Κόσμος

Σουηδία: Κόβουν τη βοήθεια σε ΜΚΟ που συμφωνούν με την πολιτική Τραμπ για τις αμβλώσεις

Διακοπή της βοήθειας προς ΜΚΟ που συναινούν στην πολιτική Τραμπ για τις αμβλώσεις, ανακοίνωσε η η υπηρεσία διεθνούς αρωγής της Σουηδίας, (Sida).

Η Sida, κατέστησε σαφές ότι οι συμφωνίες χρηματοδότησης για προγράμματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας οργανώσεων οι οποίες συναινούν και εφαρμόζουν την πολιτική του Τραμπ θα ακυρωθούν και η υποστήριξη που χορηγεί σταδιακά θα πάψει.

«Η αμερικανική πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τη σουηδική θέση», ανέφερε η Κάριν Γέμτιν, η γενική διευθύντρια της Sida. «Επαφίεται στις ίδιες τις γυναίκες να αποφασίσουν πότε και αν θέλουν να κάνουν παιδιά και πόσα », εξήγησε η Γέμτιν.

Ο Τραμπ επανέφερε φέτος σε ισχύ την πολιτική που ορίζει ότι ξένες ΜΚΟ οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το αμερικανικό κράτος οφείλουν να πιστοποιούν ότι δεν κάνουν αμβλώσεις και δεν προτείνουν ούτε προωθούν τις αμβλώσεις ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού.

Η πρακτική αυτή, γνωστή ως Πολιτική της Πόλης του Μεξικού, ή global gag rule, όπως αποκαλείται από τους επικριτές της, διευρύνθηκε όσο ποτέ άλλοτε από τον Τραμπ με το προεδρικό διάταγμα της 23ης Ιανουαρίου. Πλέον αφορά το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας για προγράμματα υγείας παγκοσμίως και οδήγησε στην αναστολή της χορήγησης σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε βοήθεια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τερματίζει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, την υπηρεσία του ΟΗΕ η οποία επικεντρώνεται στον οικογενειακό προγραμματισμό, την μητρική και παιδική υγεία.

Η Σουηδία έχει ταχθεί δημόσια εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει ο Τραμπ στο παρελθόν και νωρίτερα φέτος, εντάχθηκε σε μια πρωτοβουλία οκτώ χωρών για τη συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αφήνει η νέα πρακτική της Ουάσινγκτον.

Η Sida είναι μια υπηρεσία που ενεργεί με βάση τις οδηγίες της σουηδικής κυβέρνησης και του σουηδικού κοινοβουλίου. Χειρίζεται περίπου τον μισό προϋπολογισμό της Σουηδίας για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υπόλοιπος είναι κατανεμημένος σε διάφορα τμήματα του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το