Τοπικά

Σοβαροί οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την καύση RDF – Aναγκαία τα εργαλεία παρακολούθησης των ρύπων

Ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη χρήση RDF, τους ρύπους από την καύση αλλά και τις απειλές για την υγεία πραγματοποίησε σήμερα στον Βόλο η παράταξη «Πρωτοβουλία» με ομιλητές τον υποψήφιο περιφερειάρχη και καθηγητή του ΠΘ Δημήτρη Κουρέτα και τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ο κ. Κουρέτας στην ομιλία του αναφέρθηκε στον αναδυόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τις ουσίες που ενυπάρχουν στα προϊόντα που εκλύονται από την καύση rdf.
«Μπορεί να είναι διοξίνες, φουράνια και μια σειρά άλλων ουσιών που ανήκουν στην κατηγορία των ενδοκρινικών διαταρακτών. Αυτές οι ουσίες μπορούν να διαταράξουν σε σημαντικό βαθμό το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου και είναι υπεύθυνες για τη θηλυκοποίηση που έχει επηρεάσει τα τελευταία χρόνια τον αρσενικό πληθυσμό και έχει μειώσει το σπέρμα».
Παράλληλα, παρουσίασε καινούργια στοιχεία από τη βιβλιογραφία και επισήμανε πως η υπάρχουσα νομοθεσία δεν μας προστατεύει. «Πρέπει να φτιάξουμε τέτοια εργαλεία τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα στη υγεία των πολιτών. Ο Βόλος είναι στην πρώτη κατηγορία κινδύνου καθώς η αέρια ρύπανση είναι σε υψηλό επίπεδο».

Οι μελέτες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κουρέτας είναι από το 1990 έως σήμερα. Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να γίνουν αντίστοιχες έρευνες και στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως η «Πρωτοβουλία» προτείνει μια δέσμη μέτρων που καλύπτονται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και συγκεκριμένα ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης των ρύπων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στον Βόλο. Επίσης πρέπει να υπάρχει σύστημα παρακολούθησης των βαρέων μετάλλων. «Το θέμα δεν είναι να εφαρμόσουμε εργαλεία που θα μπορούν να παρακολουθούν την αέρια ρύπανση από την ΑΓΕΤ αλλά και από άλλες πηγές» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε μια ανασκόπηση της χρήσης RDF ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία.
«Το θετικό είναι πως πρόκειται για ένα καύσιμο που στηρίζει τον ανασχηματισμό της κυκλικής οικονομίας. Το αρνητικό είναι πως η καύση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία αν δεν γίνει προσεκτική χρήση της τεχνολογίας» ανέφερε.
Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως ο τρόπος για να καταστεί ασφαλής η καύση RDF αφορά τρεις παράγοντες: τη σωστή επιλογή της πρώτης ύλης (μείγμα αποβλήτων) καθώς επηρεάζει την τοξικότητα, τη σωστή διεργασία στον κλίβανο της τσιμεντοβιομηχανίας, όπου χρειάζεται να γίνει ταχεία ψύξη για να μην γίνουν μεγάλες μετατροπές σε τοξικές ενώσεις (διοξίνες και φουράνια) καθώς και το  σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην πόλη.

«Η παρακολούθηση πρέπει να είναι συνεχής, να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία οι πολίτες αλλά απαιτούνται και χημικές αναλύσεις στα σωματίδια που εκλύονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα. Η διεργασία στην ΑΓΕΤ είναι σωστή αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αυτό που δεν γίνεται αρκετά καλά, κατά τη γνώμη, είναι η συνεχής παρακολούθηση. Είναι καλό που υπάρχουν μετρήσεις από την πλευρά του εργοστασίου” ανέφερε ενώ δήλωσε πως δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές υπερβάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το