Πολιτισμός

Σπασμένη δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα στον τάφο της Αμφίπολης

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΘΥΡΑ
Τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει “στροφέας” (μεντεσές).
Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει», δήλωσε η κ.Περιστέρη.
Η δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, είναι πάχους 14 εκατοστών από μάρμαρο Θάσου και φέρει διακοσμητικά στοιχεία, εφηλίδες (κεφαλές καρφιών).

Η εκτίμηση της ανασκαφικής – διεπιστημονικής ομάδας είναι πως μετά το θύρωμα μέσα στον τρίτο θάλαμο υπάρχει κλίμακα (σκάλα) που κατεβαίνει σε βάθος ίσως και 2 μέτρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το