Ελλάδα

Σπείρα θα έριχνε στην αγορά 1 εκατ. κλεμμένες ιατρικές μάσκες αξίας 620.000 ευρώ

Ετοιμη να ρίξει στην αγορά 1,1 εκατομμύρια παράνομες ιατρικές μάσκες, αμφιβόλου προέλευσης, ήταν σπείρα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.
Αρχηγός της οργάνωσης είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επιχειρηματίας της δυτικής Αττικής, ο οποίος είχε συνεργάτες μέλη της οικογένειάς του. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει την «έδρα» του στην Αγία Βαρβάρα δραστηριοποιείται στην πώληση τσαντών, γυαλιών ηλίου και ρούχων.
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης στην Καλλιθέα, από τον οποίο η σπείρα κατάφερε να αποσπάσει 201.000 ιατρικές μάσκες. Συγκεκριμένα «μπροστάρης» του αρχηγού έκλεισε στις 22 Απριλίου εμπορική συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της φαρμακαποθήκης για την αγορά χιλιάδων μασκών, αξίας 620.640,60 ευρώ. Το εμπόρευμα παραδόθηκε κανονικά την επόμενη μέρα, χωρίς ουδέποτε να καταβληθεί το συμφωνηθέν ποσό.

Στην πρώτη φάση των ερευνών, δυο ημέρες μετά, εντοπίστηκε φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα και συνελήφθη ο οδηγός, στην οικία του οποίου –μεταξύ άλλων- βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών, που προέρχονταν από την παραπάνω απάτη.
Στη δεύτερη φάση των ερευνών εντοπίστηκε φορτηγό να εξέρχεται από αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή του Ασπροπύργου και σε έρευνα που επακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του 23.750 ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Στο όχημα επέβαιναν δύο μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνελήφθησαν. Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στον αποθηκευτικό χώρο, απ’ όπου εξήλθε το φορτηγό όχημα, όπου βρέθηκαν 170.670)ιατρικές μάσκες, οι οποίες ομοίως προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας.
Συνολικά από τις 210.900 ιατρικές μάσκες που κατάφεραν να αποσπάσουν με την παραπάνω μέθοδο εξαπάτησης, βρέθηκαν οι 194.420, οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία.
Στην τρίτη φάση των ερευνών, χθες 12-05-2020, πραγματοποιήθηκαν οχτώ έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους – καταστήματα, μελών της οργάνωσης, στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω.

Από την πρόοδο των ερευνών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ειδικεύονταν στην παράνομη διάθεση ιατρικού υλικού (μάσκες) καθώς και απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών.
Μάλιστα λειτουργούσαν με συστηματικό τρόπο και φρόντιζαν να προσδίδουν νομιμοφάνεια σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την οποία αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατασκεύαζαν τιμολόγια και λοιπά παραστατικά, με τα οποία νομιμοποιούσαν την μεταφορά των ιατρικών μασκών ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς.

Πέρα από τα αρχηγικά μέλη, που είχαν τον γενικότερο συντονισμό της λειτουργίας της οργάνωσης, τα λοιπά μέλη προέβαιναν σε επιμέρους -κατά περίπτωση πράξεις- (τυποποίηση – αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, προπομποί σε μεταφορές, τσιλιαδόροι εντοπισμού αστυνομικών κλπ.)
Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1.110.423 ιατρικές μάσκες, 5.245 ευρώ, φορτηγά και Ι.Χ.Ε. οχήματα, πάνω από (50.000) ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης-υπόδησης) καταφανώς πλαστές, πάνω από 3.000 είδη ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, όλα απομιμητικά επώνυμων εταιρειών, δισκία αναβολικών σκευασμάτων και μικροποσότητα κάνναβης, πιστόλι και πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.

Σημειώνεται ότι, πέραν των ιατρικών μασκών που προέρχονται από την απάτη σε βάρος της εταιρείας, όλες οι υπόλοιπες δεν έφεραν δασμοφορολογικά παραστατικά και ερευνάται η προέλευση τους, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.
Η μεταπωλητική αξία των μασκών, συμπεριλαμβανομένων των μασκών που προέρχονται από την εταιρεία, ξεπερνάει το 1.000.00 ευρώ.
Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν οχτώ μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα κλπ συναφών αδικημάτων, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται τέσσερα ακόμα άτομα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το