Τοπικά

SOS για βρέφος 16 μηνών από το Στεφανοβίκειο – Πρέπει να μεταβεί στο Λονδίνο για χειρουργική επέμβαση

Τον δικό της “Γολγοθά” ζει η οικογένεια ενός βρέφους 16 μηνών από το Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς πρέπει το αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να μεταβούν παιδιατρική κλινική του Λονδίνου, προκειμένου ο μικρός Μάριος να υποβληθεί σε επέμβαση για την αποκατάσταση της ατρησίας οισοφάγου, που τον ταλαιπωρεί από τη γέννησή του. Η οικογένεια του μικρού έχει ήδη απευθυνθεί στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σε πρώτη φάση να χορηγήσει ποσό 1.000 ευρώ για την κάλυψη εξόδων διαμονής των γονέων κατά την περίοδο νοσηλείας του παιδιού τους στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την Συντονίστρια Κοινωνικής Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας στον Δήμο Ρήγα Φεραίου κ. Αντωνία Χασιώτη «η οικογένεια έχει ήδη καταθέσει αίτημα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να της εγκριθεί η χορήγηση ενός ποσού για την κάλυψη των εξόδων. Στόχος είναι η επέμβαση στον μικρό να γίνει εντός του Αυγούστου, ώστε να προλάβουμε πριν υπάρξει νέα πανδημία με τον κορωνοϊό και κλείσουν τα σύνορα» προσέθεσε.

Να αναφερθεί ότι ο μικρός έχει ήδη υποβληθεί σε ορισμένες επεμβάσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος της ατρησίας οισοφάγου, ωστόσο

Η ίδια ανέφερε ότι ως Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχουν έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της ομογένειας του Λονδίνου και υπάρχει επικοινωνία και διαβεβαίωση από τον Σύλλογο «Άγιο Φανούριο» για στήριξη της οικογένειας κατά την παραμονή της εκεί και την παροχή κάθε βοήθειας».

Παράλληλα, το αμέσως προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν στα καταστήματα του Βελεστίνου και του Στεφανοβικείου κουμπαράδες αλληλεγγύης, για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, καθώς εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για την επέμβαση στην παιδιατρική κλινική GREAT ORMND STREET HOSPITAL FOR CHILDREN του Λονδίνου, φτάνει τις 20.000 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με νομικούς και τράπεζα, θα δοθεί στη δημοσιότητα και τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, ώστε ο μικρός Μάριος να μεταβεί άμεσα στο Λονδίνο για να κάνει την επέμβαση.

Πάντως, όσοι επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθεια της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, μπορεί να επικοινωνήσει για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 24250- 23794 και να ζητήσει την κ. Αντωνία Χασιώτη.

Η ατρησία οισοφάγου

Η ατρησία οισοφάγου είναι μια συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία ο οισοφάγος διακόπτεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής του, ώστε τελικά να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ στοματοφάρυγγα και στομάχου. Υπάρχει ένα κεντρικό τμήμα, που επικοινωνεί με το στοματοφάρυγγα και ένα περιφερικό, που επικοινωνεί με το στομάχι.

Τα αίτια της ατρησίας οισοφάγου δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση φαρμάκων, όπως η θαλιδομίδη από την μητέρα, αλλά και άλλα σκευάσματα ορμονικής προέλευσης.

Η πάθηση εμφανίζεται σποραδικά, με συχνότητα μία στις 3.000 γεννήσεις και αφορά περισσότερο τα αγόρια. Στο 90% των περιπτώσεων συνυπάρχει τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, μη φυσιολογική δηλαδή επικοινωνία μεταξύ τραχείας και οισοφάγου που επιτρέπει την διέλευση του αμνιακού υγρού στο στόμαχο.

Τα συμπτώματα είναι:

-Επεισόδια πνιγμού και αδυναμίας κατάποσης

-Εμετός

-Έλλειψη όρεξης

-Εκκρίσεις από το στόμα

-Βήχας

-Μελάνιασμα στην προσπάθεια του βρέφους να τραφεί

Για να διαγνωσθεί η ατρησία του οισοφάγου συνιστάται να γίνεται προγεννητικός έλεγχος. Η διάγνωση της νόσου μετά τη γέννηση γίνεται αν δεν προωθηθεί ο ρινογαστρικός καθετήρας σίτισης.

Για την αντιμετώπιση της ατρησίας του οισοφάγου απαιτείται ανάταξη της βλάβης. Στη συνέχεια, χρειάζεται να αποκατασταθεί ο πεπτικός σωλήνας με χειρουργική επέμβαση. Αν υπάρχει μεγάλο χάσμα, χρησιμοποιούνται στομίες στα άκρα του σωλήνα. Το βρέφος τρέφεται προσωρινά μέσω ενός σωλήνα από το κοιλιακό τοίχωμα στο στομάχι. Αν το χάσμα είναι μικρό αντιμετωπίζεται εύκολα χειρουργικά.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το