Τοπικά

Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στην Κριθαριά

Οι επικαθήσεις στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού στην Κριθαριά ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό για τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δημιουργούνται τομές στο οδόστρωμα και να αποκόπτεται το δίκτυο, προκειμένου να καθαριστούν με μηχανικά μέσα και να γίνει έκπλυση και εργαστηριακός έλεγχος του προς πόση νερού. Με απόφασή της η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στην έγκριση μελέτης για την παροχή υπηρεσιών για την άρση των δυσλειτουργιών του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης Κριθαριάς, συνολικού προϋπολογισμού 36.100 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας, η παλαιότητα, ο κακός σχεδιασμός των δικτύων και οι πηγές υδροδότησης στους οικισμούς που εντάχθηκαν με τον Καλλικράτη στον Δήμο Βόλου, προξενούν προβλήματα στις αιχμές ζήτησης. Ιδιαίτερα έντονα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στον οικισμό Κριθαριά, όπου λόγω χρήσης γεώτρησης – πριν η Κριθαριά ενταχθεί στη ΔΕΥΑΜΒ – με νερό μεγάλης σκληρότητας, υπάρχουν επικαθήσεις στους αγωγούς του δικτύου ύδρευσης. Οι επικαθήσεις αυτές αποκολλώνται με τη διαφοροποίηση της ταχύτητας του νερού στο δίκτυο, η οποία διαφοροποίηση οφείλεται στις σοβαρές αποκλίσεις της κατανάλωσης του πόσιμου νερού. Να αναφερθεί ότι οι αποκλίσεις σχετίζονται με τον χαρακτήρα του οικισμού (τουριστικός), που εμφανίζει απότομα υψηλές καταναλώσεις τη θερινή περίοδο και τις αργίες.
H μελέτη εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, ενώ το ποσό των 36.100 ευρώ θα καλυφτεί από ιδίους πόρους της Επιχείρησης.

Σύνδεση με ΕΕΛ επτά αντλιοστασίων
Στο μεταξύ, στην έγκριση της μελέτης, των όρων διαγωνισμού, τρόπου δημοπράτησης και διάθεσης πίστωσης για το έργο «Τηλεμετρία και σύνδεση με το ΚΕΛ των ΕΕΛ επτά αντλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων Δημοτικής ΕνότηταςΒόλου», προϋπολογισμού 38.800 ευρώ προχώρησε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση «το έργο της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης του Αγ. Στεφάνου, έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Το δίκτυο για τη λειτουργία του και λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής εξυπηρετείται από πέντε αντλιοστάσια ακαθάρτων, των οποίων η λειτουργία επιβάλλεται να ελέγχεται από το κέντρο ελέγχου των ΕΕΛ. Επιπλέον υφίστανται και δυο αντλιοστάσια όμβριων τα οποία βρίσκονται εκτός τηλελέγχου.
Είναι αναγκαία επομένως η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας, ώστε η λειτουργία των αντλιοστασίων να καταστεί ασφαλής και αποδοτική».

Οι εργασίες που θα γίνουν, αφορούν:
1. Μεταφορά των πληροφοριών της κατάστασης των αντλιοστασίων στο SCADA των ΕΕΛ.
2. Τηλέλεγχος – τηλεχειρισμός των αντλιοστασίων στο σύνολο των παραμέτρων λειτουργίας και συγκεκριμένα στάθμης κανονικής λειτουργίας, στάθμης λειτουργίας ανάγκης και προστασία ξηράς λειτουργίας, εναλλαγή αντλιών, χρόνος αντιμετώπισης φαινομένων συνεχούς λειτουργίας, μεταφορά alarmς στο SCADA (βλάβη αντλιών, αδυναμία εναλλαγής, συνεχής λειτουργία, στάθμη, βλάβη αντλίας αποστράγγισης κ.λπ.) και την τυχόν απώλεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, δυνατότητα παραμετροποίησης του συνόλου των παραμέτρων λειτουργίας.
3. Εξοπλισμός υποδοχής υφιστάμενης γεννήτριας με σύστημα προσαρμογής στους πίνακες των αντλιοστασίων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις απώλειας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατασκευή και τοποθέτηση φορείου για την τοποθέτηση της γεννήτριας.
4. Παραγωγή των αντίστοιχων εικόνων στο SCADA των ΕΕΛ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το