Παραπολιτικά

Σουρεαλισμός

Ένας μεγάλος προβληματισμός αναπτύσσεται για τον ρόλο της δικαιοσύνης με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην πόλη του υπαρκτού… σουρεαλισμού. Η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, για παράδειγμα, είναι ένα σκάνδαλο που ήρθε για να μείνει, με τη ΔΕΥΑΜΒ να αδειάζει συνεχώς τα ταμεία της, από λάθος χειρισμούς της διοίκησης και στο τέλος θα πληρώσει με 20 εκατομμύρια ευρώ ένα έργο που στοίχισε 9 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη δημοπράτηση.
Οι δικαστές δικαιώνουν την ΕΡΓΗΛ στις απαιτήσεις της, καθώς δεν δικάζουν – και σωστά – με βάση το περί δικαίου αίσθημα, αλλά με βάση τον νόμο. Και ο νόμος κρίνει πως η ΕΡΓΗΛ παρέδωσε το έργο της ύδρευσης στη ΔΕΥΑΜΒ και ένσταση για το γεγονός ότι ήταν «λειψό» δεν κατατέθηκε (επί διοίκησης του Αλέκου Βούλγαρη) στον προβλεπόμενο χρόνο από την Επιχείρηση, που το πλήρωσε αδρά…

Το πρώτο σουρεαλιστικό στοιχείο είναι πως όσοι ευθύνονται για την αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου το 2008, που είναι και η αιτία να ξεκινήσει το γαϊτανάκι καταβολής των εκατομμυρίων έχουν κριθεί, όπως και η ΕΡΓΗΛ, αθώοι από τη δικαιοσύνη.
Δηλαδή, έχουμε ένα «έγκλημα» χωρίς ένοχο, με δικαστική σφραγίδα.
Το σουρεαλιστικότερο όμως όλων είναι ότι στο «σκαμνί» κάθονται και περνούν μια μεγάλη περιπέτεια όσοι ανακάλυψαν το σκάνδαλο το 2012…
Ένας, ένας απολογούνται μετά από μήνυση της εργολαβικής εταιρείας και δίνουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη 10 υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ και ο τέως αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς γιατί αποκάλυψαν τι «έκρυβε» κάτω από τη γη το έργο της ύδρευσης, που είχε αναλάβει η εταιρεία. Ένα έργο που παραδόθηκε στην πόλη για 9 εκατομμύρια, αλλά σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα εκτελέστηκαν εργασίες 4 εκατομμυρίων…

Μέχρι σήμερα η ΕΡΓΗΛ, όχι μόνο έχει εισπράξει 11 εκατομμύρια ευρώ, με δικαστικές αποφάσεις για ένα έργο που δεν εκτελέστηκε στο σύνολό του, σύμφωνα με πιστοποιημένες πραγματογνωμοσύνες από το ΤΕΕ και την ΕΒΕΤΑΜ, αλλά διώκει με μηνύσεις ανθρώπους, γιατί… δεν έβλαψαν τα συμφέροντα της πόλης τους, αλλά τα προασπίστηκαν.
Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε πριν ενάμιση χρόνο, αφορά ψευδή βεβαίωση απλής και κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια, απάτη και ψευδορκία απλή και κατ’ εξακολούθηση.
Θα δοθεί λοιπόν μια ακόμη «μάχη». Στη «μάχη» αυτή δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτικά παιχνίδια και άδηλες μεθοδεύσεις και οι κατηγορούμενοι πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο από τη Δημοτική Αρχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το