Τοπικά

Σπιρομέτρηση σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων- Οι έφηβοι στη Θεσσαλία αρχίζουν το κάπνισμα από τα 15 χρόνια

Σπιρομέτρηση σε μαθητές Δημοτικών του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα πραγματοποιήσει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια να εμφυσήσει στους μαθητές την ανάγκη για πρόληψη κατά του καπνίσματος. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί με έρευνες στη Θεσσαλία, πως ακόμη και από την ηλικία των δεκατριών ετών οι έφηβοι κάνουν το πρώτο τους τσιγάρο.

Η σπιρομέτρηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου από γιατρούς της Πνευμονολογικής Κλινικής.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, καθηγητής κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε πως «η Πνευμονολογική σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και το Κέντρο Υγείας θα πραγματοποιήσει σπιρομέτρηση σε μαθητές Δημοτικού. Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Στόχος της ιδέας που μας έδωσε ο συνάδελφος πνευμονολόγος κ. Κυρίτσης είναι να δείξουμε στα παιδιά τη σημασία της πρόληψης. Αναμένοντας να έχουμε καλά αποτελέσματα στην αναπνευστική λειτουργία των παιδιών, θα τους τονίσουμε ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια, να έχουν δηλαδή καλή λειτουργία στην αναπνοή τους και να μη στραφούν στο τσιγάρο. Παράλληλα θέλουμε να ευαισθητοποιήσουν και τους γονείς τους για την ανάγκη πρόληψης κατά του καπνίσματος».
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε πως οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται στο Δημοτικό και καμιά φορά και από την προσχολική ηλικία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής για την περιοχή της Θεσσαλίας οι έφηβοι από την ηλικία δεκαπέντε ετών ξεκινούν το κάπνισμα. Μάλιστα έχει δειχθεί ότι κάποιοι από την ηλικία των δεκατριών ετών καπνίζουν κάνοντας ένα τσιγάρο. Περίπου ένα ποσοστό 30% των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών, καπνίζει ένα τσιγάρο τουλάχιστον την ημέρα. Μάλιστα υπάρχουν καπνιστές ακόμη και από το Δημοτικό που βέβαια είναι περιστασιακοί, πριν το κάνουν πιο συστηματικά στο γυμνάσιο. Γι’ αυτό και αν κάποιος δεν ξεκινήσει το κάπνισμα από την περίοδο του Λυκείου, είναι πολύ πιθανό να μην καπνίσει στην υπόλοιπη ζωή του. «Το ζήτημα της πρόληψης ξεκινάει από την προσχολική ηλικία. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αύξηση της τιμής του τσιγάρου, αφού στην Ελλάδα η τιμή της είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με κεντρικές χώρες της Ευρώπης, όπου κυμαίνεται στα δέκα – δεκαπέντε ευρώ» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε πως «το κάπνισμα στην εφηβεία βρίσκει πολύ γόνιμο έδαφος, γιατί οι έφηβοι θέλουν να ενηλικιωθούν με αυτόν τον τρόπο. Επίσης στην εφηβεία οι άνθρωποι ζουν επικίνδυνα. Οι έφηβοι ξέρουν ότι το τσιγάρο βλάπτει την υγεία, αλλά τους αρέσει να ζουν επικίνδυνα, όπως το να καβαλούν μια μηχανή και να τρέχουν. Επίσης από τις διαφημίσεις έχει περάσει το μήνυμα ότι κάπνισμα σηματοδοτεί το τέλος της παιδικής ζωής. Και στα επιστημονικά συνέδρια συζητάμε τρόπους για να δράσουμε προληπτικά όχι τόσο στην εφηβεία, όσο στην προσχολική ηλικία και στην Α’ Τάξη Δημοτικού».
«Αν δεν λάβουμε μέτρα θα είμαστε η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και η Κύπρος που μας ξεπερνούσε, τώρα το έχει ξεπεράσει, ενώ πολύ καλά βήματα κάνει και η Πολωνία» κατέληξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δύο Δημοτικά της Μαγνησίας, το Ιωλκού και της Άλλης Μεριάς, υλοποίησαν προγράμματα πρόληψης κατά του καπνίσματος και των άλλων εξαρτήσεων σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και τον Δήμο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το