Θ Plus

Σούπα με σελινόριζα και βούτυρο με μουστάρδα – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks 

Όταν ο χειμώνας τελειώνει κάτω από τα αλαζονικά βλέμματα των ανθισμένων αμυγδαλιών και των κατακόκκινων παπαρούνων, δεν μπορούμε παρά να τον αποχαιρετήσουμε και εμείς, σίγουρα όχι με υπεροψία, αλλά με μία ευωδιαστή σούπα. Η σελινόριζα είναι μια ρίζα κατεξοχήν χειμερινή, της οποίας αν εξαιρέσουμε την τραχιά εμφάνιση, κατά τα άλλα έχει μόνο θετικά χαρακτηριστικά, εξαιρετικό άρωμα, πικάντικη γεύση και ένα πεντιγκρί πλούσιο από βιταμίνες, ασβέστιο και θετικότατες επιδράσεις στην υγεία μας.

Υλικά για την σούπα σελινόριζας  

150 ml. παρθένο ελαιόλαδο

1 ξεκλίδι σκόρδο

1 κ.κ. κουρκουμά

3 μεγάλα κρεμμύδια

2 το λευκό μέρος από δύο πράσα

2 καρότα

1 κ.κ. ρίγανη

1 κ.κ. δεντρολίβανο

2 μεγάλες πατάτες

800 γρ. σελινόριζα

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 λίτρα ζωμό λαχανικών

100 ml. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

2 κρόκους αυγών

Ψιλοκομμένο κολίανδρο

Πιπέρι και αλάτι από τον μύλο

Υλικά για το βούτυρο με μουστάρδα  

100 γρ. βούτυρο

1 ½ κ.σ. μουστάρδα Dijon

2 κ.κ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Πιπέρι

Ζεστάνετε το λάδι σε μία μαρμίτα μαζί με το λιωμένο σκόρδο και τον κουρκουμά και αφού ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα καρότα ενώστε τα με το μοσχομυρωδάτο μείγμα λαδιού για να μαλακώσουν για δέκα λεπτά. Κατόπιν προσθέστε την ρίγανη, το δεντρολίβανο και ανακατέψτε καλά.
Καθαρίστε και πλύντε τις πατάτες και την σελινόριζα. Κατόπιν τεμαχίστε τες σε κύβους και αφήστε το λάδι και τον κουρκουμά να τους δώσουν το απαράμιλλο χρώμα τους. Η καστανή ζάχαρη και ο μαϊντανός θα αποτελειώσουν το έργο. Περιμένετε πέντε λεπτά μέχρι να προσθέσετε τον ζωμό λαχανικών και να τα αφήσετε όλα μαζί να σιγοβράσουν για άλλα εικοσιπέντε λεπτά. Αφού κρυώσουν λίγο τα περνάτε από το μπλέντερ.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αναμιγνύετε με την σούπα ενώ ανακατεύετε πάνω σε σιγανή φωτιά. Σερβίρεται ζεστή με λίγο κολίανδρο, συνοδευόμενη με κράκερ και βούτυρο μουστάρδας.
Για το βούτυρο, αναμείξτε καλά τους μαλακούς κύβους βουτύρου με όλα τα υλικά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Προετοιμασία 20 λεπτά.

Βράσιμο 25 λεπτά.

Αν θέλετε να απολαύσετε αυτήν την σούπα εκτός εποχής, ετοιμάστε την χωρίς να βάλετε τους κρόκους και την κρέμα γάλακτος και καταψύξτε την. Την στιγμή που θα την σερβίρετε ζεστάνετέ την καλά και προσθέστε τα επιπλέον υλικά.

“Ευχαριστούμε από καρδιάς την κεραμίστρια Βάια Μπεκιώτη για την προσφορά της δημιουργίας της”
BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το