Ελλάδα

Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του Θ. Πλεύρη

Για τρίτη ημέρα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, που εισήχθη στο ιατρικό κέντρο την Κυριακή με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή από τους θεράποντες ιατρούς του. Το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες θεωρείται θετικό μήνυμα από τους γιατρούς του.
Ο Θάνος Πλεύρης παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική του Ιατρικού Κέντρου και δίνει μεγάλη μάχη για τη ζωή του.
Ο 39χρονος δικηγόρος και πολιτικός εμφάνισε γενικευμένη λοίμωξη, έπειτα από επιπλοκή μίας σχετικά ήπιας επέμβασης στο πόδι, στην οποία είχε υποβληθεί πριν από μερικές μέρες σε άλλο νοσοκομείο.
Το μικρόβιο, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σταφυλόκοκκος, επιβάρυνε δραματικά την υγεία του, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου προέβησαν σε καθαρισμό του τραύματος, ο οποίος κρίθηκε επιτυχής. Η γενική του κατάσταση, ωστόσο, παρέμεινε εξαιρετικά δύσκολη και -λόγω της κρισιμότητάς της- τον εισήγαγαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες το βράδυ, γίνεται λόγος για «ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση». Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ο κ. Πλεύρης «… εισήχθη στις 10 το πρωί της Κυριακής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με εικόνα σήψης. Είχαν προηγηθεί αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις (σ.σ. κιρσοί) σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, εισήχθη άμεσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος, διασωληνωμένος σε μηχανική υποστήριξη. Από τη θεραπευτική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών διενεργήθηκαν και διενεργούνται όλες οι ενδεδειγμένες θεραπευτικές πράξεις, συντηρητικές και επεμβατικές».

Βαρύτατη επιπλοκή
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η σήψη (γνωστή και ως σηψαιμία) αποτελεί μία γενικευμένη αντίδραση του οργανισμού, εξαιτίας λοίμωξης. Προσβάλλει όλο το σώμα και ζωτικά όργανα του ασθενούς, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη, με τη νοσοκομειακή θνησιμότητα να φτάνει έως και στο 60%.
Οι ειδικοί της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης εκτιμούν ότι περίπου 80.000 Έλληνες υφίστανται κάθε χρόνο τη βαρύτατη αυτή επιπλοκή, με το ένα τρίτο να χάνουν τελικά τη ζωή τους. Η σήψη προκαλείται όταν δομές των μικροβίων διεγείρουν τον αμυντικό οργανισμό του ασθενούς, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία γενικευμένη φλεγμονή, σήψη και οξεία ανεπάρκεια των οργάνων του.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το