Τοπικά

Σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί το απόστημα στα δόντια – Τι συμβουλεύει η πρόεδρος των οδοντιάτρων Κατερίνα Κλάρα

«Καμπανάκι» πρέπει να σημάνει για τους ασθενείς ένας επίμονος πόνος στα δόντια, καθώς ο κίνδυνος αποστήματος ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην υγεία τους. Με αφορμή την 16χρονη κοπέλα από τον Βόλο που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Κατερίνα Κλάρα δήλωσε πως όταν υπάρχει απόστημα και δεν υποχωρεί με τα αντιβιοτικά από το στόμα σε μία ή δύο ημέρες, τότε οι οδοντίατροι «κατευθύνουν» τον ασθενή στο Νοσοκομείο για να χορηγηθεί ενδοφλέβια αγωγή.
Αναφορικά για το μέγεθος των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει το απόστημα η κ. Κλάρα ανέφερε ότι εξαρτάται από τον οργανισμό. «Αν έχει πέσει το ανοσοποιητικό ή ένας οργανισμός είναι καταπονημένος, τότε ενδέχεται να μην δράσουν τα φάρμακα, που δρουν στο 90% των περιπτώσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Μία τρύπα, ακόμα και μικρή μπορεί να δημιουργήσει νέκρωση του δοντιού. «Νεκρώνεται ο πολφός που αποτελεί το ζωντανό κομμάτι μέσα στο δόντι και η εκτόνωση συνήθως είναι το απόστημα. Τα αποστήματα μπορούν να επεκταθούν σε διάφορες περιοχές, δεν μπορούν να μαζευτούν μέσα στο κόκκαλο, άρα θα βρουν δίοδο. Στην κάτω γνάθο φοβόμαστε για επέκταση στην τραχηλική χώρα και για κλείσιμο της αεροφόρας οδού (ασφυξία), ενώ στην πάνω μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργηθεί πρόβλημα στα μάτια. Η εκτόνωση ενός αποστήματος που μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα από τον οργανισμό θα δημιουργήσει περαιτέρω δυσκολίες» εξήγησε η κ. Κλάρα.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο έντονος και επίμονος πόνος ή η υποχώρηση του πόνου με το κρύο. Σύμφωνα με την κ. Κλάρα οποιαδήποτε ενόχληση πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό και όχι στα γιατροσόφια ή στο φαρμακείο.

«Οποιοδήποτε απόστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει μικροβιαιμία, δηλαδή το μικρόβιο να μπει στην κυκλοφορία και στη συνέχεια να μολύνει όργανα. Το σώμα έχει κανάλια και μία μόλυνση μπορεί να φτάσει παντού, όπως στα νεφρά ή στην καρδιά».
Μάλιστα πρόσθεσε πως, αν κάποιος έλαβε χωρίς ιατρική συνταγή ανεξέλεγκτα αντιβιοτικά, τότε ο γιατρός καλείται να του χορηγήσει ακόμα ισχυρότερο αντιβιοτικό. Τόνισε ακόμη πως οι ασθενείς δεν πρέπει να εμπιστεύονται τις διαγνώσεις από το ίντερνετ.
Επισήμανε επίσης πως ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος καθώς ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος λόγω αδειών στους ιδιώτες ή στους δημόσιους γιατρούς.
Σημείωσε ακόμη πως οι αθλητές πρέπει να ελέγχονται από οδοντίατρο καθώς συχνά παραμελούν τη στοματική υγιεινή. «Αυτό μπορεί να τους στοιχίσει στους αγώνες. Ένα παιδί πονάει στον φρονιμίτη και έχει πρωταθλητικό αγώνα, δεν θα μπορέσει να αποδώσει με πόνο, πρήξιμο ή φλεγμονή» δήλωσε επισημαίνοντας πως η σύσταση του Οδοντιατρικού Συλλόγου είναι να υπάρχει σωστή οδοντιατρική φροντίδα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Βόλος 2004 διαμαρτύρεται για τη διαιτησία του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης

Ο Α.Σ. Βόλος 2004 ηττήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης για την Α’ Εθνική ποδοσφαίρου των…

14 Μαρτίου 2024

H Τατιάνα Αβέρωφ και το νέο της βιβλίο «Silver Alert» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου

  Το βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ με τίτλο «Silver Alert» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις…

14 Μαρτίου 2024

Ιερέας κατηγορείται πως καλούσε κόσμο να πυροβολεί αδέσποτα και φιλόζωους

Στο κρατητήριο βρέθηκε προσωρινά ένας ιερέας από το Ηράκλειο Κρήτης, καθώς κατηγορείται μέσα από αναρτήσεις…

14 Μαρτίου 2024

Παράσυρση στο κέντρο του Βόλου

Τροχαίο με παράσυρση πεζού σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στο κέντρο του Βόλου Καρτάλη - Αναλήψεως.…

14 Μαρτίου 2024

Πανθεσσαλικό για έδρα του τελικού Κυπέλλου έδειξε η σύσκεψη στην ΕΠΟ

Ολοταχώς για Πανθεσσαλικό ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την έδρα, η οποία θα…

14 Μαρτίου 2024

Διακοπή ρεύματος αύριο σε περιοχές του Βόλου

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

14 Μαρτίου 2024