Ελλάδα

Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη: «Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του»

Για μη τήρηση δεσμεύσεων προσυμφωνημένης ατζέντας από την Ελλάδα κάνει λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, απαντώντας σε ερώτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό ήταν μη θεσμικό. Επιπλέον, όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σούνακ.

Σημειώνεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση του ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικό μας σύμμαχο, ένας σημαντικός μας έταιρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει (ο Σούνακ) αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Απέκτησε μεγαλύτερη παγκόσμια δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα για τα Γλυπτά
Νωρίτερα, τις πρώτες του δηλώσεις για το συμβάν έκανε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Επέστρεψα χτες από το Λονδίνο. Δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε για το θέμα πως: «Αυτό που βρίσκω σημαντικό γιατί ο Παρθενώνας είναι για τον πλανήτη σημαντικός, η επανένωση των Γλυπτών που είναι αίτημα της χώρας έχει βρει κατανόηση από την διεθνή κοινή γνώμη και τη βρετανική. Είναι θέματα που δεν λύνονται αυτόματα, θέλουν τον χρόνο και σε αυτό το πνεύμα περιμένουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση αργά ή γρήγορα».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου «αδειάζει» τον Σούνακ: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές
Στο κλίμα αυτό, σημειώνεται πως εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου «άδειασε» με τις δηλώσεις του τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, δηλώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται με στόχο «να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πώς δεν έχει διακοπεί ο διάλογος στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου που προκάλεσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε δήλωση στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον Γιάννη Ανδριτσόπουλο, ο εκπρόσωπος του Μουσείου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια σύμπραξη για τον Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

Σύμφωνες με πηγές του λονδρέζικου ιδρύματος, η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Ελλάδας – Βρετανίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων, οι οποίες διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021 μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

«Πιστεύουμε σε μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους που θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Τοπική Εκκλησία τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου – Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού έφερε την Ανάσταση στην πατρίδα»

Εορταστική εκδήλωση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 23/3, στο Πν.…

23 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Γέμισε το Ουίνδσορ λουλούδια και γράμματα

Λουλούδια και γράμματα αφήνουν από το πρωί εκατοντάδες Βρετανοί έξω από τη βασιλική κατοικία, ως…

23 Μαρτίου 2024

Μακελειό στη Μόσχα: «Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως από την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα το…

23 Μαρτίου 2024

Ξυλοκόπησαν άνδρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κορίνθου

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όταν ομάδα ατόμων προσέγγισε άνδρα…

23 Μαρτίου 2024

2.000 ετών Πύργος στην Ανδριανούπολη θα έχει θέα… την Ελλάδα

Ο 2.000 ετών Πύργος της Μακεδονίας στην Αδριανούπολη θα προσφέρει σύντομα θέα στην Ελλάδα και…

23 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Η δημόσια συγγνώμη της Μπλέικ Λάιβλι μετά την αποκάλυψη της πριγκίπισσας ότι έχει καρκίνο

Η αποκάλυψη της Κέιτ Μίντλετον ότι διαγνώστηκε με καρκίνο είναι η νούμερο ένα είδηση τις…

23 Μαρτίου 2024