Τοπικά

SOS για το φράγμα Παναγιώτικο – Αιτήματα του Δήμου Νοτίου Πηλίου προς Περιφέρεια και υπουργείο

Την εξασφάλιση κονδυλίων για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στο φράγμα «Παναγιώτικο», που απειλούν να… τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία του, ζήτησε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Μάκη Βορίδη, γίνεται λόγος για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον κεντρικό αγωγό και τον αγωγό άρδευσης, οι οποίοι μέσω αγροτικής οδού στα πρανή της κοιλάδας του Πλατανορέματος καταλήγουν στην περιοχή της Κορώπης. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί ρηγματώσεις σε πολλά σημεία, κατά μήκος του δρόμου, με αποτέλεσμα να είναι εμφανείς. Επίσης, σε δύο τουλάχιστον σημεία, ο δρόμος έχει υποχωρήσει, με αποτέλεσμα οι αγωγοί να βρίσκονται στον αέρα, με άμεσο κίνδυνο την πλήρη κατάρρευσή τους. Έτσι, στο αίτημα του Δήμου ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου, για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, για την αποκατάσταση του δρόμου και τη στήριξη των αγωγών.

Όσον αφορά στο υπόμνημα που στάλθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι ρωγμές που έχουν εμφανιστεί στο τοιχίο της στέψης του φράγματος και ο τετραπλασιασμός των διαρροών ύδατος, προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στην υδροδότηση των οικισμών του Νοτίου Πηλίου. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «εμφάνιση ρωγμών στο τοιχίο της στέψης του φράγματος, οι οποίες εντοπίστηκαν πριν την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής και διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια πλήρωσης του ταμιευτήρα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι την τελευταία διετία έχουν δημιουργηθεί νέες ρωγμές στο τοιχίο της στέψης του φράγματος, γεγονός που εντείνει την ανησυχία, σε ότι αφορά την ασφάλεια του έργου. Επίσης, ανησυχία προκαλούν διαρροές στο «πόδι» του «Παναγιώτικου», οι οποίες εμφανίστηκαν αμέσως μετά την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, αλλά με την πλήρωση του φράγματος, τετραπλασιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, οι διαρροές από 14m3/h έφτασαν τα 56m3/h κατά τη χρονική περίοδο 2003-2006, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια, κατά τα οποία γίνεται συστηματική μέτρηση των διαρροών, η μέγιστη τιμή έχει φτάσει τα 385m3/h. Η διερεύνηση και επίλυση των παραπάνω, σημαντικών, προβλημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, για τη συνέχιση της λειτουργίας του φράγματος, καθώς, ήδη, οι αυξημένες διαρροές έχουν καταστήσει αναγκαία τη συλλογή και μεταφορά του νερού στον ταμιευτήρα, προκειμένου να είναι δυνατή η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των οικισμών του Νοτίου Πηλίου».

Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος ζήτησε τη χρηματοδότηση μελετών και μέτρων αποκατάστασης του ταμιευτήρα, αφού η συνεχιζόμενη αυξητική τάση των διαρροών, με τον χρόνο θα καταστήσει οικονομικά επιζήμιο και λειτουργικά μη αποτελεσματικό το «Παναγιώτικο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το