Τοπικά

SOS στον Αλμυρό για 350 αδέσποτα ζώα – Πέθανε η γυναίκα που τα φιλοξενούσε στο κτήμα της

Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» από τη ζωή η 87χρονη Ελένη Χριστέλλου που στο κτήμα της έξω από τον Αλμυρό φρόντιζε 350 αδέσποτα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής. Η κατάσταση που επικρατεί στο κτήμα είναι άγνωστη καθώς η γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και άγνωστο παραμένει το πως θα διαχειριστεί το πρόβλημα ο δήμος Αλμυρού που δεν μπορεί να παρέμβει χωρίς εισαγγελική εντολή σε ξένη ιδιοκτησία. Ο δήμος Αλμυρού δεν είχε φροντίσει να δημιουργήσει δημοτικό κυνοκομείο και είχε «επαναπαυθεί» στην προσφορά της γυναίκας που έδωσε στα ζώα φροντίδα και «ψυχή». Στο κτήμα πρέπει να μπουν κτηνίατροι, να εξετάσουν τα ζώα και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αφεθούν ελεύθερα, χωρίς τροφή και φροντίδα. Η απελευθέρωσή τους θα είναι μια «βόμβα» για την περιοχή.

Η Ελένη Χριστέλου που είχε συγκεντρώσει όλα αυτά τα ζώα-τα οποία μετέφερε ο δήμος στο κτήμα της- νοσηλευόταν από τις 11 Μαρτίου του 2020 σε σοβαρή κατάσταση, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” και μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί καμία λύση στη διαχείριση του προβλήματος.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αλμυρού:

Ο Δήμος Αλμυρού – και προσωπικά ο Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος- απευθύνει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους της Ελένης Χριστέλλου, μιας γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στην αγάπη και την ανιδιοτελή φροντίδα προς τα ζώα – και ιδιαίτερα τα αδέσποτα. Το παράδειγμά της, είναι βέβαιο πως ευαισθητοποίησε πολλούς να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση αναφορικά με την πολιτισμένη στάση απέναντι στα ζώα.

Σίγουρα η ημέρα δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε άλλο σχόλιο σχετικό με το θέμα, οφείλουμε όμως με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών, να παραθέσουμε την άποψή μας -η οποία απηχεί και την πραγματικότητα – σε απάντηση δημοσιεύματος ηλεκτρονικής ιστοσελίδας.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων ταλαιπωρεί την περιοχή μας τα τελευταία πολλά χρόνια. Φέτος όμως, η Δημοτική Αρχή έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα στην προσπάθεια επίλυσής του.
Έτσι, φέτος διατέθηκαν 60.000 ευρώ ( έναντι 14.000 πέρυσι) για τροφές, φάρμακα, εμβόλια, ταϊστρες, ποτίστρες, στειρώσεις και τσιπαρίσματα των ζώων, καθώς και αμοιβές των ανθρώπων για την περισυλλογή τους.

Επίσης, ανατέθηκαν σε δύο συμβεβλημένους κτηνιάτρους οι σχετικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να αναλάβουν τις στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς, σημάνσεις και εξετάσεις για ασθένειες των αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος Αλμυρού, από την πρώτη στιγμή της ασθένειας της θανούσης Ελένης Χριστέλλου τον περασμένο Μάρτιο, έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και ζήτησε τη σχετική εισαγγελική άδεια προκειμένου να παρέμβει στο ιδιωτικό της αγρόκτημα, το οποίο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, ώστε να τύχουν και αυτά της κατάλληλης φροντίδας από τις υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού.
Ο Δήμος Αλμυρού μπορεί να διαβεβαιώσει πως τα ζώα που βρίσκονται στο αγρόκτημα έχουν όλα εξεταστεί από τους συμβεβλημένους με τις υπηρεσίες του κτηνιάτρους, από τους οποίους και λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ενώ σιτίζονται με μέριμνα του Δήμου αλλά και προσφορές φιλόζωων δημοτών και ομάδων εθελοντών.

Ο Δήμος Αλμυρού έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, η οποία και έχει εγκριθεί, για την εξασφάλιση κονδυλίων για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, ο οποίος και κρίνεται απολύτως απαραίτητος.
Ο Δήμος Αλμυρού, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανταποκρινόμενος στις δίκαιες απαιτήσεις των δημοτών, ανέλαβε στο ακέραιο – σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες- τις υποχρεώσεις που του αναλογούν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που επί χρόνια ταλανίζει την τοπική κοινωνία.

Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού, φανερώνει την ευαισθησία, τη συναίσθηση του καθήκοντος και της φροντίδας προς κάθε πλάσμα που είναι πιο αδύνατο από εμάς. Δείχνει το βαθμό της θέλησής μας να ζήσουμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία με σεβασμό απέναντι σε κάθε ύπαρξη που περιμένει και εξαρτάται από εμάς.
Ο Δήμος Αλμυρού, καλεί τις Φιλοζωικές οργανώσεις, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους, κάθε ενεργό δημότη να συνδράμουν στο έργο του ώστε να πετύχουμε από κοινού την οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος, που δεν τιμά καμιά οργανωμένη κοινωνία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το