Τοπικά

Σοβαρές οι συνέπειες του Brexit – Τα δίδακτρα για Έλληνες φοιτητές αναμένεται να αυξηθούν 30-40%

Σε συνέντευξη σήμερα στη «Θ» ο δρ. Νικόλαος Κυριαζής, διδάκτωρ Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο Νικόλαος-Μάριος Γαλάτης, οικονομολόγος, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρονται στο Brexit, τις επιπτώσεις, τις συνέπειες, τις επιδράσεις σε Έλληνες που σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και τις επιδράσεις στο ελληνικό κράτος.

Ο κ. Νικόλαος Κυριαζής σε ερώτηση για το πώς θα επιδράσει το Brexit στους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους απάντησε ότι οι συνέπειες αναμένεται να είναι σοβαρές. «Τα δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% με 40%, καθώς θα λογίζονται ως υπεράκτιοι φοιτητές, ενώ θα έχουν πλέον περιορισμένη πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια. Οι Βολιώτες και γενικότερα οι Έλληνες εργαζόμενοι εκεί θα αναγκάζονται να ικανοποιούν αυστηρότερα κριτήρια, ώστε να τους δίνεται άδεια παραμονής και εργασίας και θα είναι δυσκολότερο να διεκδικούν κοινωνικά επιδόματα και να εξασφαλίζουν ευνοϊκές συνθήκες εργασίας. Πιθανό Brexit αναμένεται να οδηγήσει στη φυγή πολλούς από τους 52.000 Έλληνες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Όσον αφορά στις επιπτώσεις στο ελληνικό κράτος ο ίδιος σημείωσε ότι «το Brexit θα οδηγήσει σε ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επιπλέον, οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι αναμένεται να διοχετευθούν πρωτίστως για αναπτυξιακούς στόχους, όμως πιθανόν θα υπάρξει μείωση των πόρων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε χώρες όπως η Ελλάδα».

Ο κ. Νικόλαος-Μάριος Γαλάτης ανέφερε ότι «από τη στιγμή του δημοψηφίσματος για Brexit και έπειτα υπάρχει ένα πέπλο ομίχλης σχετικά με τον τρόπο και το πότε αυτό θα συμβεί. Με την πίεση που ασκεί η 31η Οκτωβρίου ως τελευταία μέρα για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία που χρειάζονται απάντηση, όπως η κατάσταση που θα επικρατεί στα σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και του υπόλοιπου κράτους της Ιρλανδίας σχετικά με τους τελωνιακούς δασμούς και την «ελευθερία» εισόδου και εξόδου μεταξύ των δύο κρατών».

Ποιες θα είναι όμως οι συνέπειες για τη Μεγάλη Βρετανία αν γίνει Brexit χωρίς εποικοδομητική συμφωνία; «Οι πιο ευοίωνες εκτιμήσεις στην περίπτωση ενός μη επιτυχημένου Brexit δείχνουν εκτόξευση του δημοσιονομικού χρέους σε επίπεδα εφάμιλλα με εκείνα της δεκαετίας του ’60, με τον κρατικό δανεισμό να ξεπερνάει τα 100 δισ. στερλινών. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (ΙΔΜ) προσθέτει στις εκτιμήσεις του πως αυτός ο δανεισμός θα ξεπεράσει το 90% του κρατικού ΑΕΠ.
Από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης φαίνεται να μην υπάρχει κάποια βιώσιμη λύση στο θέμα δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ στελέχη του ΙΔΜ αναφέρουν πως στη σύσταση του προϋπολογισμού των επόμενων ετών δεν θα πρέπει να συγκαταλέγονται έσοδα από τη φορολογία λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν. Τέλος, αναφέρουν πως υπάρχουν φόβοι για υπερδιπλασιασμό του χρέους, με τη βρετανική κυβέρνηση να απάντα πως οι απαραίτητες ενέργειες θα γίνουν με βάση τη δυνατότητα που θα τους παρέχουν τα δημόσια ταμεία» τόνισε ο κ. Ν. Κυριαζής.

Όσον αφορά στο αν υπάρχει ελπίδα στο μέλλον για τη βρετανική οικονομία, ο κ. Γαλάτης επισήμανε πως «παρά τις συνεχόμενες υποτιμήσεις της βρετανικής λίρας και τη μαζική πώληση των ιρλανδικών ομολόγων, μια μικρή αλλαγή στο υπάρχον κλίμα μπορεί να επιφέρει σημαντικές διακυμάνσεις. Κάτι τέτοιο συνέβη μετά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας για εύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του Brexit. Το αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών αντικατοπτρίστηκε άμεσα στην αύξηση της τιμής του ιρλανδικού ομολόγου, αλλά και την άνοδο της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας, μετά τις αλλεπάλληλες πτώσεις. Αυτό δείχνει πως υπάρχει μέλλον για τη βρετανική οικονομία αρκεί να υπάρξει συμβιβασμός και από τις δυο πλευρές».

Από την πλευρά του ο κ. Ν. Κυριαζής αναφέρθηκε στο αισιόδοξο σενάριο για το Brexit: «Αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναφέρουν πως μέσω της υπομονής μπορεί να βρεθεί λύση, γεγονός που φάνηκε από τη δυνατότητα που δόθηκε από τους πρεσβευτές των κρατών της Ε.Ε. ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης αναγνωρίζοντας τις σημαντικές υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει η βρετανική πλευρά. Με τους πιο αισιόδοξους να κάνουν λόγο για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μέχρι το τέλος της προθεσμίας στις 31 Οκτωβρίου».
Τέλος σε ερώτηση για την εντύπωση που αφήνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Νικόλαος-Μάριος Γαλάτης απάντησε πως «την περασμένη Τρίτη (23η Οκτωβρίου) ο Μπόρις Τζόνσον «πάγωσε» το θέμα του Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναμένοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει άμεσα θέση για να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Το ενδεχόμενο παράτασης πλέον της 31ης Οκτωβρίου είναι πλέον ορατό και θα ικανοποιούσε τους Ευρωπαίους, καθώς και τη βρετανική αντιπολίτευση που αρνείται να λάβει στα βιαστικά μια τόσο σημαντική απόφαση. Ακόμη και το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι ορατό, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα ενδυναμώσουν ή θα αποδυναμώσουν τον Τζόνσον. Το παιχνίδι της αμετανόητης προσκόλλησης στην προθεσμία για Brexit την 31η Οκτωβρίου που ακολουθεί πιστά ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για δεκαετίες στα πολιτικά πράγματα ανάλογα με την επιτυχία του ή μη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το