Ελλάδα

Σπαρτιάτες: Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Διονύσης Βαλτογιάννης

Την ανεξαρτητοποίησή του από τους Σπαρτιάτες ανακοίνωσε μέσω επιστολής του στον πρόεδρο της Βουλής και ο Διονύσης Βαλτογιάννης.

Πρόκειται για την τρίτη αποχώρηση από το κόμμα μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Ηλία Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη έχουν αποχωρήσει ο Γιώργος Μανούσος και ο Ιωάννης Δημητροκάλλης, με πυρά κατά του Βασίλη Στίγκα.

Οι καταγγελίες Στίγκα
Η έρευνα της Δικαιοσύνης για τους Σπαρτιάτες ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος κ. Στίγκα για παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και Δον Κορλεόνε φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Για τους βουλευτές του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών είπε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ότι «και τότε και τώρα δεν ξέρω αν άκουγαν τον κ. Κασιδιάρη, αλλά τουλάχιστον προχωρούσαμε μαζί μέχρι να γίνουν οι καταγγελίες».

Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τις ευρωεκλογές
Όσον αφορά τις προσεχείς ευρωεκλογές, το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του κόμματος, έως τις 24 Απριλίου.

Η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί πολύ σύντομα, ενώ βασικότερος σταθμός στην υπόθεση θεωρείται η απόφαση του εκλογοδικείου που θα δείξει εάν οι βουλευτές θα εκπέσουν του αξιώματός τους. Εάν αυτό γίνει τότε θα ανοίξει η συζήτηση για το πως θα κατανεμηθούν οι έδρες των έκπτωτων Σπαρτιατών.

Πώς θα αλλάξει η «γεωγραφία» της Βουλής από ενδεχόμενη έκπτωση των «11»
Το κόμμα του Βασίλη Στίγκα είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου 4,68% και συνολικά 11 έδρες, οι οποίες πιθανότατα θα μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα, εφόσον επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο. Τον τρόπο πλήρωσης των συγκεκριμένων εδρών θα ορίσει το εκλογοδικείο, και σίγουρα αναμένεται να υπάρξουν αρκετές καραμπόλες.

Το βασικό σενάριο θέλει την Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει λάμβανε περίπου 1,9 μονάδα επιπλέον και το συνολικό της ποσοστό θα πήγαινε στο 42,45%. Άρα οι συνολικές έδρες μετά την ανακατανομή πιθανών να φτάσουν τις 163 (από 158), ενώ δύο με τρεις θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια με δύο έδρες το ΠΑΣΟΚ και από μια έδρα τα μικρότερα κόμματα.

Τονίζεται ότι η ανακατανομή είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, η οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει αρκετές εντάσεις σχετικά με τον τρόπο πλήρωσης των θέσεων.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με έμπειρους νομικούς το εκλογοδικείο είναι πολύ πιθανό εφόσον ασκηθεί δίωξη εναντίον τους να προχωρήσει σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να γίνουν συνολικά νέες εκλογές, κάτι που προφανώς είναι απίθανο.
Το δεύτερο είναι το εκλογοδικείο να πει ότι μόνο στις 12 περιφέρειες και στους βουλευτές που εξέλεξαν Σπαρτιάτες υπάρχει πρόβλημα, άρα θα επαναληφθεί η εκλογή σε 12 περιφέρειες.
Και το τρίτο ενδεχόμενοι οι 12 βουλευτές να πληρωθούν από τα υπόλοιπα κόμματα με τη σειρά που είχαν αποτελέσματα.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τεχνητή Νοημοσύνη

Σύμφωνα με το Reuters μεγάλη διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 επιχειρήσεις δείχνει μείωση του…

10 Απριλίου 2024

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος με τους Λατόμους Συκής: «Πηγή ζωής για την περιοχή τα λατομεία.Ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης»

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού των Επαγγελματιών Λατόμων Συκής «Πέτρα Συκής Επαγγελματίες Λατόμοι Σχιστόλιθων…

10 Απριλίου 2024

Η Ζ. Μακρή στο 1ο Πειραματικό Δημ. Αλεξανδρούπολης με το “Μαζί για το Παιδί”

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή με την…

10 Απριλίου 2024

Αργ. Κοπάνας: Ισχυρή αντιπλημμυρική θωράκιση για τη Νεάπολη -Μεγάλο έργο ενίσχυσης/επέκτασης δικτύου ομβρίων

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ στη συνεδρίαση της Δευτέρας ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία του έργου…

10 Απριλίου 2024

Ενημερωτική συνάντηση του Job Center Βόλου με το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Την Τρίτη 09/04/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Δομών του Δήμου Βόλου: Γραφείο Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και…

10 Απριλίου 2024

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αναλυτικά οι ημερομηνίες με τις πληρωμές ανά ταμείο

Σε λίγες αναμένεται να να δουν στους λογαριασμούς τις συντάξεις Μαΐου 2024 οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι.…

10 Απριλίου 2024