Θ Plus

Σπανακόπιτα – Η συνταγή της Κυριακής από τους BLUE GREY Cooks

Γνωρίζουμε πως η καλύτερη σπανακόπιτα είναι της μαμάς και δεν θα αποπειραθούμε ποσώς να αντιπαρατεθούμε. Η συνταγή που ακολουθεί δεν έχει καμία πρόθεση να αντικαταστήσει κάποια άλλη και έρχεται με σεβασμό να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα και πολύ μακρά λίστα για συνταγές σπανακόπιτας. Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε για διαφορές, η πιο εμφανής είναι η αναλογία της γέμισης με το φύλλο. Σε αυτήν την συνταγή υπερισχύει κατά πολύ η γέμιση, η οποία είναι και η θρεπτικότερη. Όσο για την γεύση, μία δοκιμή θα σας πείσει… ή ίσως πάλι όχι!

Για να κερδίσετε χρόνο, στην αγορά κυκλοφορούν κατεψυγμένα φύλλα πολύ καλής ποιότητας. Για όσους και όσες όμως ο χρόνος δεν αποτελεί πρόβλημα, πάρτε την βέργα και ξεκινήστε το άνοιγμα!

Υλικά για την σπανακόπιτα
2 κιλά σπανάκι
120 ml. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
40 γρ. κουκουναρόσπορους κομμένους με μαχαίρι
1 κ.κ. γλυκόριζα
45 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
40 γρ. άνηθο
120 γρ. παξιμάδια λαδιού
170 γρ. κεφαλοτύρι ξυσμένο
450 γρ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
150 γρ. γραβιέρα ξυσμένη
5 αυγά
Πιπέρι και λίγο αλάτι
Σουσάμι και λάδι

Αν νομίζετε πως τα δύο κιλά σπανάκι είναι υπερβολικά, κάντε υπομονή μέχρι να βάλετε το μυρωδάτο μείγμα στο ταψί σας. Καθαρίστε, πλύντε, στεγνώστε και κόψτε λοιπόν το σπανάκι. Βάλτε το σε μία μεγάλη λεκάνη ή σε ένα τρυπητό και αλατίστε το καλά, ανακατεύοντας συνέχεια με τα χέρια σας. Αφήστε το αλάτι να δράσει για 15 λεπτά και πιέστε καλά το σπανάκι για να βγάλει όλο το ζουμί του.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάλτε το λάδι τα κρεμμύδια, τους κουκουναρόσπορους και την γλυκόριζα. Παντρέψτε τις γεύσεις και τα αρώματά τους ανακατεύοντας δύο τρείς φορές για 10 περίπου λεπτά. Προσθέστε το σπανάκι και σοτάρετέ το μέχρι να μειωθεί και άλλο ο όγκος του. Σε αυτό το στάδιο προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Μην τα αφήσετε στην φωτιά για πολύ ώρα για να κρατήσουν το χρώμα και το άρωμά τους. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το σπανάκι να κρυώσει.

Εντωμεταξύ καταπιαστείτε με το ξύσιμο και το θρυμμάτισμα των τριών τυριών. Για το κεφαλοτύρι και την γραβιέρα θα σας συμβουλεύαμε να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό κόπτη. Μπορείτε με την ευκαιρία να κονιορτοποιήστε και τα παξιμάδια που θα τραβήξουν την υγρασία από το φαγητό. Για την φέτα όμως ένα πιρούνι ή ακόμα και τα χέρια σας είναι αρκετά για να κρατήσετε μεγαλύτερα κομμάτια τυριού.

Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και όλα είναι έτοιμα για να μπουν στην κατσαρόλα με το σπανάκι. Πρώτα τα παξιμάδια, κατόπιν τα τυριά και τέλος τα αυγά. Αλατίστε με μέτρο μιας και τα τυριά είναι ήδη αρκετά αλμυρά.

Βάλτε στο ταψί λίγο λάδι και απλώστε τα φύλλα ένα-ένα ραντίζοντάς τα κάθε φορά με λάδι. Η παράδοση θέλει το φύλλο ζαρωμένο, αν θέλετε όμως απλώστε το κανονικά. Και οι δύο τρόποι είναι σωστοί, δεν έχετε παρά να εφαρμόσετε αυτόν της αρεσκείας σας. Στην μέση βάζετε το μείγμα σπανακιού και κατόπιν εκ νέου μία σειρά φύλλων και λαδιού. Όταν η διαδικασία τελειώσει, πετάξτε στην επιφάνεια μερικούς σπόρους σουσαμιού και πριν βάλετε το ταψί στον φούρνο στους 190°c, κόψτε το φύλλο σε κομμάτια. Αφήστε την σπανακόπιτα να ψηθεί για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και καλή σας όρεξη!

Προετοιμασία 40 λεπτά.
Ψήσιμο 50 λεπτά.

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε περισσότερη γέμιση και να την καταψύξετε. Έτσι θα έχετε έτοιμη γέμιση για όποτε θελήσετε να φτιάξετε φρέσκα σπανακοπιτάκια.
BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το