Κόσμος

Σουηδία: 170 νεκροί σε μια ημέρα – Οι περισσότεροι που καταγράφηκαν στη χώρα

Η Σουηδία έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών από κορωνοϊό, ξεπερνώντας κατά πολύ τις γειτονικές της χώρες, ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να επικρίνουν την προσέγγιση της κυβέρνησης στην πανδημία.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται, μέχρι στιγμής, σε 1.203, καθώς σε 24 ώρες καταγράφηκαν 170 θάνατοι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 11.445 που ήταν την Τρίτη, αυξήθηκαν κατά 482 και συνολικά είναι 11.927. Οι 170 θάνατοι σε μια ημέρα είναι οι περισσότεροι που καταγράφηκαν στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Το ποσοστό θνητότητας είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες: στη Σουηδία 101 άτομα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού πεθαίνουν από κορωναϊό. Έτσι, η Σουηδία είναι πιο ψηλά από τη Δανία (51 ανά 1 εκατ.), τη Φινλανδία (11 ανά 1 εκατ.), τη Γερμανία (37 ανά 1 εκατ.), ακόμα και από τις ΗΠΑ (79 ανά 1 εκατ.).

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Σουηδοί εξακολουθούν και υποστηρίζουν τα μέτρα της σουηδικής κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να βασιστεί στην ατομική ευθύνη των πολιτών παρά σε συστάσεις και κανόνες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου οι μισοί Σουηδοί δουλεύουν πλέον από το σπίτι, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει πέσει κατά το ήμισυ και η κυκλοφορία στους δρόμους της Στοκχόλμης έχει πέσει κατά 70%.

Ωστόσο, οι Σουηδοί μπορούν ακόμα να πηγαίνουν για ψώνια, καθώς και σε εστιατόρα και μπαρ. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο, ακόμα και αν ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άρρωστο.

Ο Άντερς Τέγκνελ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, περιέγραψε τη σουηδική προσέγγιση ως μία προσπάθεια να γίνει μία «αργή διασπορά της ασθένειας έτσι ώστε να μην γεμίσουν οι υπηρεσίες υγείας».
Ο Τέγκνελ έχει αρνηθεί ότι υποστηρίζει την «ανοσία της αγέλης», αν και ουσιαστικά αυτήν προωθεί το σχέδιό του.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το