύτερη επτά ναυαγίων μεταξύ Λαυρίου και Μακρονήσου και μια τρίτη στη Μεθώνη της Μεσσηνίας, όπου ένα από αυτά βρίσκεται στον ιστορικά φορτισμένο χώρο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Όπως είπε, η δημιουργία των λεγόμενων «υποβρύχιων μουσείων», όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να καταδύονται για να απολαύσουν ένα από τα πιο μυστηριώδη κεφάλαια της Ιστορίας, μπορεί θα γίνει σύντομα πραγματικότητα καθώς το πρώτο μουσείο που θα ανοίξει πιλοτικά τις πόρτες του το ερχόμενο καλοκαίρι είναι αυτό της Περιστέρας στις Βόρειες Σποράδες και τα τρία του Παγασητικού. Αλλά για να φτάσει κανείς σε ένα τόσο πλήρες ναυάγιο ώστε να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικό θαύμα ή, έστω και με κάποια δόση υπερβολής, «Παρθενώνας του βυθού», θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2005 όταν για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκαν οι καταδύσεις αναψυχής. «Εκεί γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια των θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων και στην πιθανότητα δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων» τόνισε η Παρή Καλαμαρά καθώς έως τότε οι καταδύσεις αναψυχής ήταν απαγορευμένες.

Το ναυάγιο της Περιστέρας συνιστά ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα ακριβώς επειδή διαθέτει μια σπάνια συγκέντρωση αμφορέων οι οποίοι, σύμφωνα με την Παρή Καλαμαρά, μετέφεραν κρασί, λάδι ή παστά. Το ίδιο στοιχείο μαρτυρά ακόμη και τη διαδρομή που έκανε το πλοίο πριν καταλήξει στο βυθό.
Μέχρι να ανοίξουν τα ναυάγια, μπορεί να αφήσει κανείς τη φαντασία του να τρέχει στον ψηφιακό χάρτη, όπου οι καταδύτες αρχαιολόγοι έχουν τοποθετήσει τις θέσεις των ναυαγίων. Ο Τηλέγραφος, ο Γλάρος και ο Κίκυνθος στον Παγασητικό Κόλπο. Η Περιστέρα, ο Τσέλιος, ο Αγιος Πέτρος, η Φαγγρού και η Σκαντζούρα στις Βόρειες Σποράδες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το